“DİSİPLİNİ BIRAK SOKAKLARA BAK”
Milletvekili Sarıçam, Orman işçileri ile buluştu
Lüleburgaz yarın sağanak yağışlı
Fahri Özkan’dan “SİSLİ VADİ” açıklaması
Bu yazı 05 Eylül 2022, Pazartesi 12:58:12 tarihinde eklendi. 2150 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KELİMELER ÖZENLE SEÇİLMELİ, CÜMLELER DÜŞÜNÜLEREK İFADE EDİLMELİ - Kader Ekiz

KELİMELER ÖZENLE SEÇİLMELİ, CÜMLELER DÜŞÜNÜLEREK İFADE EDİLMELİ

 

          İnsan, günlük hayatında konuşacağı konu ile ilgili bir hazırlık yapmadan söz söyler. Bu söz, her ne kadar gelişigüzel ve anlık düşüncelere dayansa da belli bir sorumluluk istediği kesindir. Ağzımızdan çıkan her bir kelimenin özenle seçilmesi, her cümlenin düşünülerek ifade edilmesi şarttır. O yüzden diyebiliriz ki sözcükler ağzımızdan çıkana kadar bizim esirimizdir, ağzımızdan çıktıktan sonra biz o sözcüklerin esiriyiz. Sözcüklerimiz ağzımızdan sözlerimiz olarak çıktığında taşıdıkları anlamların sorumluluklarını bizim de taşımamız gerekir. “Ben onu söylemek istemedim, affedersin, yanlış anladın” gibi her düzeltme cümlesi yanlış seçilen kelimelerin, yanlış düşüncelerin cümleleriydi.

          Artık sorumluluk almak zorundasın. Hayat şaka değildir. Yaptığımız her işin sorumluluğunu taşıyorsak kullandığımız her cümlenin de söylediğimiz her sözün de o şekilde sorumluluğunu taşımalıyız. Eğer hayatımızı güzel ve mutlu yaşamak istiyorsak biz insanlar düşünerek konuşmalı, söylediklerine dikkat etmelidir.

          Gereksiz söylenmiş her söz, amaca hizmet etmeyen her ifade bizi gereksiz durumlara taşır. Başlangıçta basit görülen cümle, kişinin bile tahmin etmeyeceği bir hal alabilir karşı kişinin düşüncesinde ve sözlerinde.

          İşte bu yüzden her insan ya düşünerek konuşmalı ya da susmalı. Ana dilimizde bu durumlar için iki güzel atasözümüz vardır. Birincisi “ Biliyorsan konuş âlim sansınlar, bilmiyorsan sus da adam sansınlar.” ve “Söz gümüşse sükût altındır.” demişlerdir.

          Hayatınızda güzel cümlelerin daim olması dileğiyle…

 

Yazdır Paylaş
Diğer Kader Ekiz Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek