Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 09 Aralık 2023, Cumartesi 10:01:53 tarihinde eklendi. 737 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İSRAİL’ E SİLAHLAR İNCİRLİK ÜZERİNDEN - Servet Şenyiğit

İSRAİL’ E SİLAHLAR İNCİRLİK ÜZERİNDEN

 

 

          AKP  lideri ve o dönemin başbakanı RTE 2009 yılında Davos’ ta bir açık oturumda İsrail’ in eski başbakanlarından Simon Peres ile girdiği tartışmadaki “one minute” sözü AKP yanlılarınca “dış politikada büyük atılım”  ve “cesur yürek” gibi övgülerle karşılanmıştı. Sonrası kof çıksa da kendi seçmenine olumlu mesaj vermişti.

 

          İki ayı aşkın bir süredir İsrail’ in Gazze’de işlediği insanlık suçu ve soykırıma varan katliamlarıyla ilgili olarak ta medya ve basın karşısında kükrüyor. Kükremesi de yalnız ca sözde kınama. Dünyada da bu böyle, dünyanın her yerinde milyonlarca kişi sokaklarda, meydanlarda İsrail terörünü lanetliyor. Ancak hükümetlerden çıt yok. Hatta İsrail’ i destekleyen açıklamalar yapabiliyorlar. ABD ve İngiliz uçak gemileri hemen İsrail’ e destek için Doğu Akdeniz’e gidip konuşlandılar. Türkiye’ de dahil olmak üzere her bir ülkenin ABD ile stratejik hesapları var.

 

          Çoğu kez yazdığım gibi RTE Amerika’dan korkuyor ve kürsüden atıp tuttukları gibi davranamıyor. İsrail Batı Asya’ yı nereden gözlüyor? Kürecik Radar Üssü’ nden ve Yunanistan’ dan gözlüyor. İsrail’ e giden silahlar nereden gidiyor? İncirlik Üssü’ den kalkan ABD uçaklarıyla gidiyor. RTE “İsrail’ e Türkiye’ den silah gönderilmiyor” dese de ABD uçakları İncirlik’ ten kalktıktan sonra Güney Kıbrıs’ taki  ABD üssüne oradan da Tel Aviv’ e ulaşıyor.

 

          Türkiye-İsrail ticaretinde de durum farlı değil. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye İsrail’ e net ihracatçı konumunda. AKP iktidara geldiği 2002 yılından bu yana dış ticaret hacmindeki artış dikkat çekici boyutlarda. Türkiye’ nin İsrail’ e ihraç ettiği pek çok gıda ve tarım ürünü var. Ancak, esas olarak İsrail’ in demir-çelik pazarına Türkiye hakim. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) raporunda Türkiye’ nin 2021 yılında İsrail’ e 1.4 milyar dolar tutarında çelik ihracatı yaptığı yazıyor. İsrail’ in kullandığı çeliğin yüzde 65’ ini Türkiye’ de ki ihracatçı firmalardan sağladığı da raporda belirtiliyor. Çelik ve tarım ürünleri savaşın kaderini belirleyecek kadar önemli değil mi?

 

          Komşumuz Suriye’ ye demediğini bırakmayan, Suriye topraklarındaki muhalif kimi örgütleri koruyan Türkiye, Arap komşularına, Avrasya’ daki büyük dostlarına gerçekten güven veriyor mu? Yoksa ABD’ nin vaatlerini dinleyerek, İsrail ile ilişkilerin korunmasına mı önem veriyor? Türkiye’ yi bu hale her şeyi para ile ölçen, borsadan başka değer tanımayan neo-liberaller getirdi.

 

          10 milyon nüfuslu küçük İsrail ile büyük ticari ilişkiler, istenmedik sorunlara yol açıyor. Türkiye’ yi Batı’ nın kucağına itiyor. Türkiye Filistin’ in haklı davasını savunurken. Dolarlar yöneticilerin ellerini titretmemeli.

 

          servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek