Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 13 Ocak 2024, Cumartesi 09:29:55 tarihinde eklendi. 562 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

RTE HÜKÜMETİNİN GÜCÜ ÜCRETLİLERE YETİYOR - Servet Şenyiğit

RTE HÜKÜMETİNİN GÜCÜ ÜCRETLİLERE YETİYOR

 

 Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2022 yılına ait gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerini açıkladı. 2022 yılında ücretlilerden kesilen gelir vergisi tutarı 175 milyar TL, Gelir Vergisi mükelleflerinden tahakkuk eden Gelir Vergisi 106 milyar TL. olması AKP’ nin vergi toplama düşüncesini ortaya koyuyor.  Ücretlilerden alınan vergi miktarının Gelir Vergisi mükelleflerinden alınan vergiden fazla olması toplumsal huzuru bozmaktadır.

 

          İki tür vergi olduğunu daha önce de belirtmiştim. Doğrudan vergi ve dolaylı vergi. 1980’ de doğrudan vergi oranı yüzde 63, dolaylı vergi oranı yüzde 37 iken, günümüzde doğrudan vergi yüzde 35’ e düşmüş, dolaylı vergi yüzde 65’ e yükselmiş. Kısacası vergi toplamada adaletsiz vergi dediğimiz dolaylı vergi ile dar gelirlinin, memurun, işçinin orta sınıfın ödediği vergilere yüklenilmiş.

 

          Vergide müthiş bir adaletsizlik olduğunu tüm vatandaşlarımız görüyor ve biliyor. Dolaylı vergileri almak çok kolay olduğu kadar doğrudan vergileri almakta çok zordur. Bu zorlukta da da maaşlı ile ticaretle uğraşanlar ayırımı yapılıyor. Maaşlı çalışanlardan vergiyi maaşını almadan peşin alıyorsun. İşverenlere gelince tüm kolaylıklar sağlanıyor. En başta işveren kendi hesaplıyor kendi vereceği vergiyi. Buna rağmen ödemiyor. Nasıl olsa af gelecek diyor. RTE Hükümeti kurulduğundan beri 11 kez vergi affı çıkardı. Unutulmaması gereken de Cumhuriyetin kuruluşundan beri çıkarılan 41 tane vergi affı kanunun 11 tanesi AKP Hükümeti döneminde yapılmasıdır. Birde kişisel olarak af edilenler var. Bir gecede yüz milyonlarca TL vergi borcu silinen kişilerin listesi yayınlanıyor medyada. Pırlantadan vergi alınmıyor, varsılların yatlarının yakıtlarından da vergi alınmıyor.

 

          Verginin iki ilkesi vardır. Verimlilik ve Adalet. Hükümetin vergide verimliliğin azalması pahasına adaleti sağlaması gerekmektedir. Eğer adaleti bir tarafa bırakırsanız, verginin verimliliği artar, Adaleti koruyayım derseniz , verginin verimliliği azalır. Yönetimlerin verginin verimliliğinin azalması pahasına, adaleti sağlamaya çalışması gerekmektedir. Doğrudan vergi ile dolaylı vergi arasındaki fark yüzde 10’ u geçmemelidir. Dünya geneline baktığımızda doğrudan vergilerin daha fazla olduğunu görürüz. Ülkemizde de 1980 yıllara kadar durum böyleydi. Sonrasında serbest piyasa ekonomisi denilen ucubeyle değişti. Hükümetler ekonomik zorluklarda yükü daha çok dar gelirlilerin üzerine yıktı.

 

          Devletin gelir dağılımındaki adaletini sadece vergiler değil harcamalarda gösterir. Günümüzde TÜİK verilerine göre enflasyonun (inandırıcı olmasa da) yüzde 65 olduğu açıklandı. Bu da Türkiye’ de 22 senenin en yüksek yıllık enflasyon oranı. Devletin emeklilere ve çalışanlara yaptığı maaş artışı yüzde 37 ve yüzde 49. Enflasyon kadar bile pay verilmemiş. Adaletin sağlanması için enflasyon üzerinden refah payı verilmesi gerekmektedir.

 

          servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek