Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 28 Şubat 2024, Çarşamba 09:17:36 tarihinde eklendi. 530 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ERZİNCAN KATLİAMI - Servet Şenyiğit

ERZİNCAN KATLİAMI

 

          Erzincan’ ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle dokuz vatandaşımız hayatını kaybetti. Görsel ve yazılı basından duyduklarımız ve okuduklarımız insanı dehşete düşürüyor. Doğa katliamı yapmanın sonucu insan katliamı kaçınılmaz oluyor. Aslında toprak kayması değildi olay. İnsan eliyle yığılan mıcırdı. Madencilikte ‘liçleme’ ve ‘liç yığını’ deniliyor.

           Liç alanı: Altın çıkarma işinde toprak değil, kaya değil içinde cevher olan büyük kayaçlar kırılır, ufalanır 6 ile 12 mm. boyutuna getirilir. Sonra üstüne siyanürü çözen su veya solüsyon yağmurlama sistemiyle akıtılır. Bu işleme liçleme adı verilir. Kayan materyal da bu. Faciayı yaratan liç alanı dünyanın en yüksek siyanürlü tepesiymiş. KTÜ ‘ den bilim insanları “liç yığını” yüksekliğinin kontrol edilebilir seviyenin üzerinde olduğunu tespit etti. Dünyada en fazla 150 mt. olan liç yığını burada 257 mt.

          Türkiye topraklarında yabancıya altın arama izni vermek, ülkenin toprak altı zenginliklerini yabancılara peşkeş çekmek nasıl bir anlayıştır? Ulusalcılık yok, kamuculuk yok, yanlız ca yağma ve talan var. Altın arama faaliyetini yürüten Anagold Madencilik A.Ş adında Kanadalı bir şirket. Türkiye’ deki ortağı da Lidya Madencilik. Lidya Madencilik’ te Çalık Holding kuruluşu ve CEO’ su RTE’ nin damadı Berat Albayrak. Bununla da kalmıyor işler. Böyle doğa katliamcısı madencilik aramasına ÇED raporuna onay veren de Murat Kurum’ dur. Murat Kurum bununla da kalmamış, şirketin kapasite artışına hem de üç kat artışına da onay vermiş.

          O kadar ayrıcalıklı bir şirket ki, yüzde 40 vergi indirimi uygulanıyor, buna rağmen vergisini ödemeyen şirketin devlete olan 7 milyon 200 bin USD vergi borcu siliniyor. Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti adına ülkemizi talan edenlerin önünü açıyoruz sanki. Aynı şirketin sicili de kabarık, 2022 yılında su kaynaklarına siyanür sızdığın saptanınca bunu kabul eden şirketin faaliyetleri durdurulmuş ve 16 milyon 441 bin TL ceza kesilmişti.  Kanadalı madencilik devi Alamos Gold şirketi yaptığı açıklama da “Türkiye’ de üç maden sahamız var, 100 milyon dolar yatırdık dört milyar dolar kazandık” diyebiliyor. Kazdağları’ nda 100 000 ağaç kesen bir firmadan söz ediyorum.

          Devlet içinde öyle güzel yuvalanmışlar ki, 1924 -2003 yılları arasında 1186 maden arama ve çıkarma ruhsatı verilmişken 2003 – 2023 yılları arasında ruhsat sayısı 400 000 olmuş. Buna rağmen Türkiye son yıllarda altın dış alımında rekor kırmış. Hem ülkende çıkan 420 ton altını yabancılar çıkarıp götürsünler hem de sen rekor miktarda altını dışarıdan al.

          servetsenyigit@gmail.com

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek