Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 04 Ekim 2023, Çarşamba 14:14:16 tarihinde eklendi. 987 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EKONOMİ DÜZELİR Mİ - Metin ATLI

EKONOMİ  DÜZELİR Mİ

 

       Türkiye’de ciddi bir ekonomik kriz var. Toplumun bence % 80’i bunu kabul ediyor. % 50’si bu hükümetle, bu muhalefetle, bu siyasetçilerle bu işin düzelmeyeceğini düşünüyor. % 30’u ekonomik kriz var ama  AKP hükümeti  bunu düzeltecek diye düşünüyor. % 20’si ise 7500 TL emekli maaşı  alıyorum ama gayet te güzel geçiniyorum diyor.

      Pekiyi  bu ekonomik kriz düzelir mi? Bence imkansız. İktidar değişse, mevcut muhalefet gelse de imkansız. Çünkü sistem bu ve bu sistemi kimse değiştirmek istemiyor. Ancak şöyle bir şansımız var. Biz üreten bir ülkeyiz. Tek problemimiz çok kötü yönetiliyoruz. Eğer güzel bir yönetim gelirse Türkiye kendini kısa zamanda toparlar.  

     Geçen hafta Bulgaristan’daydım. Bu ülkenin kendini toparlaması çok zor. Çünkü üretim yok. Çünkü genç nüfus Avrupa’nın diğer ülkelerine gitmiş. Çoğu ürün Türk malı,  bizden gidiyor. 3 hafta önce Romanya’daydım. Romanya kendini biraz toparlamış ama gücü bir yere kadar. Ekonomik olarak daha ileriye gitmesi çok zor. Ama Türkiye öyle mi?

       Dünya da bir sömüren ülkeler var, bir de sömürülen ülkeler var. Biz sömürülen bir ülkeyiz. Baş sömürenlerimiz Amerika ve İngiltere’dir. Eskiden direk o ülkeyi işgal ederek sömürüyorlardı. Artık öyle yapmıyorlar. O ülkenin başına kendi yandaş siyasetçileri getiriyorlar. Kendi istediklerini yaptırıyorlar, öyle sömürüyorlar.

       Geçen yazımızda Cola Turka’nın nasıl kapatıldığını yazdık. Murat Ülker diyor ki ‘Bizim sanayi bakanımız Amerika büyükelçisinden mektup aldık sana ceza kesmek zorundayız dedi. Bizim bakanımız bize öyle bir ceza kesti ki Cola Turka’yı kapatmak zorunda kaldık’. Bunun gibi daha çok örnek var. İşte biz bu yüzden gelişemiyoruz. Küresel sigara şirketleri istedi diye yerli sigara markalarımızı yok ettik.

        Eskiden hatırlar mısınız Bafra, Samsun, Birinci, İkinci, üçüncü, Maltepe, Hisar, Çamlıca, Gelincik, Yenice, Yeni harman, Kulüp, Bitlis, Asker gibi yerli sigara markalarımız vardı. Ne oldu bunlara? Hepsi kapandı. Diyeceksiniz ki yabancı firmalarla rekabet edemedi, ondan kapandı. Hayır öyle değil. Büyük sigara devi yabancı firmalar istedi. Bizim hükümetimizde bu markaları yok etti. Bu kadar basit. Şimdi yabancı sigara alıyoruz ve ülkemizden dünyanın dövizi çıkıyor.

       Pekiyi sömürülen ülkelerin hükümetleri neden bu küresel dev firmaların her dediğini yapıyorlar. Çünkü bunlar o kadar güçlü ki, bunlara direnirse iktidarda kalamayacaklarını biliyorlar. İşin garip tarafı muhalefette bu işin içinde. Muhalefeti de bu güçler belirliyor. Kılıçdaroğlu’nun görevi de muhalefet yapıyormuş gibi görünüp aslında iktidara destek olmaktır. Deniz Baykal çok güzel muhalefet ediyor gibi görünüyordu.  Ama Erdoğan’ın yasağının kalkmasını ve onun iktidar olmasını sağlayan Baykal’dır. Pekiyi 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Kılıçdaroğlu seçimi kazanabilecek Büyükerşen varken neden Ekmeleddin’i aday gösterdi.

      CHP medya sorumlusu Onursal Adıgüzel dedi ki “Bizim parti olarak yaptırdığımız hiçbir ankette Kılıçdaroğlu önde görünmedi. Biz bunu Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine bildirdik.”  Peki buna rağmen bir kasetle CHP’nin başına getirilen  Kılıçdaroğlu neden aday oldu? Koltuk hırsı mı yoksa onun aday olmasını bir kasetle CHP’nin başına getiren  bu küresel sermaye mi istedi. Acaba sırf Erdoğan seçimi kazansın diye bilerek mi aday oldu. Bir düşünün bakalım. Diyeceksiniz ki o kadar da değil. Olsun siz yine de bir düşünün.

     Evet ekonomiden bahsediyorduk. Bence yakında hükümet İMF ile bir anlaşma yapmak zorunda kalacak. Ama tabi ki İMF ile anlaşmak zorunda kaldık demeyecek. Kim bilir bunu nasıl süsleyerek topluma anlatacak. Bu da ülkemize para gelmesini sağlayacak. Kısa süre için rahatlamamızı sağlayacak. Ama uzun vadede borç daha da artacağı için ekonomimiz içinden çıkılamaz hal alacak.

        Bence bu hükümet küresel sermayenin esiri oldu. Muhalefet bu küresel sermayenin esiri oldu. Bu durumda Türkiye’nin ekonomisinin düzelmesi mümkün değil. Ne zaman ki Atatürk gibi bu küresel sermayeye, bunların bağlı olduğu emperyalist ülkelere karşı gelen biri çıkacak. Seçimi o kazanacak. Mevcut bütün siyasetçiler tasfiye olup yeni bir siyasi kadro kurulacak. Bu kadro bu güçlere karşı duracak. Halk da bilinçlenip bu kadroya destek olacak, ancak o zaman bu ülkenin ekonomisi düzelebilir. Yoksa mevcut hükümetle, mevcut muhalefetle mümkün değil.

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek