Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 14 Aralık 2022, Çarşamba 09:21:17 tarihinde eklendi. 1569 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÇOCUK GELİNLER - Metin ATLI

ÇOCUK GELİNLER

 

 O kadar tatsız bir konu ki. Yazması da anlatması da çok zor. Düşünebilir musunuz?  Bu devirde  6 yaşındaki bir kız çocuğunun  evlendirilmesini konuşuyoruz. Caiz midir değil midir?  Bunu tartışıyoruz. Olacak iş mi?

           Olayı ortaya çıkaran Kırklarelili gazeteci Timur Soykan. Mahkemede kayıtları olduğu için belgeli bir haber. Önce bu olayı kısaca bir anlatalım. Mahkeme kayıtlarındaki iddianameye göre habere konu olan bu kız çocuğu İsmailağa  Cemaatine yakın Hiranur  Vakfı kurucularından Yusuf  Ziya Gümüşel in kızı. 1998 yılı doğumlu. Bugün 24 yaşında. İsmi H.K.G. Bu çocuk 2004 yılında 6 yaşında iken cemaatin müritlerinden, o zaman 29 yaşında olan  K. İ.  ile imam nikahıyla evlendiriliyor. 

        H.K.G. nin ifadesine göre 14 yaşına geldiğinde hastalanıyor ve annesi onu doktora götürüyor. Annesi doktorda kızının evli olduğunu ağzından kaçırıyor. Doktorda polis çağırıyor ve ifadesi alınıyor. Kızın yaşını belirlemek için kemik testi isteniyor. İfadesine göre kemik testine kendisi yerine büyük bir kız sokuluyor. Böylelikle yaşı büyük çıkıyor ve dava kapanıyor.

        H.K.G. bu travmaları atlatamıyor. Hayatı kararıyor. Bir kadın ona destek veriyor. H.K.G. de kocası K. İ.’ yi konuşturuyor, o yaşlarda ilişkiye girdiklerini kabul eden konuşmalarını kayda alıyor. 6 yaşında gelinlikle ona sarılmış fotoğrafları alıyor. Bu delillerden sonra dava açıyor. Benim hayatım karardı, başka çocukların ki kararmasın diye bir mücadele veriyor.

        Tek tesellimiz bu olay toplumda büyük bir tepkiye yol açtı. Türk halkı bu olaya duyarsız kalmadı. Çok konuşuldu ve hala konuşulmaya da devam ediyor. En üzücü olan da bazı kesimler bu dinen caiz mi değil mi bunu tartışıyorlar. 6 yaşında değil ama 12-13 yaşlarında evlendirmek normaldir falan diyorlar. Siz ne diyorsunuz ya? Siz hangi kafayla yaşıyorsunuz. Bunu nasıl tartışabiliyorsunuz?

        Bilimsel olarak bir insan 18 yaşına gelince kendi kararlarını verebilecek olgunluğa erişir. O nedenle 18 yaşından küçük evlilikler yasal olarak suçtur. 17 yaşındaki evliliklerde çocuğun rızası yetmez, ailesinin de onayı gerekir. 16 yaşında ise ancak mecburi durumlarda mahkeme kararıyla evlenme olabilir.  Bu durumda bu kızın 6 yaşında evlenmesine sebep olan herkes yasal olarak suçludur. 

         Biliyorsunuz şarkıcı Gülşen sahnede bir imam hatip esprisi yaptı. Haddini aşan bir espriydi. Özür diledi. Bir espri yüzünden  hemen tutuklayıp kelepçe taktılar. Bu olayda ise mahkeme ilk duruşmayı 22 Mayıs 2023 tarihine verdi. Gülşen’i hemen tutuklayan mahkemeler bu olayda neden tam 5 buçuk ay sonrasına tarih verdi? Neden Gülşen’e yapıldığı gibi hemen tutuklanmadılar?

         Cemaatler bu haliyle topluma zarar veriyorlar. Bu haliyle dine de zarar veriyorlar. Denetlenmiyorlar. Bu diyanet neden kuruldu? Topluma dini öğretsin diye kurulmadı mı? Diyanet varsa cemaatlere ne gerek var. Her konuda görüş bildiren diyanet bu konuda neden sessiz? Neden hala bir açıklama yapmadı?

       Pardon. Diyanet işleri başkanı Ali Erbaş bir açıklama yapmadı, ama yardımcısı Burhan İşliyen bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Daha doğrusu bir fıkra anlattı. Nasreddin hoca bir kış günü bir köye gitmiş. Köyün girişinde köpekler hocaya saldırmış. Hocada köpeklere atmak için yerden bir taş almaya kalkmış. Ama kışın buzda kayayı yerden koparamamış. Ve demiş ki ‘Bu nasıl memleket. Taşları bağlamışlar, köpekleri serbest bırakmışlar’. Bize niye bu kötülüklerle mücadele etmiyorsunuz dediklerin de hep bu fıkra aklıma geliyor. Allah aşkına sen şimdi ne anlattın sayın Burhaneddin İşliyen. Bu olayı kınamak bu kadar mı zor. Dinimizde böyle bir evliliğin yeri yoktur demek bu kadar mı zor.  Sen şimdi bu konuda bizi aydınlattın mı? Bize böyle alakasız fıkralar anlatacağına keşke hiç ağzını açmasaydın daha iyiydi.

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek