Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin de görülebilmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Kutluay, “Yaz aylarıyla beraber düzensiz ve yanlış beslenme metabolizmayı bozarak kilo alımına da sebep olabilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir.
Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Öğün atlamamak hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçecektir. Kahvaltı günün en önemli öğünü olup, yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, şekersiz marmelatlar, domates-salatalık gibi taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Günlerin uzamasıyla beraber gelecek olan geç saat atıştırmalarına da dikkat edilmelidir. Gece yapılan atıştırmaların vücutta daha zor kullanılarak yağ şeklinde depolanma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle geç saatlerde mümkün olduğunca atıştırma yapmaktan kaçınılmalı, yapılması durumunda ise enerji içeriğinin düşük olması ve bol posa içermesi nedeniyle, domates, salatalık, havuç gibi besinlere yer verilmelidir” diye konuştu.
"YAZ AYLARINDA GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN"
Halk Sağlığı Müdürü Kutluay, şöyle devam etti: "Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, cacık, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonata alınmalıdır."




