KÖYDES SEÇİMLERİ YAPILDI
Vali Ekici, cenaze törenine katıldı
Paranoya  Filmiinin Lüleburgaz çekimleri başladı
“AŞI OLMAYI İHMAL ETMEYİN”
Bu yazı 30 Mart 2024, Cumartesi 09:28:35 tarihinde eklendi. 912 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD/NATO KARADENİZ’ İ ISITIYOR - Servet Şenyiğit

ABD/NATO KARADENİZ’ İ ISITIYOR

 

          Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Karadeniz bir barış denizidir. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan Karadeniz’ e kıyısı olan ülkeler. Dünyaya açılan tek kapısı da Türk boğazları. Montrö Boğazlar Antlaşması ile de anahtar ülke Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğundan beri Karadeniz’ de hiçbir sorun yaşamadı. Ancak bu sorun yaşamayacak anlamına da gelmiyor. ABD’ nin olduğu her yerde sorun olmuştur ve olacaktır. ABD giremediği Karadeniz’ e girmek ve Türkiye ile Rusya’ ya karşı zaten çevrili olan silahlarını artırmak için her zaman çaba harcamaktadır.

          Yunanistan’ daki, Adalar Denizin’ deki, Doğu Akdeniz’ deki ABD üslerinin silahlarının namlularının Türkiye’ ye yönelik olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Karaağaç’ taki ABD zırhlıları ve binlerce ABD askeri oraya piknik yapmak için gitmediler. Şimdi sıra Karadeniz’ e geldi. Romanya ve Bulgaristan NATO’ ya alınarak adımlar atıldı zaten.

          1999 yılından beri ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan, Romanya Hava Kuvvetlerine ait 57. Hava Üssü’ nde ki 5 bin personelin çoğu ABD askeri. ABD/NATO için bu yetmemiş olacak ki şimdi daha büyüğünü yapmaya başladılar. 2.5 milyar avroya mal olacak Avrupa’ nın en büyük NATO üssü inşaatına başlandı. 2 bin 800 hektarlık alana kurulacak üs, 10 bin NATO askerine ev sahipliği yapacak. Üs kapsamında 57. Hava Üssü’ de genişletilecek ve bölgeye yeni pistler, hangarlar, mühimmat, yakıt ve bakım-onarım malzemeleri için depolama alanları, okullar, mağazalar, lojmanlar, eczaneler ve bir de hastane yapılacak. Üs tamamlandığında, şu an NATO’ nun Avrupa’ daki en büyük üssü olan Rammstein’ dan yüzde 20 daha büyük olacak.

          Romanya, AB üyeliğinden 3 yıl önce NATO üyesi oldu. 2005’ de üslerini 10 yıl süreyle ABD’ ye açarak ilişkilerini geliştirdi. İkili anlaşmalarla adeta ABD’ ye zincirlendi. Eylül 2011’ de de Romanya ve ABD Dışişleri Bakanları, Amerikan füzelerinin Romanya’ ya konuşlanmalarını karara bağladılar. Böylece ABD ilk kez kendi toprakları dışında bir anti balistik füze sistemin Romanya’ ya kurdu. SAM (hava savunma) füzelerini barındıran bu sistem, kıtalararası balistik füzeleri (ICBM ve SLBM) hedefliyor.

          Kısacası, İran ve Rusya kaynaklı füzeleri imha için Romanya’ ya kurulan sistem, Rusya’ nın jeopolitik kuşatılmışlığını ileri safhaya taşıyor. Ne yazık ki Malatya Kürecik’ te bulunan AN/TPY-2 X Bant arama ve takip radarı da bu sistemle bağlantılı. Ayrıca, Türkiye’ nin 4 adet F-16 savaş uçağı ve 71 personeli NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi kapsamında Romanya’ da bulunuyor.

servetsenyigit@gmail.com

...

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek