Başkan Gerenli, bayramlaşmada yok
Onlar artık 3. Sınıf oldu
Bugün ve yarın çok sıcak yok
Bayram namazı 06.12’de
Bu yazı 07 Ekim 2022, Cuma 09:18:58 tarihinde eklendi. 2083 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İNSANLIĞA ÖRNEK: MUHAMMED(AS) - Ahmet Bostancı

İNSANLIĞA ÖRNEK: MUHAMMED(AS)

 

Yüce Allah Kur’an’da: “And olsun, Allah'ın Resulünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”[1]  Buyuruyor. 

     Peygamberler Allah tarafından insanlığa gönderilen mürşitler, öğretmenler ve eğiticilerdir. Son peygamber Muhammed(as) de insanlık için hayatın her yerinde uyulacak, rol modeldir. Allah tarafından terbiye edilmiştir. En güzel ahlak üzeredir. Öğretmen olarak gönderilmiştir. Ordusunun başında kumandanlığı ile askerlikte örnektir. Ticaret hayatında dürüstlüğü ile ekonomik hayatta örnektir. Evinde eşlerine çocuklarına davranışları ile baba ve eş olarak örnektir. Adil bir idareci olarak yöneticilikte örnektir. İnsan yetiştirme hususunda eğitimde örnektir. Cehalet devrini yaşayan, tüm değerlerin yerde süründüğü bir toplumu ayağa kaldırarak saadet devrini başlatan liderdir. Hâsılı hayatın her yerinde en güzel örnektir.
İslam’ı ve insanlığı öğrenmek isteyen Muhammed(as)in hayatını okumalıdır. Müslümanlık ve insanlık O’nun şahsında kendini gösterir. O insanlık için en güzel örnektir.
   Habeşistan’a hicret edenlerin temsilcisi Cafer-i Tayyar, cahiliye döneminde nasıl bir hayat yaşadıklarını, Muhammed(as) in kendilerini nasıl olumlu manada değiştirdiğini krala şöyle anlatıyor, biz eskiden böyle idik, Muhammed’(as)in terbiyesi ile böyle olduk diyordu:    
-“Ey Hükümdar! Biz cahiliye karanlıkları içinde yüzen bir kavimdik. Putlara tapar, ölü hayvan eti yer, günah işlerdik. Akrabalarla ilişkiyi keser, komşulara kötü davranırdık. Aramızda güçlü olanlar zayıfları ezerdi. Allah bize aramızdan soyunu, doğruluğunu, güvenirliğini ve iffetini bildiğimiz bir elçi gönderinceye kadar bu şekilde yaşamaya devam ettik. Allah’ın elçisi, bizi Allah’ı birlemeye, O’na ibadet etmeye, bizim ve atalarımızın O’nun dışında ibadet ettiğimiz putları ve taşları terk etmeye davet etti. Bize doğru söylemeyi, emaneti yerine getirmeyi, akrabaları ziyaret etmeyi, komşulara iyi davranmayı; haramlardan sakınmayı ve insanları öldürmemeyi emretti. Bize kötü ve günah fiiller işlemeyi, kötü söz söylemeyi, yetimlerin malını yemeyi, iffetli kadına iftira etmeyi yasakladı.
Allah’a ibadet etmeyi ve O’na herhangi bir şeyi ortak koşmamayı, namaz kılmayı, zekât vermeyi ve oruç tutmayı emretti. O’nu tasdik ettik, O’na inandık ve Allah’tan getirdiği mesajlar doğrultusunda O’na uyduk. Böylece sadece Allah’a ibadet ettik ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmadık. Bize haram kıldığını haram, helal kıldığını helal kabul ettik”.
    Yüce Allah peygamberini ne maksatla gönderdiğini ve insanları olumlu manada nasıl değiştirdiğini şu ayette ne güzel açıklıyor. 
-“And olsun, Allah, müminlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.”[2]
     Allah bize de güzel manada değişmeyi, O’nun ahlakıyla ahlaklanmayı nasip etsin. Mevlit kandiliniz ve Mevlid-i Nebi haftanız mübarek olsun.

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek