“DİSİPLİNİ BIRAK SOKAKLARA BAK”
Milletvekili Sarıçam, Orman işçileri ile buluştu
Lüleburgaz yarın sağanak yağışlı
Fahri Özkan’dan “SİSLİ VADİ” açıklaması
Bu yazı 12 Eylül 2023, Salı 09:17:12 tarihinde eklendi. 779 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KÜLTÜREL YOZLAŞMA KONSERLERİ - Servet Şenyiğit

KÜLTÜREL YOZLAŞMA KONSERLERİ

 

          Son yıllarda, özellikle ulusal bayramlarımızda konser modası tüm ülkemizi sardı. Yerel yönetimlerin kültür sanata ayırdıkları bütçelerini kullanma yöntemleri tartışılır hale geldi. Belediyelerin düzenlediği, günün anlamıyla ilgisi olmayan etkinlikler ve ünlülere ödenen astronomik rakamlar kültürel yozlaşma ve ekonomik kriz nedeniyle kitlelerin hedefinde olması da doğaldır aslında

          Belediyelerin kaynaklarını, halkın değerleriyle, öz kültürüyle, geleneğiyle hiç ilgisi olmayan etkinliklere aktarılması kabul edilemez. Sosyal medyadaki haberde  bazı ünlülere bir milyon dolar ödendiğini okudum. Yanlış okumadınız. Bir milyon dolar. Bunu isteyen ve alan ünlüler varsa, veren kim? Halkın oylarıyla seçilmiş, görevi halka hizmet etmek olan belediyeler Şehirlerinin yaşanabilirliğini sağlamayı beceremeyen, tek endişesi gelecek seçimde tekrar seçilmek olan belediyeler. Halktan topladığı vergileri çar çur edenler. Halkın belediyelerinin bu paralarla konser yapması kabul edilemez.

          Akademisyen, yazar, müzisyen, orkestra şefi, sanat yönetmeni gibi kültür sanat insanlarının hemfikir olduğu nokta, çok boyutlu bir milli kültür eksikliği sorunuyla karşı karşıya olduğumuz yönünde. Küreselci neoliberal kültürün her yönden saldırıya geçtiği günümüzde, ulusal bayramların, günün anlamıyla ilgisiz etkinlikler ve ünlü şarkıcıların konserleri aracılığıyla içinin boşaltıldığını görüyoruz.

          Halk kültürünü ön plana çıkaran dramatik danslardan, Cumhuriyet dönemi bestecilerinin senfonilerine kadar geniş bir yelpazede sanat birikimi bulunan ülkemizde, özellikle gençlere Cumhuriyet kültürünü aşılayacak, ulusal bayramlara yakışır etkinlikler izlemek, tüm kesimlerin en büyük arzusu.

          Etkinlikler için popüler isimleri çağırma kolaycılığına kaçmayan girişimleri de unutmamak gerekir. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ‘in başkanı olduğu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2001 yılında kurulan senfoni orkestrası var örneğin. 60 kişilik kadrosuyla Eskişehirlileri her hafta müzikle buluşturuyor ve ulusal bayramlarda da özel konserler düzenliyor. Yurt dışı turneleri de dahil birçok projeye katılan orkestra ödüller alıyor. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Zafere doğru “Ezelden Ebede” Türk Halk Müziği Konseri ve dramatik dans gösterisi Uşak’ ta vatandaşlara sunuldu. Etkileyici efekt ve müziklerle sahnelenen konseri vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

servetsenyigit@gmail.com

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek