Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 23 Şubat 2024, Cuma 09:06:51 tarihinde eklendi. 538 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ATATÜRKÇÜLÜK SOSYAL DEMOKRATLIK DEĞİLDİR - Servet Şenyiğit

ATATÜRKÇÜLÜK SOSYAL DEMOKRATLIK DEĞİLDİR

 

           13 Mayıs 1925 tarihli sosyal demokrat fırka kurulmasına izin vermeyen ATATÜRK imzalı bakanlar kurulu kararında “mevzuat ve hali hazır kanunlarımızın esasına aykırılık ve memleketin emniyet ve asayişini ihlale cüret ve muzır maksatlar ve yasaklananların takibi gibi sebeplerden dolayı fesh edilen her hangi bir fırkanın, tekrar aynı unvan ve maksat ile kurulup gelişmesi, memleket idare ve siyasetine ters olduğundan evvelce fesh olunmuş ve tekrar tesis ve ihyası için tesis edenler tarafından müracaat edilmiş sosyal demokrat fırka’ nın yeniden teşkili men edilmiştir.” yazıyor.

          Sosyal demokrasi, sol partilerin ve radikalleşen hareketlerin sistemle bütünleştirilmesine yönelik kurumsal bir aygıt işlevi görmüştür. Sosyal demokrasiyle bütünleşen hareketler, parlamentarizmi benimsemiş, egemen kurumlara eklemlenmiş, kısa vadeli tavizler sağlamak adına programlarını terk etmiş ve kendilerini demokratik çeşitliliğin vitrin süsü haline getirmiştir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde Atatürk’ ün devrimci ve anti-emperyalist mirasını Batı menşeili sosyal demokrasinin “güdümlü aygıt” ve “vitrin süsü” işlevleri ile bağdaştıran odakların bulunması üzüntü vericidir.  

          Sosyal demokrasi Türkiye için çözüm müdür? Sosyal demokrasi 1900’ lerin başında dönüşüme uğrarken, yalnız ülke içi saflaşmada değil, dünya çapındaki cepheleşmede de bir yere oturdu. Bizim büyük devrimci önderimiz Atatürk’ ün temel aldığı mazlum ve zalim milletler kamplaşmasında sosyal demokrasi istikrarlı olarak düşman kampta cephe tuttu…

          Kemalizm ve sosyal demokrasi, birbirine karşıttır. Kemalizm, bir mazlum milletin kendi özgün sürecinde ürettiği çözümdür. Arkada kalan Fransız Devrimi’ nden sonra, demokratik devrim yapmak isteyen bir milletin çözümüdür bu…

          Sosyal demokrasi ise emperyalizme bağımlıdır: kökü dışarıdadır. Sosyal demokrasi, kendi devrim sürecimizden çıkmamış, o devrimi bastırmak isteyen emperyalist güçler bize dayatmış… Bunu Türkiye’ ye dayatanlar, ülkemizi o emperyalist sistemdeki iş bölümünün içine çekiyorlar.

          Sosyal demokrasi, Atatürk’ ün  Devrimcilik ve Devletçilik ilkelerinden vazgeçmenin ideolojik maskesidir. Emperyalist sömürünün müdahale aracıdır. Ya Kemalist olup M.K Atatürk’ün ilkelerini ve devrimlerini savunacağız ya da sosyal demokrat olup emperyalizmin maskesini kullanacağız.

          servetsenyigit@gmail.com

...

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek