Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 27 Ocak 2024, Cumartesi 09:34:27 tarihinde eklendi. 558 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRK BAYRAĞI UZAYDA - Servet Şenyiğit

TÜRK BAYRAĞI UZAYDA

 

    Türk Astronot Alper Gezeravcı “Ayağına göktaşı değmesin” denilerek uzaya gönderildi. ABD’ nİn Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ nden Uluslararası Uzay İstasyonu’ na kenetlenecek ve14 gün kalacak olan Alper Gezeravcı bu sürede 13 bilimsel deney yapacak. Deneylerin sonuçları, sonraki çalışmalar için ipuçları verecek . Ayrıca uzay yolculuğunun Gezeravcı üzerindeki biyolojik etkisi de incelenecek.

 

          Alper Gezeravcı, uzaya giden ilk Türkiye Cumhuriyeti Türk’üdür. 1979 doğumlu Gezeravcı Hava Harp Okulu mezunu olup ABD Ohio’ da yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve TSK’ da savaş pilotluğu ile THY kaptan pilot olarak çalışmıştır. Uzaya çıkan üçüncü insan ve ilk Türk Andriyan Nikolayev’ dir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ ne bağlı Çuvaş Cumhuriyeti doğumlu Çuvaş Türk’ üdür. 51 yıl önce ilk uçuşunu gerçekleştirdiği uzayda en uzun süre kalan kozmonot unvanına sahiptir. Uzaya çıkan ikinci Türk Azerbaycan ve Sovyet Cumhuriyeti vatandaşı Musa Kiramonoviç Manarov idi. Manarov 176 günlük rekor uzay ziyareti sırasında dünyayı gözlemledi ve uzay ortamında yapılması gereken manuel onarımları gerçekleştirdi. Ayrıca 20 saat uzay yürüyüşünü de gerçekleştirdi. Uzaya çıkan üçüncü Türk Toktar Ebubekirov Karağan’ dı. Kazakistan doğumlu olup Kazakistan olup Kazakistan’ ın Kızılordu şehrindeki Korkut Ata Üniversitesi’ nde profesör olarak görev yapmıştır. Uzayda sekiz gün kalan Karağan Baykonur Uzay Üssü’ nden uzay aracı fırlatıldığında Kazakistan SSCB’ ye bağlı iken üsse indiğinde Kazakistan bağımsız bir devlet olmuştu.

 

          Uzayda yapılan 13 tane bilimsel araştırmaları buradan anlatmaya sayfa yetmez. Türkiye’ nin uzay çalışmalarında çok sayıda uydu ve roket projesi var. Önceki yapılan çalışmaların ardından, “Türksat 6A” ‘nın yapım çalışmaları da hızla sürüyor. Uydunun kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonu ve yazılımları ulusal olanaklarla geliştiriliyor. Türksat 6A Türkiye’ nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’ nın büyük bir bölümüne hizmet verecek. Türkiye dünya üzerinde haberleşme uydusu üretip geliştirebilen ülkeler arasına adını yazdıracak.  

 

          Bir Uzay gemisinde kimler var? Biri İspanyol, biri İsveçli, biri Polonyalı ve biri de Türk. İspanyol, İsveçli, Polonyalı vatandaşlar hallerinden çok memnun, bilim için uğraşıyorlar.    Türkiye’ de ise karşı çıkan zerzevatlar var. “Tank Palet Fabrikasını Katar’ a sattılar, daha fazla paraya Uzaya turistik sefer yapıyorlar” diyorlar. Tank palet fabrikası satılmadığını işletme sermayesinin yüzde 49’ unun Katarlıların aldığını bilmiyorlar. Merak ediyorum; Amerikalılar, Almanlar alsaydı aynı tepkiyi vereceklermiydi? PKK’ nın siyasi uzantısı HDPKK, yeni adıyla DEM Partiye geçen yıl 540 milyon TL, bu yıl için 658 milyon TL hazine yardımı yapıldığını bilmezden geliyorlar. Evinde Süper Lig Futbol maçını izlerken bir iki futbolcuya verilen para kadar olduğunu düşünemiyor.

 

          ATATÜRK’ ün sözü kulaklarımda çınlıyor:” İstikbal Göklerdedir.”

 

          servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek