Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 05 Temmuz 2023, Çarşamba 09:13:49 tarihinde eklendi. 1376 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

FRANSA YANIYOR - Metin ATLI

FRANSA  YANIYOR

 

  Cezayir asıllı 17 yaşındaki bir genç polis kontrolünden kaçarken vurularak öldürüldü. Buna tepki gösteren Afrika kökenli gençler de ortalığı yakıp yıkıyorlar. Ekmeğini yedikleri Fransa’ya ayıp ediyorlar.  Acaba  bu Afrikalılar mı Fransa’nın ekmeğini yedi, yoksa Fransızlar mı yıllardır Afrika’nın ekmeğini yedi?

          Fransa  yıllardır Afrika’yı sömürdü, hala sömürüyor. Tam 300 yıl Afrika’nın üçte birine 20’den fazla ülkeye hakim oldu. Buralarda koloniler kurdu.  Maden gibi bütün zenginliklerini çaldı. Köyleri basıp gençleri köle yaptı. Köle pazarları kurup Afrikalıları köle olarak pazarlarında sattı. İsyan eden olursa hiç acımadan katliamlar yaptı.

           İkinci dünya savaşından sonra bu ülkeler bağımsızlık savaşına girdi. Fransa sömürgesi olmaktan kurtulmak istiyorlardı. Fransa sadece Cezayir’de bağımsızlık istiyorlar diye tam 1 milyon kişiyi katletti. Ruanda halkını birbirine kırdırdı. İç savaşta tam 800 bin kişi öldü. Bütün bunlar çok uzun zaman önce değil sadece 70 yıl kadar önce oldu.

          Paris Metrosu dünyanın en büyük metrolarından ve en eski metrolarından biridir. 7 kat üst üstedir ve her bir kattan ayrı bir metro treni geçer. Ben 20 yıl kadar önce Paris’te metroya binmiştim. Paris’in göbeği genelde ticari merkezdir. Evler banliyö dedikleri şehir merkezinden uzak sakin yerlerdedir. Buralara Metroyla gidip gelirler. Sabah Paris’in yeraltındaki metrosundan  insan seli yerüstüne çıkar.

             Bu metro 1900 yılında yapıldı. O zamanki teknolojiyle büyük insan gücüne ihtiyaç vardı. Metro yapımında Afrikalı köleleri kullandılar. 1935 e kadar kölelik devam etti. Bu kölelerin torunları bugün Fransa vatandaşı oldular. Fransa da 3 milyon 300 bin Afrikalı var.  Fransa vatandaşı oldular ama asla bir Fransız olmadılar. Onlar yine Cezayirli, Senegalli olarak kaldılar. Zaten derilerinin rengi de bir Fransız olmaya uygun değildi. Fransızların atalarına yaptıklarını asla unutmadılar.

            Fransa vatandaşı oldular ama hep ikinci sınıf vatandaş olarak kaldılar. Polisin sadece deri rengi siyah olanlara kimlik sormalarından rahatsız oldular. Sadece deri rengi siyah diye hep terörist muamelesi görmekten bıktılar. Sadece deri rengi siyah diye hep pis işlerde ucuza çalıştırılmaktan yoruldular. Sadece deri rengi siyah diye 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurulmasına isyan ettiler. Polis gencin arabasını üstüne sürerek ezmeye çalıştığını söyledi. Ancak video görüntülerinde hiç te böyle bir şey olmadığı ortaya çıktı. Acaba derisinin rengi beyaz olsaydı polis onu yine de vurur muydu?

            Evet. Fransa bugün ektiğini biçiyor. Bu olaylar hiç dinmeyecek. En ufak bir kıvılcım Paris’i hep yakacak. Sadece Fransa değil tüm Avrupa ülkelerini yakacak. Zengin ülkeler yıllarca Afrika ve Asyalıları sömürdüler. Arapların petrolünü sömürdüler. Türki cumhuriyetlerinin zenginliklerini sömürdüler. Bu sayede kendileri zengin oldular, bu ülkelerin halklarını aç bıraktılar. Dediklerini yapmayan hükümetleri, kralları, başkanları devirip kendilerine yandaş yönetimler kurdular.

            Aç kalan insanlar bu zengin ülkelere kaçak yoldan girmeye çalışıyorlar. Bir botla koca denizi geçmeye çalışıyorlar. Botları batıyor cesetler sahillere vuruyor. O kadar ceset yerine o kadar yunus karaya vursa dünya ayağa kalkardı. Bunlar için kıllarını kıpırdatmıyorlar. Hangimiz küçücük bebeğimizle bunu yaparız. Demek ki bu kadar çaresizler.

            Bir ülkeye giren göçmenler asla o ülke ile entegre olamıyorlar. Gittikleri her ülkede isyanlar çıkartacaklar.  O nedenle bu insanlar doğduğu topraklarda mutlu olmalılar. Bu da ancak bu dünya da sömürünün son bulmasıyla olur. Aynı şekilde ülkemize gelen sığınmacılar da asla entegre olamayacaklar. Onlara da burada değil, ülkelerinde çözüm bulmalıyız. Şiddet olaylarına karşıyız. Ancak sığınmacılar, göçmenler olduğu sürece gerginlik ve şiddet olayları da hep olacaktır.

           Ey Avrupa! Zamanında köle olarak kullandığın, bütün madenlerini çalıp aç bıraktığın bu insanlar seni asla rahat bırakmayacak. Atalarına yaptıklarını asla unutmayacak. Sen onların ülkelerini rahat bırakmadığın sürece sen de rahat yüzü görmeyeceksin. Ne ektiysen onu biçeceksin. Taaki bu sömürü düzeni bu dünyada son bulana kadar. Taaki tüm insanlar derilerinin rengine bakılmaksızın eşit olana kadar.

        

           

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek