Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 01 Şubat 2024, Perşembe 09:25:15 tarihinde eklendi. 404 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MERHUM BABAMA MEKTUP, GAZZE'YE DUÂ, CÜMLEYE SELÂM... - Nuri Kahraman

MERHUM BABAMA MEKTUP, GAZZE'YE DUÂ, CÜMLEYE SELÂM...

 

Babacığım, geçen ayın 10'u Lütfi KARACA Amca'nın vefatı, bu ayın 10'unda da Davulcu Hüseyin komşumuzu uğurladıktan sonra bugün de köylerdeydim. Bu vesileyle 3 vakti köyde edâ ettik. 11.00'de mektep düzünde kılınacak cenâzenin haberini akşamdan almıştık. Hava güneşli, katılım da iyiydi. Namazı akrabası, hem eniştesi Durmuş Ali ÖZTÜRK Hoca kıldırdı.

CEMÂL AMCA ile HALİSE TEYZE KIZI

Senin çok ayrı bir muhabbetin olan, köyümüzün çınarlarından Külekçioğlu merhum Cemâl Amcamız ve eşi merhûme Hâlise teyzemizin kerîmeleri

EMİNE BACI"YI EBEDİYETE UĞURLADIK...

Sen de çok iyi bilirsinki o, köyümüzün, farkındayız ya da değiliz, yaşarken belki dikkât atfetmediğimiz, ama şöyle bir düşündüğümüzde bir insan olarak içimizde en mâsum, en günâhsız, güne, güneşe bakan gündöndü ya da Ay çiçeği misâli hep tebessüm eden; içten, duru, sıcak sîmâsıyla hatırlayacağımız kendi hâlinde bir değerimizdi. Çok ayrı bir kişilikti.

BÜYÜKLERİMİZ, BABAM, YEĞENİM; HERKES

Tâziye ve cenâzenin okul yanından mezarlığın üst sağ yanındaki âile kabristanlığına intikâli esnâsında bizim âile tarafına uğradım. Yâsin, Tebâreke, Fâtiha okuduk; büyüklerimiz, küçüklerimiz ve de cümleye duâlar ettik. Yâ Rabbi bizleri sevdiklerimizle berâber rızâna ulaşanlardan eyle, öbür dünyâda da kavuştur diye. Umuyorum sen de, her ne kadar aşir gibi sesli olmadıysa da, hem okuduklarımız, hem de duâlarımıza muttali olmuşsundur inşâllâh, inancımız böyle sevgili, canım babacığım.

NASİHAT DA DUÂ DA BİR GÖREV; LÂKİN

Mezara bayağı toprak attık. Yâsin'den bir sayfa da okuduk. Nazif Bey Hocamız duâyı da teklif etti sağolsun ama ona bıraktık. Telkini de o yaptı.

Böyle yerlerde konuşmak bir görev. Konuşmama durumunda duâ da olabilir. Onu olsun yapmak tebliğ ve İrşad görevinin bir parçasıdır. Lâkin daha geçen ay Lütfi Amcamızın cenâzesinde, ev yanında konuştuk. Daha 11.00'e çok var diye biraz rahat davrandık. Belki 3-5 dakîka uzadı. Hiç ummadığımız kişiler mırıldanmışlar; hoca da uzattı, üşüdük falan diye.

DÜNYÂ SOĞUK, UKBÂ SICAK; BU İŞLER NASIL OLACAK?

Kabul, soğuktur ama, bu sefer gidince aşağıda saat gelene kadar bekleyeceğiz. Ha orada beklemişiz ha burada. Nitekim vardıktan sonra  20 dk. kadar bekledik. Gerçi kadınlar aşağı gelecek değil, onlar kendileri için konuşuyorlar ama, yine de insan bu durumdan hoşnutsuzluk duyuyor. Teklif edilme durumunda da mütereddid kalıyor.

NİCE OKUMUŞLAR; NE DOKUMUŞLAR?

Burada konuşsak ya da duâ etseydik neler söyler, bu cenâzeye özel olmak üzere neleri dile getirebilirdik? Çünkü onun hakîkâten hepimizden farklı yanları vardı. Bunlar göz önüne alınıp bir aynaya bakarmışçasına değerlendirmeler yapılıp farkındalıklara kapı aralanabilirdi.

BİR BAKIMA; O BİR YANA, BİZ BİR YANA SANKİ!

Nitekim o, şöyle bir dikkâtle düşünülüp değerlendirildiğinde rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki; aramızda nice okumuşlar, ilim-irfan, titr, diploma sâhipleri, kendini çok akıllı ve farklı, özel sanan makam-mevkî, mal-melâl ekâbirinin yârın hesap gününde konumuna şaşırarak gıpta edeceği bir değerdi.

NE AĞZI-DİLİ; NE DE, KÖTÜLÜKTE ELİ

Ayrıca, kimsenin işine karışmayan, rezâletlerini duymayan, duyurmayan, dedikodu, gıybet yapmayan, fitne-fesat çıkarmayan, çirkeflik, iğrençlik, küfür bilmeyen, şeytanlıklardan habersiz, zararsız; bu yönleriyle mahşer günü onu en kârlılar safında görerek bizi şaşırtacağına inandığımız bir güzel kızımız, bacımız, ablamızdı.

SELÇUK AKÇAY; "TEBESSÜM TEYZE!"

O bizim, Selçuk AKÇAY kardeşimizin; "Evinin yanından geçerken  gülümseyen yüzüyle hatırlayacağım Emine Teyzeyi. Mekanı cennet, ruhu şâd olsun" şeklindeki duygularında da ifâdesini bulan, civârın bereket kaynağı diyebileceğimiz, yolun ısıtan güneşi, âile ve komşularının hep çocuk kalan neş'esi, TEBESSÜM BACI da diyebileceğimiz bir komşumuzdu.

ENGİN RAHMET, SONSUZ MERHAMET

Kardeşi Burhan Hikmet'in; sosyâl medyada benzer duygu ve düşüncelerimizi paylaştıktan sonra "Ablam ile ilgili yazinizdan dolayi tesekkur ediyor; saygi selamlarimi sunuyorum." dediği bacımıza Rabbimizin engin rahmetiyle muâmele eylemesini niyâz ve de yakınlarına sabr-ı cemîller lütfuyla berâber, tüm sevdikleri, ömür boyu hep yanında olanlarla Efendimiz SAV in komşuluğunda buluştursun diye duâ ediyoruz. Âmîn...

MEZARLIKTAN EVE, SOĞUKTAN GAZZE'YE!

Gelmişken evin yanına çıktık. Şöyle bir dolaştık ne var ne yok diye. Bayrak direğinin yanına çıktık. Her taraf cam gibi. Evler-barklar ortada. Yaprak yok, kar da yok. Yeşillik olarak hamarat komşuların pancarlıklarındaki lahanalar var yalnızca hemen göze çarpan. Kış olarak kar da yayla taraflarında gözüküyor. Buralara da serpiştirmişti ama güneşi görünce erimiş. Hattâ komşu, bizimkilere sizin tepeye kar tuttu, bizim evin oraya inmedi. Orası biraz yüksek ya, bundan olmalı demiş.

FİLİSTİN ATKISI, YAYLA SOĞUĞU, GAZZE YANGINI

Her neyse; eve de girdik. Anahtarını alıp dükkâna da bir bakıp döndük. Derken öğle ezanı okunmaya başladı. Bu âna kadar herşey normaldi. Üzerimizdekileri çıkarıp abdeste soyununca dondurucu bir soğuk sardı vücudumuzu. Mâlum durulmayan ev içleri dışardan daha soğuk oluyor. Tıpkı buzdolabı misâli.

Bunu niye yazdık. Buraya gelirken oğlumun İstanbul'dan getirdiği FİLİSTİN ATKISI'nı da boynuma almıştım. Onların böyle atkısı bile yok. Yakacak yok. Çocukların soğuktan tir tir titrediği paylaşımlar dolaşıyor sosyâl medyada. Çok zor.

İÇLİ DUYGULAR, SICAK DUÂLAR

Soğuk içime işleyince bunu daha bir hissettim ve namazda sanki daha içten duâlar ettik; Rabbimizin onlara yardım etmesi, bize de güç, imkân vermesi, ümmete de birlik-dirlik, hidâyet, dolayısıyle de hilâfet nasîp etmesi için.

Bu arada çay yaptık, elektrik sobası, kütüphâne, ikindi derken akşamı da kılıp yatsıya ORSAN CÂMİİ'ne tevâfuk ettik.

GAZZE, DOĞU TÜRKİSTAN; TÜM MAZLUMLAR

Bitirirken diyoruz ki; Rabbimiz başta zulüm altındaki Filistin, Doğu Türkistan'lı kardeşlerimiz olmak üzere tüm mazlum, mağdur ve mahrumların yardımcısı olsun, bizleri de onlara el uzatacak, ecdadımız gibi kudretli olacak imkânlara kavuştursun. Hepimize de o günleri kısa zamanda görmeyi nasîp eylesin. Âmîn. ...

NAZ, NİYÂZ, DUÂ; SONSUZ MUTLULUKLAR

Bu duygu ve düşüncelerle Rabbimize niyâz ile yalvarıyor, cümleye sevgiler-saygılar sunuyor, sevdikleriyle sonsuz mutluluklar diliyoruz wes'selâm...

Yazdır Paylaş
Diğer Nuri Kahraman Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek