Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 07 Nisan 2023, Cuma 09:22:45 tarihinde eklendi. 1497 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

NASIL TEMİZLENİRİZ? - Ahmet Bostancı

NASIL TEMİZLENİRİZ?

 

İnsan kalbi kötü davranışlarla kirlenir, her günah kalbe siyah bir nokta bırakır. Bu gerçekler ayet ve hadislerde şöyle anlatılır.

“Kul bir günah işlediğinde kalbinde bir siyah nokta meydana gelir. Eğer o günahtan el çeker, Allah'tan bağışlanmasını diler ve tövbe ederse kalbi cilalanır. Eğer bir daha o günaha dönerse o siyah nokta büyür, öyle ki, bütün kalbi kaplar.”[1]
 Yüce Allah Kur’an’da:
-"Hayır! Hayır! Doğrusu onların kazandıkları günahlar birike birike kalplerini kaplayıp karartmıştır"[2]
 Kararan kalp, katılaşır, duygusuzlaşır. Doğru- yanlış, hak-batıl ayırımı yapamaz hale gelir. Hakk’a batıl, Batıla hak der. Kişi nefsine ve keyfine göre fetva verir. Doğruyu yaşamadığı için, yaşadıklarını doğru zanneder. Başkalarının yanlışlarını görür, ama kendi hatalarını görmez. Şeytanın emrine girer. Şeytanda kişiye yaptıklarını güzel gösterir.[3]
 İlahi rehberimiz Kur’an’ın haber verdiğine göre tövbenin yanı sıra, namaz ibadeti insanı maddi ve manevi kirlerden arındırır.[4] Aynı şekilde oruçta nefsi temizler.[5]
 Oruç; sadece yeme, içmeden kesilmek değildir. O işin en kolay tarafıdır. Gıybet, yalan, iftira, riyakârlık, haset, torpil, zulüm, iltimas, rüşvet, haksızlık, kul hakkı yemek, ana babayı, komşuyu üzmek, sözünde durmamak, ihaleye fesat karıştırmak, ahlaksız diziler izlemek, zamanı ve kaynakları israf etmek, çevreyi kirletmek… Gibi kötü davranışlar orucun sevaplarını alıp götürür. Peygamber (as) buyurdular ki:
-"Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur."[6]
Bir gün taksiye bindik gidiyoruz. Taksici memleketin kötü halinden anlatıyor. Hırsızlık, yolsuzluk, iltimas, rüşvet vs. dert yanıyor, ne olacak bu ülkenin hali diyor. Bende:
-Taksicilerden de çok şikâyet var diyorum. Siz de bilhassa turistleri kazıklıyormuşsunuz doğru mu? Taksici: Abi bizimkinden ne olacak, biz 5-10 lira çalıyoruz, adamlar 5-10 milyon çalıyor. Ben de: senin 5-10 liraya gücün yetiyor, ötekinin 5-10 milyona… 5-10 lirayı çalan, imkân bulsa 5-10 milyonu da çalar. Dedim. Şoför yolculuk bitene kadar hiçbir şey konuşmadı.
Kadın karşı komşusunun balkona astığı çamaşırlara bakıp; “pasaklı kadın” çamaşır yıkamasını bile bilmiyor. Dermiş. Bir gün kocasını da aynı şeyi söylemiş. Kocası da karşı balkona bakarken, kendi evinin camlarının kirli olduğunu fark etmiş. Eşine; şu camı sil bakalım demiş. Kadın camı silince karşı balkondaki çamaşırların gayet temiz, pırıl, pırıl yıkandığını görmüşler. Kocası: Hanım; kadının çamaşırları tertemiz, ama bizim camlar kirliymiş gördün mü? Demiş.
Evet, temizliğe kendimizden başlarsak, kendi evimizin önünü süpürürsek, olacak inşallah…

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek