Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 10 Mayıs 2023, Çarşamba 09:20:55 tarihinde eklendi. 1499 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BU SON SEÇİM OLABİLİR - Metin ATLI

BU SON SEÇİM OLABİLİR

 

Bu başlığı neden mi attım  Anlatayım. Dünya da 2 tip yönetim şekli kaldı. Bir tanesi parlamenter sistem, diğeri tek adam sistemi. Parlamenter sistemde biraz demokrasi vardır, biraz hürriyet vardır, bir parça adalet vardır. Diğerinde ise ülkeyi yöneten tek adam  vardır. Demokrasi yoktur, hürriyet yoktur, adalet hiç yoktur. Biz ise ikisinin arasındayız. Biz de de tek adamlık var, arada falan değiliz diyebilirsiniz.  Öyle demeyin. Beterin beteri var.

        Arap ülkelerinde emirler var, sultanlar var. Türkiye cumhuriyetlerinde ise Türkmenbaşı gibi tek adamlar var. Türki cumhuriyetlerinde de seçim var. Ancak her ne hikmetse liderler en az  yüzde 98 oy alırlar. Yani liderlerini bu kadar çok  severler. Hangi parlamenter seçimde bir lider böyle oy alabilir, mümkün mü. Lider yaşlanınca veya ölünce yeni lider arama derdi de yoktur. Oğlu babasından sonra devam eder. Oda yüzde  98 oy alır.

         Bu tek adamlık sistemi gayet iyi bir sistemdir. Muhalefet yoktur. Bu nedenle siyasette o ona bunu demiş, bu ona şunu demiş gibi bir dert te yoktur. Sen şu partidensin, ben bu partidenim gibi ayrışma da yoktur. Burada İmamoğlu’nu taşladılar. Oralarda böyle gerginlikler olmaz. Çünkü muhalefet yoktur, o yüzen taşlanacak adam da yoktur. Yani gayet huzurlu ülkelerdir.

         Televizyonlarda bir o lider çıkıyor, bir bu lider çıkıyor. Kafa ütülüyorlar. Oralarda sadece tek adam konuşur. Sadece bir kişiyi dinlersin. Muhalefet yok pahalılıkmış, yok enflasyonmuş gibi şeylerden bahsederek halkın moralini bozar. Oralarda bunlar yoktur. Ülke hep güllük gülistanlık anlatılır. Dolayısıyla halkın morali de bozulmaz.

       Bir arkadaşım emekliliğinde geçici bir iş için Türkmenistan’a gitti. Gitmeden önce zannediyormuş ki Türkmen halkı çok mutsuz, çok umutsuz. Tek adam rejiminin altında inim inim inliyorlar ama korkudan seslerini çıkaramıyorlar. Oraya gidince şok olmuş. Türkmen işçilerle sohbette adamlar biz dünyanın en tarafsız ülkesiyiz, NATO v.b. hiçbir örgüte üye değiliz, biz tam bağımsızız, bizim liderimiz dünya lideri, biz en özgür ülkeyiz falan demişler. Dayanamamış ve demiş ki ‘ Yahu siz dünyada Kuzey Kore’den sonra özgürlükte son sıradasınız, sizde internet yasak olduğu için, yurt dışına çıkmak yasak olduğu için hiçbir şeyin farkında değilsiniz.’ Anında herkes panikle dağılmış. Çünkü bu konuşmayı yapmak direk tutuklanma sebebiymiş. Yani Türkmen halkıda diğer ülkeleri bilmediği için, tek devlet televizyonlarında onlara anlatıldığı kadarını bilip mutlu oluyorlarmış. Gel de özenme.

        Araplarda bir emirin arabasına mı çarptın. Direk sen suçlusun. Emir hatalı sollamış fark etmez. Sadece emir mi? üçüncü kuşak akrabası bile yasalar önünde mutlak haklıdır. Petrol gelirlerinin çoğunu hiç çalışmadan aile olarak alırlar. Ayrıca ülkedeki tüm şirketlerde ortaklıkları vardır. Emir sülalesinden ortağın yoksa hiçbir iş yapamazsın.

      Kazakistan’ı daha önce yazdım. Türkiye’nin 3,5 katı toprakları vardır . Her türlü maden zenginliğine sahiptir.  Dünyanın 12. Büyük petrol  üreticisidir. Katar’dan bile fazla petrolü vardır.  Ancak Kazak petrolünü Tengizchevroil diye bir firma çıkartır. Bu firmada Amerika’nın, İngiltere’nin ve Rusya’nın ortaklığı vardır. Kazakistan şirketi Kazmunaygaz’ın ise sadece % 20 hissesi vardır. Bunun da yarısını Nursultan Nazarbayev gibi liderler ve eşrafı alır. Kazak halkına ise bu zenginliğin  sadece % 10 u kalır. O yüzden çok zengin bir ülkedir ancak halkı bir o kadar fakirdir Amerika ile Rusya kavga ediyorlar ya. Ancak konu Kazak halkını sömürmek olunca çok güzel anlaşırlar. O yüzden sömürge devletlerin tamamı tek adam rejimi isterler.

     Şimdi kim böyle bir ülkede lider olmak istemez ki. AKP,  21 yılda bu ülkenin temel taşlarınla oynadı. Cumhuriyetin temel taşlarınla oynadı. Ama bir türlü bir Türkmen başı olamadı. Bir Aliyev olamadı. Olabilseydi bugün seçim kazanmak için bu kadar uğraşmasına gerek olmazdı. Tek aday olurdu ve % 98 oyla kazanırdı. Olmadı, yapamadı. Çünkü Türki cumhuriyetlerindeki halk hiç demokrasi görmedi ama bizler biraz demokrasi görmüş bir halk olarak bir türlü tek adamlığı kabul edemedik. Ancak ümitlerini yitirmesinler. 2023 seçimlerini de alırlarsa bu kez bunu becerebilirler. Bundan sonra da seçim olur ancak yüzde  98’le seçim almak garanti. Oğul geçse bile yine yüzde 98 oy garanti. O yüzden ben diyorum ki bu bizim son seçimiz olabilir. O nedenle oy verirken düşünün.

 

                          

           

        

                

          

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek