7 Ocak Çarşamba günü yayınlanan yazıda, “Yapay Zekadan Doğal Zekaya” adını verdiğim bu köşede küçük ama etkisi büyük bir anlaşma yaptık. Günlük hayatın duygusal karmaşasını bir anlığına kenara koyuyor, yapay zekanın üç süper gücünü evin içine taşıyoruz: objektiflik, netlik, veriden öğrenme.
Yani çocuğu etiketlemek yerine davranışı gözlemliyoruz. Niyet okumak yerine bağlamı görüyoruz. “Zaten hep böyle” demek yerine, küçük denemelerle neyin işe yaradığını test ediyoruz.
O yazının sonunda söz verdiğim gibi ;bugün evde tek bir dil kurmayı, ödül düzenini ve aynı davranışları besleyen sistemi nasıl standartlaştıracağımızı konuşacağız.
Kısacası ; kriz anında “ne oluyor” diye koşmaktan çıkıp, kriz doğmadan önce evin yazılımını güncelliyoruz.
Şimdi kaldığımız yerden devam edelim…
Ödül sistemini fark edelim ki, istemeden yanlış şeyi beslemeyelim :
Birçok evde görünmez bir ödül sistemi vardır. Çoğu zaman ödül çikolata değildir, dikkat ve kontrol duygusudur.
Çocuk kriz çıkarınca daha çok konuşuluyor mu?
Daha çok göz teması oluyor mu?
Daha çok pazarlık yapılıyor mu?
Daha çok “tamam tamam” duyuluyor mu?
Çocuk şunu öğrenir: “Beni görünür yapan şey, kriz.”
Yapay zekanın en basit kuralı burada çalışır: pekiştirilen güçlenir.
O yüzden; krizle gelen ödülü kıs. Sakinlikle gelen bağı büyüt.
Sakin kalabildiği en küçük an bile altındır:
“Zorlandın, ama kendini tuttun. Bunu gördüm.”
Bazen bu cümle, bir ödül şekerinden daha etkili olur. Çünkü çocuğun beyninde şunu kodlar: “Görünür olmak için ağlamak, bağırıp çağırmak veya istediğim aldırmak için kendimi yerlere atmak zorunda değilim!”
Kriz çıkmadan önce sistemi hazırlamak :
Yapay zekada modele veri vermeden sonuç beklenmez. Çocukta da ön hazırlık olmadan geçiş beklemek zordur.
Market öncesi…
Ekran kapanmadan beş dakika önce…
Evden çıkmadan önce…
Uykuya geçmeden önce…
Kısa bir plan konuşması, çocuğun beynine harita verir. Haritasız beyin panikler. Panik de çoğu zaman “inat” gibi görünür.
Örnek cümleler:
“Market planımız şu. Bir şey isteyebilirsin, ama bugün almıyoruz. İstersen fotoğrafını çekip listeye koyarız.”
“Ekran kapanınca zorlanacağını biliyorum. Yanındayım. Kapanınca birlikte iki sayfa kitap, sonra su.”
Bu konuşmalar sihir değildir, ama sistem kurar. Sistem kurulunca evin sesi düşer. Ses düşünce ilişki yükselir.
Yapay zekayı ebeveyn koçu gibi kullanmak :
Yapay zekanın evdeki rolü yargıç olmak değil, üçüncü göz olmaktır. Duyguya kapılmadan dışarıdan bakış sunar.
Yapay zekaya şöyle yazabilirsin:
“Çocuğum 6 yaşında. Market çıkışında ağlayıp bağırıyor. Ben bazen dayanamayınca alıyorum. Bu davranışın tetikleyicileri ne olabilir? Bir hafta boyunca uygulayabileceğim net bir plan çıkar, cümle örnekleri de ver.”
Sonra ikinci adım:
“Planın işe yarayıp yaramadığını anlamak için hangi göstergeleri takip etmeliyim?”
Bu, evin geri bildirim döngüsüdür.
Üçüncü adımda odağı kendine çevir:
“Ben en çok yorgunken düşüyorum. O an kendimi regüle etmek için 30 saniyelik bir yöntem öner.”
Çünkü ebeveyn regülasyonu, çocuğun sinir sistemine kablosuz bağlanır. Çekim gücü neyse, evin havası çoğu zaman odur. Bazen evde Wi Fi çekmiyor sanırsın, meğer modem sensin.
Mini A ve B denemeleri yap: kendini suçlamak yerine sistemi geliştir
Bir hafta aynı strateji.
İkinci hafta küçük bir değişiklik.
Örnek:
Birinci hafta markette, önceden plan konuşması ve sabit cevap.
İkinci hafta, önceden plan konuşması ve “isteği listeye fotoğraf” yöntemi.
Hangisi daha iyi çalıştı? Bu, basit bir A ve B testidir.
Sonuç kötü çıktıysa sen kötü ebeveyn değilsin. Sadece sistem yeni veriye ihtiyaç duydu. Öğrenme böyle bir şeydir. Yapay zeka da ilk gün kusursuz çalışmıyor, çocuk hiç çalışmıyor sanıyorsun, aslında o da öğreniyor.
Toparlıyoruz, bağı büyütüyoruz :
Şimdi haritayı toparlama zamanı!
Netliği soğukluğa çevirmeden nasıl taşıyacağını, rol model etkisini, yakınlık zamanının krizi nasıl erittiğini, mahremiyet sınırlarını ve final önerilerini konuşalım hadi…
Önce mesajı gördük, sonra sistemi kurduk. Şimdi ise bütün parçaları birleştirip evin ritmini kalıcı hale getireceğiz. Bu bölüm, hepsini kapsayan, önerileri netleştiren, konuyu güvenle sonlandıran bir bölüm olsun.
Çünkü hedefimiz şuydu:
Çocuğu susturmak değil, istediğini yaptırmak için yükselen sesini azaltmak… Krizi bastırmak değil, kriz doğmadan önce bağı güçlendirmek.
Tehdit değil, netlik :
Tehdit ilişkiyi çatlatır.
“Yapmazsan seni sevmem” gibi cümleler o an çocuğu durdurabilir, ama güvene zarar verir. Çocuk şunu öğrenir: “Sevgi şartlı – koşullu olarak veriliyor bana…”
Bu cümle bir çocuğun iç dünyasında koca bir kış yaratır.
Sınır koyarken cümle sert olmak zorunda değil. Net olmak yeterli.
“Bunu yapmana izin veremem.”
“Nedenini anlıyorum, ama kararım değişmiyor.”
“Şu an zorlandığını görüyorum, yine de kural bu.”
Bu cümleler hem sınırı taşır, hem bağı. Çocuk tam da bunu öğrenir: “Sınır var, yalnız değilim.” Bu, yetişkinliğin temel güvenidir.
Evin ana algoritması rol modeldir :
Çocuklar söylenenleri değil, yapılanları kopyalar.
Eğer;
“Bağırma” deyip kendimiz bağırırsak,
“Sakin ol” dedikten sonra kendimiz patlarsak,
“Saygılı ol” dememizin akabinde , karşımızdakini küçümseyen davranışlar sergilersek…
Çocuk öğrenir: “Sözler değil, davranışlar gerçek.”
Amaç kimseyi suçlamak değil kesinlikle zira ebeveyn olmak hakikaten zor…. Yetişkin olmak epey bir zor. Hayat desen zaten yorgun ve yorucu…
Ne var ki ; ebeveynlik mükemmel olmak değil, her gün biraz daha iyi bir yetişkin olmaya çalışmak…
Çocuklar kusursuz anne baba istemez esasen…. Onun yerine; zaman zaman kusurlu olabilen lakin güvenilir olan anne baba ister ; yani söylediği ile yaptığı birbirine yakın olan anne-babalar….
Kızınca özür dileyebilen…
Hata yapınca toparlayabilen…
“Bugün iyi değildim” diyebilen…
Böyle bir evde çocuk şunu öğrenir:
“Duygular yönetilebilir.”
“İlişkiler onarılabilir.”
“Yanlışlar düzeltilebilir.”
Yakınlık zamanı, krizi azaltan gizli güncelleme :
Sorun çoğu zaman çocuğun “çok istemesi” değildir. Sorun çoğu zaman çocuğun “çok görülmek istemesi”dir.
Bazı çocuklar gün içinde ihtiyaç duydukları yakınlığı alamaz. Bunu “anne bugün benimle oturur musun” diye söyleyemez. Onun yerine yakınlığı krizden üretir.
Bu yüzden günlük bir ritüel öneriyorum. Teknik gibi değil, ilişki yatırımı gibi bir ritüel …
Her gün, ama her gün, çocuğuna bir zaman dilimi ayır.
Yarım saat olur.
Kırk beş dakika daha da iyi.
Bu zamanın adı “düzeltme zamanı” olmasın.
“Eğitim zamanı” olmasın.
“Terbiye zamanı” hiç olmasın.
Bu zamanın adı “yakınlık zamanı” olsun.
Bu 30 ila 45 dakikada çocuk şunu hissetsin:
“Ben, ben olduğum için değerliyim.”
“Bir şey yapınca değil, bir şey başardığımda değil.”
“Yalnızca var olduğum için…”
Bu zamanı verirken öğretmen gibi olmayalım. Hakem gibi olmayalım. Savcı gibi olmayalım. Sadece ve sadece, onun yanında olalım!
Bazen oyun oynayarak…
Bazen bir şey çizerak..
Bazen yerde lego kurarak…
Bazen sadece oturarak, evladımızın dünyasına girelim.
Evladımızın dünyasına girince; “söz dinlememe” dediğin davranışın altında hangi kelimelerin saklandığını görürüz:
“Yalnızım.”
“Öfkeliyim.”
“Kaygılıyım.”
“Beni biri anlasın…”
Yapay zekanın da bir ahlakı var: mahremiyet ve sınır…
Yapay zekayı evin içine alırken bir sınır daha koymak gerekir.
Çocuğun özelini ifşa etmeye gerek yok. İsim, okul, fotoğraf, kimlik detayı olmadan da plan çıkar. Sorun davranış ve bağlamdır, kimlik değildir.
Bazı durumlarda yapay zeka tek başına yeterli olmaz. Kendine zarar, başkasına ciddi zarar, yoğun travma belirtileri gibi meselelerde insan desteği ve uzman dokunuşu en doğru yoldur. Yapay zeka burada yardımcı bir araç olur, direksiyon olmak zorunda değildir.
Final : özet bir öneri listesi
- Bir hafta davranış günlüğü tut, tetikleyiciyi gör
- Tek hedef seç, aynı hafta içinde her şeyi düzeltmeye çalışma
- Ev içi anlaşma yap, iki üç cümle, herkes aynı uygulasın
- Krizle gelen ödülü azalt, sakinlikle gelen bağı büyüt
- Geçişlerden önce plan konuşması yap, çocuğa harita ver
- Yapay zekayı koç gibi kullan, net cümle örnekleri üret
- Mini A ve B denemeleri yap, sonucu suç gibi değil, veri gibi gör
- Net ol, sertleşme, sınırı sevgiyle taşı
- Rol model ol, gerekirse özür dile, onarımı göster
- Her gün yakınlık zamanı koy, kriz üretmeden görünür kıl
Başladığımız yere dönelim hadi :
“Bu çocuk neden söz dinlemiyor?”
Belki soru şu olmalı: “Bu çocuk hangi ihtiyacını davranışla anlatıyor?”
Bir soru daha var: “Ben, bu ihtiyacı kriz çıkmadan önce görebiliyor muyum?”
Çocuklar önce küçük sinyaller verir. Bakış verir, yaklaşır, oyunla çağırır. Sinyaller kaçarsa ses yükselir, çünkü duyulmak ister.
Çocuk eğitimi çoğu zaman davranış yönetimi gibi anlatılır. Esanen, bu bir ilişki yönetimi. Bir bağ kurma sanatı. “Sınır” ile “sevgi”yi aynı cümlede taşıyabilme becerisi.
Bu gece eve gittiğinde belki tek bir cümleyle başla:
“Bugün seni gerçekten görmek istiyorum.”
Telefonu bırak. Yanına otur. O 30 dakikayı dünyanın en önemli toplantısı gibi yaşa. Çünkü öyle.
Bir çocuğun davranışı bazen bir yetişkine şu cümleyi fısıldar: “Benimle kal.”
Bunu duyduğunda evin gürültüsü azalır, evin bağı artar.
Yapay zekayı eve aldığında, çocuğunun doğal zekası da güçlenecektir…