Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 11 Mart 2024, Pazartesi 09:22:44 tarihinde eklendi. 428 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD, TÜRK-RUS TİCARETİNİ ENGELLİYOR - Servet Şenyiğit

  ABD, TÜRK-RUS TİCARETİNİ ENGELLİYOR

 

         ABD Ukrayna’ da kaybetti. Bu da onları saldırganlaştırıyor. Cephede kaybedince yaptırımlara sarılıyorlar. Türkiye’ nin ekonomik sıkışmışlığından da yararlanan ABD, Rusya’ ya karşı yaptırımlara uyması için küstahça adımlar atıyor. ABD Büyükelçiliği ve Konsolosluğundan görevliler, Türk firma ve finans kuruluşlarını Rusya ile alışverişi kesmeleri konusunda tehdit ediyor. Hükümet korkusundan olup biteni izliyor. Ticaret Bakanlığına bu konu hakkında soru sorulduğunda Bakanlık, konunun kendileriyle ilgili olmadığını ve  Dışişleri Bakanlığına sorulmasını gerektiğini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığına aynı soru yöneltiliyor ve Bakanlık hale yanıt vermiyor, sessizliğe gömülüyor.

           ABD İstanbul Başkonsolosluğunda görevli Elizabeth Blanch ve kartvizitinde “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu İhracat Kontrol Uzmanı” yazan Gülin Kan Yükseltan. Basına yansıyan bu isimleri ABD’li yetkililer de doğruluyor. Bu kişiler Türkiye’ de kapı kapı dolaşarak Türk vatandaşlarını ve kurumlarını pervasızca tehdit ediyor. Bu olay ABD’ nin Türkiye Cumhuriyeti’ nin egemenliğini hiçe sadığının açık göstergesidir. ABD Hazine Bakanlığının son kararında 300 kişi ve kuruluşa yaptırım kararı var. Dışişleri Bakanlığının da uyguladığı 250 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulamayla birlikte toplamda 550 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanmaktadır.

          ABD Türkiye’ nin zaaflarını kullanıyor. Türkiye’ in Batı’dan para arayışlarından cesaret bularak hem Rusya’ yı hem de Türkiye’ yi cezalandırıyor. Rusya ile dış ticaret hacmimiz 60 milyar dolar. Uygun fiyata petrol alıyoruz ve ihracatımız da 11 milyar dolar civarında. Bavul ticareti ve turizm bu rakamların dışında. Rus turist sayısında yüzde 20 düşüş var. Bu düşüş bavul ticaretinin ve tüm ticaretimizin azalmasına neden oluyor. Bunun başlıca nedeni, Rus turistler kendi MIR kredi kartlarını daha önceki yıllarda Türkiye’ deki ödemelerde kullanabiliyorlardı ancak artık kullanamıyorlar. Rus turistlerde MIR kartlarını kullanabildikleri Dubai ve BAE gibi Arap ülkelerine gidiyorlar.

          Ticarette de böyle Rus Hükümeti Ruble gönderebiliyor ve geliyor ancak, yaptırımlar nedeniyle ihracatçı rubleyi Türkiye’ deki bankalardan çekemiyor. İhracatçı, “mal gönderiyoruz ve paralarımızı almak için her yolu deniyoruz. Ruble olarak parayı çekemiyoruz. Türk bankalarına gelen paralardan Rusya’ ya iade olanlar oluyor.” diyor.

          Tüm bunlar yaşanıyorken RTE Hükümeti “Washington ile bahar havası” görüntüsü vermeye çabalıyor. ABD ile Türkiye arasındaki sorunları erteleme ve halının altına süpürme olarak nitelenebilecek bir siyaset izlediği görülüyor. Bu siyaset, Türkiye’ nin ulusal güvenlik çıkarlarını ciddi ölçüde sıkıntıya sokuyor.

          servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek