Sözlükte: “bitki ve ağaçlarla örtülü bahçe” anlamına gelen cennet, dini litaratürde ise, “iman edip Salih amel işleyenlere vaad edilen nimet ve mükafat yurdu” demektir. Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde sekiz cennetten haber verilir. Bunlar;
1-Dar-i celal: Beyaz nurdandır.
2-Dar-i karar: Kırmızı yakuttandır.
3-Dar-i selam: (Esenlik yurdu) Yeşil zebercettendir.
4-Cennetül huld: (Ebedilik yurdu) Mercandandır.
5- Cennetül Me’va: Gümüştendir.
6-Cennetül adn: Altındandır.
7-Cennetül Firdevs: Hem altından hem de gümüştendir.
8-Cennetünnaim: Kırmızı yakuttandır.
Ayrıca Kur’an’da cennet başka isimlerle de anılmaktadır. Bunlardan bazıları: Hüsna, darül-ahira (ahirat yurdu), darul-mukame (ebedi kalınacak yer), makam-ı emin (güvenilir makam) … gibi.
Cennette bakanlara hoş görünen, içenlere zevk veren nehirler ve sular, süzme baldan ırmaklar (Muhammed:15), tatlı su pınarları (İnsan:18), sarhoş etmeyen, içenlere zevk veren ve bembeyaz bir kaynaktan çıkan içkiler (Saffat:45-47), çeşitli meyveler, hurnalar, nar ağaçları (Rahman:60), bağlar (Nebe:32), sedir ağaçları ve salkımlı muz ağaçları (Vakıa:28-29), ince ve kalın ipek elbiseler (Kehf:21), güzel meskenler, hiçbir yorgunluk ve zahmet vermeyen, boş ve yalan söz işitilmeyen sonsuz nimet ve güzellikler (Nebe:35)… bulunduğu Kur’an’da bildirilmektedir.
Cennetin sekiz kapısı vardır. Bunlar;
1-Reyyan kapısı: Oruç tutanlar bu kapıdan gireceklerdir.
2-Salat kapısı: Namaz ve Kur’an okuyanlar bu kapıdan girecekler.
3-Cihad kapısı: Allah rızası için savaşanların gireceği kapı.
4-Sadaka kapısı: Zekat, fitre ve sadaka verenler girecek.
5-Hac kapısı: Hac ve umre yapanların gireceği kapı.
6-Af kapısı: İnsanları affeden ve Allah’ın affettikleri bu kapıdan girer.
7-Eymen kapısı: Tevekkül ehlinin gireceği kapı.
8-İlim kapısı: Zikir ehlinin gireceği kapıdır.
Cennetle ilgili ayetlerden bazıları:
-“Rablarına karşı gelmekten sakınanlar için, Allah katından bir konaklama yeri olarak, içinde ebedi kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler vardır. Allah katında olan şeyler iyiler için daha hayırlıdır.” (Al-i İmran:198)
-İman edip Salih amel işleyenleri ise, içinden ırmaklar akan, içlerinde ebedi kalacakları cennetlere koyacağız. Orada onlar için tertemiz eşler vardır. Onları koyu gölgeler altında bulunduracağız.” (Nisa:57)
-“Şüphesiz iyi kimseler Naim cennetindedir. Koltuklar üzerinde, (etrafı) seyrederler. Onların yüzlerinde nimetlerin sevincini görürüsün. Onlara, mühürlü (el değmemiş) saf bir içecekten içirilir. Onun (içiminin) sonu misktir. İşte yarışanlar bunun için yarışsın.” (Mutaffifin:22-26)
-“Kim de Rabbinin huzurunda duracağından korkar ve nefsini arzularından alıkorsa, şüphesiz cennet onun sığınağıdır.” (Naziat:40-41)