Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 06 Şubat 2024, Salı 09:50:17 tarihinde eklendi. 567 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD KARADENİZ ÇIKARMASI DÜŞÜNÜYOR - Servet Şenyiğit

ABD KARADENİZ ÇIKARMASI DÜŞÜNÜYOR

 

          Karadeniz ABD’ nin giremediği ve savaş çığlıklarının atılmadığı dünyanın tek barış denizidir. Karadeniz’ in tek giriş çıkışı Türk Boğazları’ da Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye’ nin kontrolünde. Bu nedenle ABD her yolu deneyerek ve NATO’ yu kullanarak Karadeniz’ e girmek, genişlemek istiyor. Romanya ve Bulgaristan bu nedenle NATO’ ya alındı. Finlandiya ve İsveç NATO’ nun ABD silahlarıyla daha güçlensin ve Rusya’ ya tehdit oluştursun diye alındı.

          Türkiye bu konuda kendi ayağına sıkan ülke konumunda kaldı. RTE Finlandiya ve İsveç’ in NATO’ ya girmesine izin vermeyeceklerini söylese de ülke ekonomisini yönetemediğinden ve İngiltere’ den Maliye Bakanı, Amerika’ dan Merkez Bankası Başkanı transfer etse de sıcak para dediğimiz yüksek faizli borç para bulma çabaları sürdürülüyor. Bu nedenle ABD’ nin Karadeniz’ e girmesi ve Nato’ nun genişlemesi için ne gibi pazarlıklar yapıldığı, ne gibi tavizler verildiği bugünden tartışılmaya başladı bile. Basından öğrendiğim kadarıyla İsveç’ in NATO’ ya girişine onay verilerek parasıyla alamadığımız F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ ye satışı için ABD onay vermiş. Merkez Bankası Başkanı uzun bir ABD ziyareti yapması da sıcak para için.

          ABD’ nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı James O’Brien, ABD Avrupa Komutanı Orgeneral Christopher Cavoli ve 8 büyükelçi, Karadeniz gündemiyle Romanya’ nın başkenti Bükreş’ te buluştu. Toplantıya Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de katıldı. Toplantının ana gündemi, ABD’ nin Karadeniz’ e girişini zorlamak için şartları oluşturmak. ABD, Türkiye ile Rusya’ nın ortak iradesiyle bir barış denizi halindeki Karadeniz’ e girmek için her şeyi deneyeceği kesin. Bunun için, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Montrö’ nün bazı maddelerini değiştirmeyi gündeme getirmişti.

          ABD Senatosuna geçen yıl “2923 Karadeniz Güvenlik Yasası” nın tasarısı sunulmuştu. Karadeniz devletleri olarak Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan’ı sayıyor, ancak Rusya Federasyonu’ nu Karadeniz’ den dışlıyor. Ayrıca, ABD’ nin Karadeniz’ deki istihbarat ve gözetleme faaliyetlerine öncelik verilmesini ve Rus propagandası ve dezenformasyonuyla mücadele için bir plan oluşturulmasını istiyor.

          Bu arada Türkiye’ de bağımsızlığını korumak ve Montrö’ yü savunmak için olumlu davranışlarda bulunuyor. İngiltere’ nin Ukrayna’ ya hibe ettiği iki adet mayın avlama gemisinin Karadeniz’ e çıkmasına izin vermedi. Bunun üzerine NATO’ nun ABD’ li komutanları Türkiye’ yi Montrö Sözleşmesi’ ni kötüye kullanmakla suçladılar. RTE başkanlığında toplanan MGK sonuç açıklamasında, “Montrö rejimi çerçevesinde titizlikle sürdürerek Karadeniz’ de barış ve istikrarın hakim olmasına yönelik gayretlerini gerek gıda güvenliği bağlamındaki girişimler gerekse Karadeniz mayın karşı tedbir görev grubu gibi uygulamalarla muhafaza edeceği ifade edilmiştir” denildi.

                  servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek