Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 20 Eylül 2023, Çarşamba 09:33:37 tarihinde eklendi. 1778 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

COLA TURKA NEDEN BATTI? - Metin ATLI

COLA TURKA NEDEN BATTI?

 

         Öncelikle şunu belirtelim Cola Turka batmadı, batırıldı. “Bana ne bundan, bana bir faydası mı vardı?”  diyebilirsiniz. Öyle demeyin. Devletten ihale alıp da zengin olan şirketler hariç bütün firmaların ülkemize faydası vardır. Üretim yaparlar, ihracat yaparlar, istihdam yaratırlar, ucundan da olsa vergi verirler.

        Aslında esas anlatmak istediğim Cola Turka üzerinden dünyadaki kapitalist düzeni anlatmak. Biz neden fakir kalıyoruz onu anlatmak. Siyasiler ülkeyi kollayacağına nasıl Amerikan çıkarlarına hizmet ediyorlar onu anlatmak. Yoksa bana ne Murat Ülker’in Cola Turka sından.

          Herkes zannediyor ki adını Amerikan Cola firmasının (adını açıkça yazmayalım) çok gizli bir formülü var. Bu formülü çelik kasalar arkasında saklıyorlar. Bunu kimse bilmiyor. Bilenleri aynı uçağa bile bindirmiyorlar. Uçak düşerse formülü yok olur. Bir daha da kola üretemezler. Bu formülü kimse bilmediği için yıllardır kimse kola yapamadı. Çoğu kişi böyle biliyor değil mi? Bu devir de bu mümkün mü? Kimya da gaz kromotografisi diye bir alet var. Koy içine kolayı. Sana içinde hangi maddeler var, hangi oran da var hepsini söylesin. Tabii ki üretim makinaları, proseste ki farklılıklar olacaktır ve o tadın aynısını almak mümkün olamayacaktır. Ama oldukça yakın bir tatta pekiala kola üretebilirsin.

          Murat Ülker 2003 yılında büyük bir sansasyon yaratarak bir kola fabrikası yaptı. Marka ismi de pek güzeldi. Cola Turka. Tadı fena değildi. Fiyatı da ucuzdu. Sonra yerliydi. İyi bir pazar yakaladı. Araplara satsan, balkanlara satsan, Türki cumhuriyetlerine satsan sana yeterdi. Tam biraz palazlanmış tı ki Cola Turka kapandı. Neden kapandığını geçenlerde Murat Ülker açıkladı.  Gelin bu kısmını ondan dinleyelim.

          ‘Bir gün sanayi bakanı beni Ankara’ya çağırdı. Babamın da iyi arkadaşıydı. Yahu Murat dedi. Amerikan Büyükelçisi bana bir mektup yollamış. Seni şikayet ediyor, sana biraz ceza keseceğiz dedi. Nasıl yani dedim. Memleket te kanun var nizam var. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı beni kollaması gerekirken ne demek Amerikan Büyükelçisi istiyor diye bana ceza keseceksiniz. Aklım almadı. Biz küçük bir ceza beklerken bize bir ceza kestiler. Şirketin toplam sermayesinin tam 3,5 katı. Cezayı ödemedik. Devlete dava açtık. Tam 7 yıl davayı sonuçlandırmadılar. Bu dava nedeniyle ne bir yatırım yapabildik, ne de büyüyebildik ve Cola Turka’yı kapattık.’

         Şimdi anladık mı bu Amerikan kolasını neden kimse yapamıyor. Yani olay formül falan değil. Enteresan olan senin önünü kesmek için senin bakanını, senin hükümetini kullanıyorlar. Amerika bir şey istedi mi akan sular duruyor. İşte bu yüzden biz bir marka yaratamıyoruz. Yarattırmıyorlar. Cola Turka gibi bir marka yaratıp Amerika’ya rakip olursan önce senin hükümetin senin önünü kesiyor.

        Hükümet mısıra bu sene sadece % 5 zam yaptı. Neden. Çünkü Amerikan Cargill firması böyle istedi. Şeker fabrikaları neden kapatıldı. Cargill firması böyle istedi. Şimdi Cola Turka üzerinden giderek büyük resme bakalım. Dünya da çok büyük firmalar var. Bunların sahipleri bir kaç aile. Dünya’yı bunlar yönetiyorlar. Amerika’yı da bunlar yönetiyorlar.

          Kola’nın sahibi Amerika Başkanın a ‘Ey başkan! Türkiye’de Murat Ülker diye bir adam var. Cola Turka diye bir şey çıkarmış. Türkiye’de bizim kolamız az satar oldu. Sen şimdi şu işi bir hallet.’ diyor. Başkan Ankara büyükelçisine bu işi hallet diyor. Amerikan büyükelçisi bizim bakana bu işi hallet diyor ve Cola Turka kapanıyor. Biz şimdi Amerikan kolası içiyoruz. Paralarımız Amerika’ya gidiyor. Bu sayede Amerikalılar kocaman bahçeli villalarda yaşıyorlar, kocaman bilmem kaç silindirli arabalara biniyorlar. Biz ekmek almaya zor para buluyoruz. Sadece kola değil ki. Yağ böyle, kağıt böyle, tohumculuk böyle, gıda böyle.

          Neden böyle? Çünkü düzen böyle. 12 Eylül darbesinden önce ülkemizde hükümetler Amerika’ya bazen karşı geliyor öyle her dediklerini yapmıyorlardı. Amerika bu işi bir türlü tam çözemedi. Bunun için Türkiye’de darbe yapmaya karar verdi. Durup dururken darbe yapılamazdı. Önce sağ sol kavgası çıkardılar. Her gün onlarca genç öldürülüyordu. Milletin canına tak deyince darbeyi yaptılar. Solcular zannetti ki Türkiye’ye sosyalizm gelecek. Sağcılar da zannetti ki Türkiye’yi komünistlerden kurtardık. Halbuki her şey Amerika’nın kontrolünde yapılıyordu. 12 Eylül askeri darbesinden sonra ülkemiz tam olarak Amerika’nın kontrolüne girdi.

           Ey Murat Ülker! Sen kim oluyorsun da kola yapıyorsun. Sen zannettin ki bu kolayı kimse yapmayı beceremiyor. Teknik olarak formülünü bilmiyor, ondan yapamıyorlar. Ama olay teknik bir konu değil ki, tamamen siyasi bir konu. Öğrendin mi şimdi. Ne zaman ki bu ülkeye öyle bir hükümet gelecek. “Ey Amerikan büyükelçisi. Sen kim oluyorsun da bizim Cola Turka’yı kapatmamızı istiyorsun?” diyecek. O gücü kendisin de bulacak. Ne zaman ki bizim mahkemelerimiz Amerika istiyor diye cezamı kesilir diyecek.  İşte o gün Türkiye’nin kurtulduğu gündür.  O günleri görmek umuduyla.

           

        

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek