Anne ve babalarda raketleri konuşturdular
BTP’ DEN FLAŞ HAMLE
Akım Koleji Türkiye Yarı Finalleri’nde Son 16’ya Kaldı
Derya Köroğlu, Çorbasını Çorbacı Tuna’da içti
Bu yazı 16 Eylül 2023, Cumartesi 09:24:55 tarihinde eklendi. 764 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ORTA VADELİ PLANLAMA (OVP) TÜRKİYE’ YE ÇÖZÜM SUNMUYOR -

ORTA VADELİ PLANLAMA (OVP) TÜRKİYE’ YE ÇÖZÜM SUNMUYOR

 

6 Eylül 2023 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve daha sonrasında RTE tarafından 2024 – 2026 yıllarında hedeflenen ekonomik program olarak Orta Vadeli Planlama (OVP) açıklandı. 2024, 2025 ve 2026 hedefleri yer alacaksa 2023 yılının muhasebesinin gerçekçi bir şekilde yapılması zorunludur. 2023 yılındaki hedeflerle gerçekleştirme tahminlerini karşılaştırmadan, bir sapma var ise bu sapmanın nedenlerini soruşturmadan geleceğe ilişin öngörü bilimsellikten uzak olur.

          Büyüme 2024 yılı için yüzde 4, 2025 yılı için yüzde 4.5, 2026 yılı için de yüzde 5 olarak öngörülüyor. Büyüme nereden finanse ediliyordu? Hazine’ nin borçlanmasında ki artış ile. Faiz giderleri 2023 yılında 600 milyar TL olarak öngörülürken, 2024 yılında 1 trilyon 200 milyar olarak öngörülüyor. Bu borçlanma neyle ödenecek? Dolaylı vergi dediğimiz KDV ve ÖTV’lerle. Yani adil olmayan vergi sistemiyle.

          İşsizlikle mücadeleyi önemsememiş olacaklar ki 2026 yılında planlanan işsizlik 9.3. En son açıklanan işsizlik ikinci çeyrek itibariyle zaten 9.7. Bu, insanlarımıza iş olanağı yaratamıyoruz demenin itirafı. Cari açık her yıl artarak çoğalıyor. Çözümü de tehlikeli bir yolla “sıcak para” ile çözüme kavuşturacaklarını planlıyorlar. Unutulmamalı ki ekonomik bağımlılık siyasi bağımlılığı getirir.

          OVP’ nın yasal zemini de yok. 2024, 2025 ve 2026 yıllarını kapsadığına göre 11. kalkınma planı sona erdikten sonraki yılları kapsıyor demektir. Bu da 12. plan döneminin hedeflerini dikkate alınması zorunluluğunu getiriyor. 12. kalkınma planı meclis kararı olarak geçmediğine göre plan olmadan program nasıl oluyor da uygulanıyor? Usulüne uygun hazırlanmadığı halde Resmi Gazete’ de yayınlanmış oluyor. “Bütçe hakkı” halk adına meclisin yürütmeye gelir ve gider yetkisi vermesi demek. Bu durum bütçe hakkına büyük bir darbe indirmek demektir.

          Sonuç olarak, 2024 – 2026 dönemi OVP vizyonsuz bir program, çaresizliğin programı. Ülkenin geleceğini Atlantik sistemine emanet eden milli olmayan bir program. Oysa ki Türkiye Cumhuriyeti 100. Yılında gelişmekte olan dünya ülkelerinin lideri olmaya aday bir ülke. “Üretim Devrimi Programı” ile insanlarımızın yüzünü güldürecek potansiyelimi de var.

          servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek