Lüleburgaz Lisesi 30. Kez buluşuyor
Komisyon başkanları belli oldu
CHP, ÜYE OLMAYAN VATANDAŞALARI DİSİPLİNE VERDİ
Bu yazı 24 Nisan 2024, Çarşamba 09:14:08 tarihinde eklendi. 133 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÂBÂ VU ECDÂD; YÂDLI YAZILAR, HATIRLI YORUMLAR, DUÂLI DUYGULAR... - Nuri Kahraman

ÂBÂ VU ECDÂD; YÂDLI YAZILAR, HATIRLI YORUMLAR, DUÂLI DUYGULAR...

 

Dinimizin anne-baba hakkına verdiği önem mâlum. Bu hakka riâyet öldükten sonra da devam eder.

Peygamberimiz SAV bunu bir Hadîs-i Şerîf'inde şöyle ifade buyurmaktadır:

DEFTERİ KAPANMAYANLAR

"Kişi öldüğünde ameli kesilir, amel defteri kapanır. Ancak arkasında hayırlı evlat, onunla amel edilen ilim ve sadakai cariye bırakan kimsenin amel defteri kapanmaz."

KARINCA SÛRESİ, SÜLEYMAN KISSASI

Neml Sûresi'nde Hz. Süleyman Kıssası anlatılırken de bu konuda şöyle buyrulur:

18﴿ Nihayet Karınca vadisine geldiklerinde, bir karınca şöyle dedi: “Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; aman, Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin!”

İYİ İŞLER YAPMAYA MUVAFFAK KIL

﴾19﴿ Onun bu sözünden dolayı Süleyman neşeyle gülümsedi ve “Ey rabbim!” dedi, “Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!”

BENİ, ANA-BABAMI, TÜM EHL-İ ÎMÂNI

Namaz başta olmak üzere her fırsatta okuduğumuz ALLAHÜMME RABBENAĞFİRLÎ VELİ'VÂLİDEYYE... duâ âyeti ve benzeri âyet ve hadislerden ilhamla Hindistan'lı  ünlü muhaddis Ali EL-MUTTAKÎ der ki;

"Kul, ana-babasına duâyı unuttuğu zaman rızkı kesilir. (Yâni, bereketi gider)"

DEFTER AÇIK; EY EVLAT, YOLA ÇIK!

Biz de bu meyânda zaman zaman ölmüşlerimizi hayırla yâd  ettirip duâya, dolayısıyla kendimizin defterlerimize olduğu kadar onların da vefatlarına rağmen açık tutulan defterlerine hayır yazdırmak adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hattâ bâzen yazılarımızı da doğrudan onlara hitap şekliyle kaleme alıyoruz.

GİDEN YAZILAR, GELEN YORUMLAR

Bu keyfiyette yazdığımız; ÇARŞAMBADAN PERŞEMBE'YE... diye başlayan son yazımız bu anlamda olumlu tepkilere medâr oldu. Orada rahmetli babamın benden daha iyi tanıdığı ve ziyâretlerinde bulunduğum isimlerden bahsetmiştim. Yazının yorum kısmına katkı yapanlar ve ifâdeleri aynen şöyle:

MEDRESE ARKADAŞLARI

İlk yorum; babamın GACAROĞLU MEDRESESİ'nden arkadaşı merhum Emekli Vaiz Mehmet Hulûsì MURTAZAOĞLU'nun oğlu, ORİMDER Başkanımız Abdurrahman Bey'den:

ANNE-BABA'YA MUVÂFIK, ECDÂDA LÂYIK

[21/4 15:45]: "Dua ederken önceleri "ALLAH 'ım bizleri sana layık kul, Habib'ine layık ümmet eyle" derdim. Sonra bir ziyade yaparak dua ediyorum: "Bizi ecdadımıza layık evlâd eyle" Amin. Dolayısıyla, din, devlet,millet için gayret göstermiş, fedakârlık yapmış ve vefât etmişlerin cümlesine ALLAH'tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da teşekkür ediyor, sıhhat, afiyet ve muvaffakiyetler diliyorum." (Kul MURTAZA)

KÖKENLİ, MESÛDİYE, ANKARA

2. Yorum da, yine babamın Palazoğlu Sâlih Amca merhumun eşi Halası Nezâfet hanımların büyük dâmâdı, Mesûdiyeli okup Ankara'da ikâmet eden Halim ÖZDEMİR'e âit: "Allah c.c ölenlere rahmet eylesin mekanları cennet olsun kalanlara sağlıklı uzun ömürler nasip eylesin"

BÜYÜK BİR ZEVKLE OKUDUM

3. [21/4 07:24] Mehmet HAZAR Hoca Bey arkadaşımızdan: "Kıymetli hocam maaşaallah.yazınızı büyük bir zevkle okudum. Edebi üslubunuza hayranım.

Rahmeti babanıza ve tüm ölmüşlerimize Rabbım rahmeti ile muamele eylesin mekanları cennet olsun. Kaleminizin mürekkebi bitmesin.selam ve dua ile..."

BAŞTAN SONA OKUDUM; TEBRİKLER

4.sü Prof. Dr. Ali AKDOĞAN Bey Hocamızdan: "Baştan sona okudum. Aslında siz akademisyen olmalıydınız. Okuyan, yazan, konuşup- anlatan vb. Bu yazıyı okuduğum gün, ben de hep okuyup - yazdım dersem aynı yolda ve dost olduğumuzu perçinlemiş olurum/oluruz. Selam ediyorum."

İLTİFATINIZA TEŞEKKÜRLER ALİ BEY HOCAM

Nuri KAHRAMAN: "Ali Akdoğan iltifatınız için çok teşekkürler hocam. Doğru; okuyanlarla ilgili tespitinize katılıyorum. Müftü beyle paylaştım ama yazıyı uzatmamak adına yer vermedim. Ulu Câmi'ye cenâzeye giderken kızımı aradım; "rahatsız etmedim inşâllâh" dedim.

"Kitap okuyordum babacığım" dedi.

Ben de; "Allâh CC bize iyi ki böyle bir îtiyad lûtfetmiş. Hem zamanı değerlendirmiş, yalnızlıktan kurtulmuş; hem de sevap sayacını çalıştırmış oluyoruz" meâlinde birşeyler söyledim.

Ki, sizin de ifâde ettiğiniz şekliyle aynen öyle. Görüşmek dileğiyle tekrâr teşekkürler wes'selâm..."

ÇOK UZUN OLMASINA RAĞMEN!

5. yorum, yine Nezâfet halamızın dâmâtlarından, emeklş öğretmen Ömer KALPAKLIOĞLU'dan: "Çok uzun olmasına rağmen zevkle okudum. Hayırlı hatıralar dilerim. İyi insanlar her zaman ziyaret edilir ve anılarda yaşatılır. Oğlunun niyetini de Rabbimin başarı ile neticelendirmesini dilerim."

BAKTIM Kİ BİTMİŞ! SAĞ OL HOCAM!

6. yorum; yine emekli bir öğretmen arkadaşımızdan:

Bilal İYİGÜN: "Önce şöyle bir gezin dim. Bu çok uzun olmuş dedim. Sonra tekrar bakınca birşeylerin olduğunu düşündüm; okumaya başladım. Baktım ki bitmiş. Sağ ol hocam. Bu arada Salim abinin de ruhu şad  mekanı cennet olsun. Tanıdığım ender kişilerden biri idi."

ESKİPAZAR KIR'DAN, ŞUAYİP ÇAYIRI'NA

7. yorum Ünye'den. Ensar Vakfı Eskipazar KIR GEZİSİ yıllarında, idâre ettiği güreş müsâbakalarına ilgisinden dolayı babamı iyi hatırlıyor. Babam merhum da, gençliğinde, 50'li, 60'lı yıllarda Ulubey Şayıp Çayırında düzenlenen büyük çaplı güreşleri takibinden dolayı konuya oldukça ilgiliydi. O günkü güreşi de ilgi ve memnuniyetle izlemişti.

HEM HAKEM, HEM CAZGIR, HEM AĞIR SIKLET!

Kendisi de ağır sıklette mindere çıkmış bir güreşçi olan ve o gün hakemlikle cazgırlığı birlikte yürüten Süleyman Aydın MEMİŞOĞLU Ağabey'in cümle ölmüşlerimiz için kurduğu duâ ifâdeleri de şöyle:

"Allah CC. râzı olsun, ömrünüz uzun olsun, son nefefesinizde selameti iman, selameti Kur'an nasibiniz olsun..."

EĞİTİMCİ, YAZAR, HEM DE İYİ GÜREŞÇİ

8. ve son olarak ta ilâhiyâtçı yazar, aynı zamanda o da güreşçi olan ve babamla yakın sohbet hukûku bulunan, bizim aynı zamanda İstanbul Yüksek İslâm'dan bir önceki devremiz Ahmet ÇAKIR Ağabey'in yorumu:

ORDU'MUZUN ENDER SÎMÂLARINDANDI

"Sâlim amca Ordu'muzun ender simalarından biriydi. Sohbetinden çok haz alıyordum. Allah CC gani gani rahmet eylesin."

HAYÂTTAN YAZIYA, KUVVEDEN FİİLE

Bize gelince; yaşantımızla kendi yakınlarımızdan olan ya da hocalığımızı yapmış, üzerimizdevdoğrudan ya da dolaylı olarak bir şekilde hakkı bulunan ölmüşlerimize ve de torunları olmakla övündüğümüz ecdadımıza liyâkâtla berâber yazılarımızla da bunu yapmaya çalışıyoruz.

EFENDİMİZ (SAV) E KOMŞULUK; SONSUZ MUTLULUK

İnşâllâh; iyi niyetle yaptığımız tüm ameller ve yazdıklarımız duâ yerine geçer de Rabbimiz, anne-babalarımız başta olmak üzere tüm sevdiklerimizle berâber bizleri Efendimiz SAV in komşuluğunda buluşturur ve de cümle hasretler biter.

TEŞEKKÜRDEN ŞÜKÜRE, DUÂDAN TEZEKKÜRE

Bizleri cennetle, cemâlle müşerref olanlardan kılması niyâzıyla Rabbimize yalvarıyor, lûtfettiği maddî-mânevî imkânlara şükrediyor, yazılarımıza yorum yazan ağabeyler ve cümle kardeşlerimize teşekkürlerle berâber cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek