“DİSİPLİNİ BIRAK SOKAKLARA BAK”
Milletvekili Sarıçam, Orman işçileri ile buluştu
Lüleburgaz yarın sağanak yağışlı
Fahri Özkan’dan “SİSLİ VADİ” açıklaması
Bu yazı 26 Eylül 2023, Salı 09:19:11 tarihinde eklendi. 836 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

6 – 7 EYLÜL OLAYLARI - Servet Şenyiğit

6 – 7 EYLÜL OLAYLARI

 

          1955 yılının 6 Eylül günü uzun yıllar öncesine dayanan plan uygulamaya konuldu. Planın hedefi İstanbul’ un Türkleştirilmesiydi. Günümüze baktığımızda o amaca ulaşılmış olduğunu görüyoruz. 1955 yılında yüzde 12 olan Hıristiyan ve Museviler ‘in payı 2020’lerde tahmini olarak binde 3-4’lerdedir.

         Olayların baş sorumluları olan Başbakan Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar 6 Eylül akşamından itibaren komünistlerin yaptığı yaygarasını yaymaya başladılar. Polis hemen arşivdeki sicil kayıtlarına göre komünist avına çıktı. Aziz Nesin, Kemal Tahir, Hasan İzzettin Dinamo, Dr. Nihat Sargın, Asım Bezirci de dahil 45 kişi tutuklandılar.  Sonuçta 24 Mayıs 1956’ da tutuklananlar beraat ettiler.

          1955 6 Eylülüne gelene kadar öncesini de bilmek gerekir. O olaylar bir gecede oluşmadı. 1930’ların ilk yarısında yazıldığı anlaşılan CHP raporunda, “İstanbul’ da mübadele harici kalan Rumlarla diğer unsurlara ait bir akalliyet (azınlık) meselesi mevcut” olduğu belirtilmişti. 1944 yılına geldiğimizde de CHP Umumi İdare Heyeti Azası Kars Mebusu Cevat Dursunoğlu, İstanbul’ un fethinin 500’ üncü yılında, yani 1953’te Rum ve Hıristiyan kalmaması için gereğinin yapılmasını önermişti.

          DP ve CHP farkı üzerinden değerlendirme yapılmak istense de aslında birbirlerinden farkları yoktu. DP, CHP’ den doğdu ve DP Lideri Celal Bayar 38 Dersim isyanında Başbakandı. İki parti için de Türk ve Sünni İslam olmayanlar “ötekiler” di. 6-7 Eylül böyle bir düşüncenin pratiğidir. CHP İstanbul’ un Rum ve Hıristiyanlardan temizliğini gündeme getirmiş, DP’ de 6-7 Eylül’ de icra etmiştir.

          TBMM’ de 13 Ocak 1956’ daki oturumda parti grubu adına konuşan CHP Malatya Mebusu Nüvit Yetkin’ den öğreniyoruz ki, öncesinde “hedef vatandaşın evi ve işyeri tespit edilmiş, buna göre görevlendirme ve İstanbul’ un dört bir yanında yakmayı, yıkmayı yapacak ekibin hazırlığı yapılmıştır. Hatta 6 Eylül’ de Büyükada’ da bir otel müdürü kaymakamı arayıp yardım istediğinde aldığı yanıt, “Nasıl olur senin otelin listede yok, ben şimdi önlerim” olmuştur.

          Avrupa’ da II. Dünya Savaşı sonrasında muhaliflerin ( o dönem komünistlerin) iktidara gelmesini önlemek amaçlı kurulan “Gladio” adlı kontrgerilla örgütleri tüm NATO üyesi ülkelerde kurulmuştu. 1952 yılında Türkiye’ de kurulmuş olan Özel Harp Dairesi adındaki gizli örgüt, Kıbrıs’ ta da “Türk Mukavemet Teşkilat” adıyla kurulmuştur ve ABD tarafından yönlendirilmiştir. 6-7 Eylül’ ün sorumluları da bu örgüttür.

           servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek