Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 15 Aralık 2023, Cuma 09:26:07 tarihinde eklendi. 679 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SİSTEM KÖŞE DÖNÜCÜLÜĞÜNÜ ÖZENDİRİYOR - Servet Şenyiğit

SİSTEM KÖŞE DÖNÜCÜLÜĞÜNÜ ÖZENDİRİYOR

 

Son günlerde kamuoyunun gündemine oturan eski bir banka müdürü olan Seçil Erzan’ ın dolandırıcılık iddiasıyla tutuklanması ve mağdurlar arasında futbol camiasının ünlü isimlerinin olması ülkedeki sistemin dolandırıcılığı özendirdiği algısını kuvvetlendiriyor. 24 yaşında ve üniversitede jeoloji eğitimi almış genç bir kadının nasıl banka şube müdürü olduğu sorusu da akıllara geliyor.

Bu tür dolandırıcılık olayları Türkiye gündeminde yeni değil. 1980’ lerde banker felaketleri yaşadık ve bankerlerin batmalarına tanık olduk. İşi bilmeyen bir sürü soyguncu bankerim dedi ve halkı dolandırdı. 2000’ lerin başında Titan saadet zinciri olayı yaşandı. Sonrasında bir genç Çiftlik Bank olayı ile dolandırıcılık yaparak yut dışına kaçtı ve sonrasında geldi veya getirildi. Şimdi cezaevinde. Sonrasında Thodex vurgunu yaşandı.

Peki, vatandaşların vurgun yapma ümidiyle dolandırılmasıyla sonuçlanan olayların sıklaşmasının arkasındaki neden ne olabilir? Bu dolandırıcılık olaylarının önüne nasıl geçilir? Öncelikle belirtmeliyim ki, neoliberal uygulamalar insanlarda, piyasalarda büyük rant fırsatlarının  doğduğu şeklinde yanlış algılar oluşturmaya başladı. Bu yanlış olgular nedeniyle saadet zincirleri çıkmaya başladı. Büyük fırsatların olduğu imajı yaratılarak insanların ellerindeki birikimler, sahtekarların dolandırıcıların eline geçti.

Ülkemizde, Mali Suçları Araştırma Kurumu ( MASAK ) var. Bu kurumun elinde olan teknolojik olanaklar ve MASAK’ ta çalışan personelin tecrübe birikimi ve yetenekleri, bunları başında yakalayıp tamamıyla yok etmeye son derece yatkın ve uygun . Ancak bu teknik ve insani olanakları değerlendirmek için siyasi irade gerekmektedir. Çünkü işin içinde yalnız ca dolandırıcılık yok ki. Para aklama ve vergi kaçakçılığı operasyonları da var. Kısacası bunu yalnız ca bir dolandırıcılık sahtekarlık olarak göremeyiz. Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı olarak da değerlendirmek zorundayız.

 Ülkemizde uygulanan ekonomi programı nedeniyle kamuculuk yok, gelir adaleti yok, çok yüksek enflasyon var. Türk Lirası değer kaybediyor. Enflasyon insanların birikimlerini yok ediyor. Liberalizmi izleyen iktidarların, Atlantik sistemi iktidarlarının niyetleri dolandırıcılık, kara para aklama ve vergi kaçırma  operasyonlarında zaman zaman temizleme yönünde olsa da başarılı olamadıklarını görüyoruz. 

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek