Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 08 Aralık 2023, Cuma 09:00:20 tarihinde eklendi. 1178 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İSLAM DİNİ’NİN KIZ ÇOCUKLARINA VERDİĞİ ÖNEM-2- - Eyyüp Sabri Erdem

İSLAM DİNİ’NİN KIZ ÇOCUKLARINA VERDİĞİ ÖNEM-2-

Geçen haftaki yazımıza devam ediyoruz…

Peygamber Efendimiz’in (Aleyhisselam) yaşadığı devirde kız çocuklarını diri diri gömmek Arabistan’da pek yaygındı.

Çöl bedevileri, kız çocuklarının doğumunu büyük bir felâket olarak kabul ederlerdi. Onların büyüdüklerinde kötü yollara düşeceği zannıyla üzülür, utanırlardı. Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in anlattığı üzere, “Kızları dünyaya geldiğini öğrenince yüzleri kararır, hiddetlerinden köpürürler, kendilerine verilen bu felâket haberinden dolayı halktan gizlenmeye çalışırlardı. Daha sonra da acaba bu kızı, herkesten utanmayı göze alarak büyütüp beslesem mi, yoksa toprağa gömüp ondan kurtulsam mı diye ince bir hesaba girerlerdi.”(Nahl sûresi 58-59)

Kızını diri diri gömmeye karar verince de o mâsum yavruyu alıp çöle götürürler, elleriyle kazdıkları bir çukura iterek üstüne yığın yığın kum atarlar, sonra da ellerini kollarını sallayarak evlerine dönerlerdi.

İslam dini geldi ve kötülük ortadan kaldırıldı.

İSLAMDA KULLLUK NOKTASINDA CİNSİYET AYRIMI YOKTUR

"Dinimiz İslam'da kulluk noktasında cinsiyet ayrımı yoktur.Rabbimiz, ilk insan ve ilk peygamber Hazreti Adem ve bütün insanların annesi olan Hazreti Havva'dan kıyamete kadar gelecek olan bütün insanları imtihan etmek ve kulluk vazifesini yerine getirmek için yeryüzüne göndermiş, bunları halife kılmış (“Sizi dünyada halifeler yapmış olan O’dur.” (Enam sûresi 165),

“O nesneler / putlar mı üstün yoksa, çaresiz kalıp kendisine yalvaran insanın duasını kabul edip sıkıntısını gideren ve sizi dünyada halifeler yapan Allah mı?” (Neml sûresi 62)

İnsanlara peygamberler ve kitaplar göndermiştir.(Ey Muhammed! Andolsun, senden önceki topluluklara da peygamber gönderdik” (Hicr sûresi 10) ve “Andolsun biz, her ümmete, ‘Allah’a kulluk edin, tağuttan kaçının’ diye peygamber gönderdik…” (Nahl sûresi 36) Dolayısıyla muhatap alma ve kulluk noktasında erkek kadın ayrımında bulunmamıştır.Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde kadınlara değinilmiştir. Hatta ismi kadın manasında olan Nisa Suresi bulunmaktadır. Kadınların İslâm dinindeki konumuna baktığımız zaman onlar da erkekler gibi fıtratlarına göre mükelleftirler, sorumludurlar. Kadınların da ibadet ve kulluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Dolayısıyla onların da hem dünyaya yönelik hemde ahirete yönelik vazifelerini yapmaları için ilim sahibi olmaları gerekmektedir. Bunun için dinimiz İslam her iki cinse de İlim öğrenmeyi farz kılmıştır. İslam'ın geldiği dönemde kadınlar hak ettikleri değeri görmüşlerdir. Kadınlar Peygamberimiz'e ilk iman edenlerden,biat edenlerden olmuşlardır. Peygamberimizle birlikte bir çok savaşlara katılmışlardır ve hemen her konuda soru sormuşlardır.

Peygamberimiz'e çok kolay bir şekilde ulaşabilmişler ve onunla muhatap olmuşlardır. Dolayısıyla İslam kadına çok değer vermiştir."

KIZ ÇOCUĞU OLSUN ERKEK ÇOCUĞU OLSUN BİRER İMTİHANDIR

"Evlatlar arasında ayrım yapılmaması gerekir. İkisi de Allah'ın anne ve babaya vermiş olduğu emanettir.Çocuk; kız olsun erkek olsun bir imtihandır, bir emanettir, bir nimettir. İslam dini bu meseleye bu şekilde bakar. Müslümanların da bu inançta olması gerekir. Çocukların eğitimi konusunda ise ilim İslam'da herkesin üzerinde farzdır. Peygamberimizin çocuk eğitimi konusundaki koymuş olduğu örneklik bu şekildedir. Hayatı boyunca ashabına sevgi eğitimini Peygamberimiz(Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendi çocuklarını ve çevresindeki çocukları severek anlatmıştır. Çocuklara kıymet vermiş onlara değeri ve dürüstlüğü anlatmıştır. Emniyet ve diğer insani ve imani konuları da aynı şekilde birebir çocuklara göstererek anlatmıştır. Peygamber efendimiz(Aleyhisselam)ibadetler konusunda çocuklarının yanında ibadetlerini yaparak onlara örnek olmuştur.Ebeveynlerin çocuklarına verecekleri en etkili eğitim yöntemi yaşantılarıdır. Sadece söz ile verilen eğitimin bir faydası olmaz, zaten toplumda insandan kaynaklanan sıkıntılar da bundan dolayıdır.

KIZ ÇOCUKLARI İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

"Kim kız çocuklarını büyütür ve onlara iyi davranırsa, o çocuklar kendisi için cehennem ateşine kalkan olur."

“Her kim iki kız çocuğunu yetişkinlik çağına gelinceye kadar büyütüp terbiye ederse, kıyamet günü o kimseyle ben şöyle yanyana bulunacağız” buyurdu ve parmaklarını bitiştirdi. (Müslim)

"Kim üç tane kız çocuğu yetiştirir, güzel terbiye eder, evlendirir ve onlara iyilikte bulunursa, o kişi için cennet vardır."

“Kızlarınızı altın ve gümüş ile süsleyin! Elbiseleri güzel olsun! İtibar kazanmaları için en güzel hediyelerle ihsanda bulunun !”

(Hakim)

"Allah'tan korkunuz; çocuklarınız arasında adaletli davranınız."

Kız çocuğunu güzelce terbiye edip Allahü teâlânın verdiği nimetlerle bolluk içinde yedirir giydirirse o kız çocuğu onun için bir bereket olur. Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesile olur.” (Taberânî)

“İki kız evladına güzel muamele eden mutlaka Cennete girer.” (İbni Mace)

“İki kızı veya iki kız kardeşi olup da maişetlerini güzelce sağlayanla Cennette beraber oluruz.” (Tirmizî)

“Çarşıdan aldığı şeyleri erkek çocuklardan önce kız çocuklarına verene Allah rahmetle nazar eder. Allah rahmetle nazar ettiğine de azab etmez.”

(Haraiti)

İlk çocuğun kız olması kadının bereketindendir. Çünkü, Cenâb-ı Hak âyet-i celileye “Dilediğine kız verir ...” diye başlamıştır.

Kimin kızları olur da onlara iyi bakar ve ev-bark sahibi yaparsa, o kimse için bu, Cehennemle arasına perde olur.

Allahü Teâlâ’dan beni zahmetsiz rızıklandırmasını istedim. Beni kızlarla rızıklandırdı.

Kızları kerih görmeyiniz. Çünkü ben de kızlar babasıyım. (Rûhu’l-Beyân)

Kişinin kız çocuğu olduğu zaman, Allahü Teâlâ bir grup melek gönderir. Onlar: “Esselâmü Aleyküm yâ ehle beyt” (Ey ev halkı size selam olsun) derler ve kanatlarıyla giydirip, elleriyle başını meshederek “Şu zayıf kadından doğan zayıf kızdır. Bunu bakıp büyütene Allahü Teâlâ kıyâmete kadar yardımcı olsun” derler. (Kenzü’l-Ummal)

Kim kız çocuğunu baliğ oluncaya kadar yetiştirirse, kıyâmet günü ben ve o kimse yan yana bulunuruz. (Mübarek parmaklarını biri birine bitiştirmişlerdir) (Riyâzü’s-Sâlihîn)

Sizden birinizin üç kızı veya üç kız kardeşi olur da onlara güzel bakar, giydirir ve evlendirirse, Cehennemle kendi arasında perde olur ve Allahü Teâlâ kendisine Cennet nasip eder. (Kenzü’l-Ummal)

Rabbimiz ümmetin evlatlarına sırat-ı mustakim(en doğru yol)nasib eylesin,onları her türlü kötülükten,bela ve musibetten muhafaza eylesin…

Filistin’de zulüm gören başta çocuk kadın olmak üzere Filistin halkına ferahlık versin,siyonist yahudileri

mahv-u perişan eylesin…

Amin… Amin…Amin

Ya Rabb-el âlemîn…

Selam ve Dua İle

Yazdır Paylaş
Diğer Eyyüp Sabri Erdem Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek