Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 01 Aralık 2023, Cuma 09:24:53 tarihinde eklendi. 986 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İSLAM DİNİ’NİN KIZ ÇOCUKLARINA VERDİĞİ ÖNEM -1- - Eyyüp Sabri Erdem

İSLAM DİNİ’NİN KIZ ÇOCUKLARINA VERDİĞİ ÖNEM -1-

 

Ashab-ı Kiramdan Abdullah bin. Mesud'un (Radiyallahu Anh)küçük bir kız çocuğu vardı. Onu bağrına basar, öper ve 'Ey babasını ateşten koruyacak olan örtüm,merhaba' derdi."
Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz.Muhammed(Sallallahu aleyhi ve Sellem)şöyle buyurmuştur;
“Kızlarınızı altın ve gümüş ile süsleyin! Elbiseleri güzel olsun! İtibar kazanmaları için en güzel hediyelerle ihsanda bulunun !" (Hakim)
Kız çocuğunu güzelce terbiye edip Allahü teâlânın verdiği nimetlerle bolluk içinde yedirir giydirirse o kız çocuğu onun için bir bereket olur. Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesile olur.” (Taberânî)
“İki kız evladına güzel muamele eden mutlaka Cennete girer.” (İbni Mace)
“İki kızı veya iki kız kardeşi olup da maişetlerini güzelce sağlayanla Cennette beraber oluruz.” (Tirmizî)
ÇOCUKLAR ANNE ve BABA İLE ATEŞ ARASINDA BİR PERDE OLUR
Hazreti Peygamber'in "Çocuklar, anne-baba ile ateş arasında bir perde olur" hadisinin söylenme sebebi hakkında,Hz.Aişe(Radiyallahu Anha)annemiz şöyle demiştir;'Bir hanım çocukları ile beraber geldi. Yiyecek bir şeyler istedi. Ben de birkaç hurma verdim. Kadın her çocuğuna birer hurma verdi. Çocuklar hurmalarını yedikten sonra annelerine baktılar. Anne ağzına götürdüğü hurmasını ikiye bölerek çocuklarına verdi.' Bu durum Ayşe annemizin dikkatini çekti. Peygamberimiz gelince 'Ya Resulullah bir kadın geldi' deyip şahit olduğu olayı anlatınca Allah'ın Resulü 'Her kimin üç kız çocuğu olursa ve onları güzelce eğitir, yetiştirir, terbiye eder ve evlendirirse o çocuklar anne baba ile ateş arasında bir perde olur.' dedi. Haberi duyan sahabe sormuş 'Ya Resulullah iki kız çocuğu olursa?' Ona da o müjdeyi vermiş. Peki, 'bir kız olursa' diye sormuşlar; ona da müjdeyi vermiş. Değil kız çocukları kız kardeşleri bile olsa, o kız çocuğuna bakar, eğitir ve evlendirirse cennete girmesine sebep olur.(Buhâri ,Müslim)
Peygamber efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)kız çocuklarına farklı davranmıştır, çünkü İslamdan önceki dönemde en çok mağdur olan kız çocukları ve kadınlardı. Bunun giderilmesi için özellikle kız çocuklarının eğitimi, bakımı ve onlara merhametli davranılması konusunda sabır gösterilmesini her zaman emretmiştir. Peygamber efendimiz’in(Sallallahu aleyhi ve Sellem)hadislerine bakıldığı zaman bu konuda çok örnekler vardır.İslam dini gelmezden önceki dönemde kız çocuklarına ve kadınlara değer verilmiyor ve mağdur ediliyordu.
Bu kötü durumun giderilmesi için de ısrarla Peygamberimiz(Sallallahu aleyhi ve Sellem)kız çocuklarına ve kadınlara değer verilmesi için ümmeti uyarmış ve hassasiyet gösterilmesini istemiştir.
Peygamber Efendimiz(Sallallahu aleyhi ve Sellem)toplumun korunmaya muhtaç kesimi olan kadınlara ve çocuklara şefkat gösterilmesini,iyi davranılmasını emretmiştir.
Peygamber Efendimiz(Sallallahu aleyhi ve Sellem)kadınlara çok değer vermiştir.  İnsanlar içince en hayırlıların hanımlarına karşı hayırlı olanların olduğunu söylemiştir. Hazreti Peygamber, toplumun en zayıf kesimi olan kadınlara şefkat gösterilmesini tavsiye etmiş, onlara iyi davranılmasını istemiştir. Hazreti Peygamber’in bu konudaki örnekliğine bakmamız,kadınlar konusundaki mesajlarına dikkat etmemiz gerekiyor; Bir hadis-i şeriflerinde: 'Her kim iki zayıf konusunda bana söz verirse ben de onlara cennetin sözünü veririm' buyuruyor. Bu zayıflar; dul kadınlar ve çocuklardır." ifadelerini kullanmıştır.
Günümüzde müslümanların Hazreti Muhammed'in sünnetine sarılması gerekmektedir.Burada biz Müslümanların ve ümmetin kıyamete kadar üzerine düşen en önemli vazife Hazreti Peygamber’in(Sallallahu aleyhi ve Sellem)sünnet-i seniyyesine sarılmaktır. Kadınları, kız çocuklarını Allah’ın birer emaneti olarak görmek gerekir. Onlara şefkat ve merhamet edilmelidir. Ayrıca onların eğitimleri konusunda ne gerekiyorsa yapmak her Müslümanın görevidir.
PEYGAMBERİZ ISRARLA KIZ ÇOCUKLARI İÇİN DİKKAT ÇEKMİŞTİR
Hazreti Peygamber'in(Sallallahu aleyhi ve Sellem)kendi çocuklarına yaklaşımının kıyamete kadar bütün Müslümanlara örneklik teşkil etmiştir."İslam dini gelmezden önce kadınlara ve kız çocuklarına değer verilmemekteydi. Hazreti Ömer’in(Radiyallahu Anh)'biz İslam'dan önce kadınların hakların bilmiyorduk ama İslam ile beraber kadınların hakları olduğunu anladık. Onlar konusunda daha dikkatli olmaya çalışıyorduk ki onlara haksızlık edilmesin.Yüce Allah'ın emaneti olarak biz onları aldık.' Bu söz o dönemi açık bir şekilde anlatmaktadır. Bu şuurun öğrenilmesini ve uygulanmasını sağlayan Hazreti Peygamber’in(Sallallahu aleyhi ve Sellem)hayatı,emir ve tavsiyeleridir.
O hem 'üç kız çocuğu yetiştiren cennete gider' hadisi ile hem de aile hayatındaki yaşantısı ile toplumu bu anlamda şekillendirmiştir.Peygamberimizin
(Aleyhisselam ) çok sevdiği kızı Fatıma(Radiyallahu Anha)ile olan baba kız ilişkisine baktığımız zaman ona çok değer verdiğini görüyoruz. Hazreti Fatıma Peygamberimizin(Sallallahu aleyhi ve Sellem)geldiği zaman oturduğu yerden kalkıp ona yer vermekteydi.Normal şartlarda bir babanın çocuğu geldiğinde ayağa kalkmaması ve yer vermemesi ayıplanmazdı ama O'nun(Aleyhisselam)bunu yapması kızlara verdiği önemi ve kıymeti göstermektedir. Kızı Fatıma'ya 'babasının gülü', 'annesi' diye sesleniyor. O yaklaşımda aslında sahabeye ve bütün Müslümanlara örneklik teşkil ediyordu. Kısacası Peygamber efendimiz (Aleyhisselam)ısrarla kız çocuklarına iyilik konusunda, olumsuz durumun ıslah edilmesi için hayatı boyunca kıyamete kadar ölçü olacak mesajlar vermiştir.
Yazımıza önümüzdeki hafta devam edeceğiz inşaAllah
Selam ve Dua İle

Yazdır Paylaş
Diğer Eyyüp Sabri Erdem Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek