Zeki Akın’dan Milletvekili Özkan’a ziyaret
Kırklareli Valisi Ekici, okullarda incelemede bulundu
Kırklareli Üniversitesinde yabancı öğrencilerin kayıt işlemleri sürüyor
Jandarma kendi bölgesindeki olayların yüzde 100’ünü aydınlattı
Bu yazı 05 Mart 2024, Salı 09:31:01 tarihinde eklendi. 722 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇİFTÇİ TARLADAN KOPMAMALI - Servet Şenyiğit

 ÇİFTÇİ TARLADAN KOPMAMALI

 

          Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ e ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4,5, 2023'ün son çeyreğinde de yüzde 4 büyüme kaydetti. 2023’te küçülen tek sektör ise tarım oldu. Tarım sektörü yüzde 0,2 geriledi. Rakamları değerlendiren üretici temsilcileri, Türkiye’nin tarımda önemli bir ülke olduğunu ancak yönetenlerin, tarımın ve çiftçinin yanında olmadığını belirttiler, “Üretim Devrimi şart” dediler.

          RTE ve hükümetinin tüm sektörlerde hiçbir planı programı olmadığı gibi tarım sektörü için de plan ve programı yok. Bu nasıl bir anlayıştır ki, kendi çiftçisini zarar ettiren, üretimi destekleyeceğine köstek olan bir anlayışla ülkeyi yönettiklerini sanıyorlar.

          Tarımdaki girdiler 5 temel maddedir. Mazot, gübre, tarım ilaçları, hayvan yemi ve enerji. Zenginin yatına mazotu vergisiz vereceksin, çiftçi traktörüne mazot alırken indirim yapmayacaksın. Bu anlayışla tarımı kalkındıramazsınız. Çiftçiye destek verirsek enflasyon düşecektir. Üretim en az iki katı artacaktır. Bugün dünyanın her ülkesinden dışalım yapıyoruz, her türlü tarım ürünleri alıyoruz. Geçmiş yıllarda ihraç ettiğimiz ürünleri dışardan alarak mı kalkınacak bu ülke?

          Türk köylüsü çalışkandır 24 saat çalışır. Mustafa Kemal Atatürk’ ün dediği gibi “köylü milletin efendisidir” sözü yaşama geçirilmelidir. 650 bin dekar tarım alanı olan Bafra ovasında 30 bin ton tütün satılırken bugün 1500 ton tütün var. Bunun araştırılması, nedenlerini bulup giderilmesi ulusal güvenliğimiz için zorunludur. Çeltik üreten çiftçiden bugün dekar başına 750 TL sulama parası alınıyor. Çiftçiye destek verilmeli ki ucuza üretecek ve piyasa da ucuzlayacak.

          Üretimin insan gücü boyutuna bakarsak da karamsar bir tablo görüyoruz. Tarımın yaş ortalaması 10 yıl önce 48-50 iken günümüzde 60 olmuş. Böyle giderse tehlikeli daha da büyüyecek. İşlenecek tarla, bağ, bahçe var fakat gençler yapmak istemiyorlar. Sosyal güvencesi olsun diye asgari ücretle çalışmak istiyorlar ve göç ediyorlar.

          Çiftçi küçülürse tarım da küçülür. Tarım da çiftçi de ön planda olmalıdır.

Servetsenyigit@mail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek