Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 17 Şubat 2023, Cuma 09:24:29 tarihinde eklendi. 1528 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ZİLZAL (DEPREM) SURESİ - Ahmet Bostancı

ZİLZAL (DEPREM) SURESİ

 

Dünyada yaşanan felaketler, kıyametin adeta küçücük birer provası niteliğindedir. Musibetler ya insanların hataları neticesindedir. Ya da ilerde verilecek  mükâfatlar için sabır imtihanıdır. Musibetlerden ders çıkaran kazançlı çıkar.

 Bu kâinatın bir sahibi vardır. O’da Allah’tır. Yaratan, yaşatan ve öldüren O’dur. Mülk O’nundur. Baki olan O’dur. Diğer her şey fanidir. Kur’an’daki Zilzal (deprem) suresi ile Yüce Allah bu gerçeği biz insanlara açık bir şekilde anlatıyor. Surenin kısa açıklaması şöyle:

Ayet: 1- “Yer o yaman sarsıntı ile sarsıldığında;”
Kıyamet gününün çok dehşetli bir gün olduğunu ve insanların gönderildikleri dünyada bu zorlu gün için hazırlık yapmaları isteniyor.

Ayet: 2- “Ve yer ağırlıklarını dışarı attığında;”
Kabirlerdeki ölüler mahşer yerine toplanmak üzere dışarı çıkarıldığında…

Ayet: 3- “Ve insan Ona ne oluyor buna” dediğinde;”
Sarsıntının büyüklüğünden dolayı insanların şaşkınlığını anlatır. Kâfirler: “Bu yere ne oluyor, nedir bu hal, bizi yattığımız yerden kim kaldırdı?” Müminler ise: “Bu bize Rabbimizin haber verdiği gündür.” Derler.

Ayet: 4-5- “O gün yer, Rabbinin ona vahy (emir) etmesiyle haberlerini anlatacaktır.”
Bu olay artık kıyamet gününün geldiğini, dünya hayatının bittiği anlatır. Allah’ın emri ile artık yer konuşturulur. Kimsenin yalan söyleme imkânı yoktur. Kim, nerede, ne zaman, ne yapıp ettiyse her şey ortaya konulur.

Ayet: 6- “O gün insanlar, amellerinin karşılığı kendilerine gösterilmek üzere bölük bölük çıkacaklardır.”
Bölük bölükten maksat; inananlar, kâfirler, Salih ameller işleyenler (iyi işler yapanlar), dünyada Allah’ı tanımadan kötü bir hayat sürenler, kimisi bedbaht, kimisi sevinç içinde, cennete aday olanlar, cehenneme aday olanlar… Şeklinde bir gruplaşmadan söz ediliyor. Herkes içinde bulunduğu gruba göre yolunun cennet mi, cehennem mi olacağını anlar. Bu durum cennet yolcusu olanlarda sevinç, cehennem yolcusu olanlarda ise dehşete ve korkuya sebep olur.

Ayet: 7- “Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir.”
Ayet: 8- “ Her kim, zerre kadar şer işlemişse onu görecektir.”
Kıyamet gününde kimseye haksızlık edilmeyecektir. Mahkeme-i Kübra’nın Hâkimi Yüce Allah’tır. Orada insanlar dünyada yapıp -ettiklerinin mükâfatını veya cezasını göreceklerdir. Burada insanlara büyük-küçük demeden her türlü iyiliği yapmaları, yine büyük küçük demeden,  her türlü kötülükten uzak durmaları uyarısı yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek