Anne ve babalarda raketleri konuşturdular
BTP’ DEN FLAŞ HAMLE
Akım Koleji Türkiye Yarı Finalleri’nde Son 16’ya Kaldı
Derya Köroğlu, Çorbasını Çorbacı Tuna’da içti
Bu yazı 24 Ağustos 2023, Perşembe 08:52:46 tarihinde eklendi. 937 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KRİZİN FATURASI ADİL PAYLAŞILMALI -

KRİZİN FATURASI ADİL PAYLAŞILMALI

 

          RTE, ekonomik zorluklar ve depremin faturasına ilişkin bakanlar kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Şayet omuz omuza verir yükü paylaşırsak bu sorundan da kurtuluruz.” dedi. Yükü paylaşma mesajından sonra, seçimin ardından dolaylı vergilerde yapılan zamlar yüzünden emekli ve dar gelirli kesimlerin üzerine binen ilave yükler gündemden inmiyor.

          Gelir düzeyi ayırmadan her kesime eşit yük bindiren mevcut model, eşitsizliği artırarak halkın geçimini zorlaştırıyor. 1980’ de doğrudan vergi oranı yüzde 63iken bugün yüzde 35’ e düşmüş. Dolaylı vergi oranı 1980’ de yüzde 37 iken günümüzde yüzde 65’ e yükselmiş. Dolaylı vergilere, yani adaletsiz vergi dediğimiz dar gelirlinin, memurun, işçinin orta sınıfın ödediği vergilere yüklenilmiş.

          Çözümü yok mu? Tabi ki var ve çok kolay. Krizin yükünü dar gelirli milyonların sırtına yıkan KDV – ÖTV gibi dolaylı vergiler yerine, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacak vergi sistemi kurulmalıdır. Yükün eşit paylaşılması için kamunun piyasaya müdahil olması kaçınılmazdır. Üretimin temel girdisi olan enerji üretimi ve dağıtımı kamulaştırılmalıdır. Rusya’ dan ucuza alınan akaryakıt, rafineri şirketlerinin kasasını doldurmamalı, üreticimiz ve halkımız ucuz enerji kullanmalıdır.

          Omuz omuza yük paylaşılmaz. RTE bu sözleri söylerken emekli ve emekçilere daha fazla yük bindireceğini itiraf ediyor aslında. Emekçilerin çalışma ve üretme şevkinin ateşlenmesi için, insanca yaşama koşullarının sağlanması zorunludur. Zorluklar toplumun bütün kesimlerince paylaşılmalıdır. Ancak bunu yaparken herkes geliri ve serveti oranında fedakarlıkta bulunmalıdır.

           Bunun örneğini İtalya’ da gördük. İtalya Bakanlar Kurulu bankaların ekstra karlarına getirilecek bir vergiyi onayladı. Yeni verginin devlete yaklaşık iki milyar avro değerinde bir gelir sağlaması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Roma’ da katıldığı basın toplantısında yüzde 40 oranında olacağı karar verilen ekstra kar vergisinin, vergi indirimlerini finanse etmek ve ilk kez ev sahibi olacaklara ipotek desteği sağlamak için kullanılacağını ifade etti. Daha önce İspanya ve Macaristan’ da bankacılık sektörüne aşırı kazançları nedeniyle ek vergi getirmişti.

          Ülkemizde de, son yıllarda ranttan zenginleşenlere vergi konulabilir. Eşitsizliğin giderilmesi için iki yıl boyunca resmi enflasyon oranı üzerindeki şirket karlarına ek vergi konulması gerekebilir. Yine en yüksek gelir gruplarına artan oranlı vergi getirilmesi ile vergide adalet sağlanabilir.

          Bunlarla birlikte, çok büyük miktarda döviz lüks otomobil dış alımına ve lüks tüketime harcanmaktadır. Lüks dış alım tüketim mallarından alınan vergiler bugün alınanın iki veya üç katına çıkarılmalıdır.  Zenginin pırlantasından ve yatının yakıtından alınmayan vergiler katlanarak alınmalıdır.

servetsenyigit@gmail.com

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek