Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 16 Haziran 2022, Perşembe 09:23:51 tarihinde eklendi. 1214 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ÜRETMEK İÇİN TOPRAK GEREK - Servet Şenyiğit

ÜRETMEK İÇİN TOPRAK GEREK

 

CB RTE Tokat Havalimanı’ nın açılışı için gittiği kentte, çiftçilerle bir araya   gelip “Ekilmedik bir karış yer kalmamalı” diye konuşmuş.  Ne güzel bir anlayış. Köylüye , çiftçiye ek diyeceksin , onlarda koşa koşa gidip ekecekler. Emir devletin en tepesinden gelmiş yapmamak olmaz.

Her zaman belirtiyorum; RTE’ nin danışmanlarına boşu boşuna  on binlerce TL maaş veriliyor. Hiçbir işe yaramıyorlar. Çiftçiye  bir karış yer kalmayacak diye akıl verileceğine , ekilmeyen milyonca dekar tarla niçin ekilmiyor , ekilemiyor diye sorulması gerekmektedir. Çiftçiler spor olsun diye değil , geçim kaynağı olduğu için ekip biçiyor. Ben inanıyorum ki ; Türk çiftçisine fırsat verilirse dünyayı  doyurur.

Ekilmekten vazgeçilen tarlalarımızı yeniden ekmek için üreticilerimizin isteklerini saptamalarını dinlemeliyiz. Bunun için de ürün girdilerinin  satış fiyatlarının altında olması gerekmektedir. En başta mazot olmak üzere , tohum , gübre , ilaç ve elektrik fiyatlarındaki aşırı artışlar engellenmelidir. Ancak , bunları yapmak için plan ve program gerekmektedir. Hükümetin de böyle bir plan ve programı olmadığı çok net görülmektedir.

Çiftçilerimizin ekmelerini sağlarsak tarla bolluğu içinde olduğumuzu görürüz. Güney sınırındaki 215 milyon metrekare arazi 1954’ te kamulaştırılarak mayınlandı. Sonrasında , 51 milyon metrekaresi temizlendi ve geriye 164 milyon metrekare  kaldı. 2020 yılında  Suriye sınırına , iki metre genişliğinde ve üç metre yüksekliğinde seyyar bloklarla duvar örüldü. İşin ilginç yanı üç bin dönümlük tapulu arazi duvarın ötesinde kaldı ve hala çözüm bulunamadı.  Köylüler ,”Topraklar bize yeniden verilirse göç önlenir, istihdam sağlanır, yoksulluk biter, gençlerimiz başka illere mevsimlik işçi olarak gitmez, burada kalır” diyorlar.  Bu araziler atıl kalacağına , temizlenmesi , üretime açılması , bitki yetiştirilmesi , hayvancılık için mera alanları oluşturulması gerekmektedir.

Balıkesir Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker’ in ayçiçeği örneği güzel bir öneri , “Hepimiz biliriz ki, ayçiçekleri güneşli havalarda hep güneşi takip ederler. Ancak yağmurlu ve güneşin bulutlarla kaplandığı günlerde ise enerjilerini paylaşmak için birbirlerine dönerler. Bunu biz üreticiler olarak uyguladığımızı hayal edin.  Doğadan ders almalıyız ve bu zor günlerde üreticiler olarak  yüzlerimizi birbirimize  dönerek , enerjimizi birleştirerek  daha güçlü olmalıyız.  Haydi gelin hep birlikte ayçiçeklerini örnek alalım ve çok daha güçlü olalım.”

Unutulmamalı ki ,tarımı öldüren Türkiye’ yi öldürür , tarlada yoksa , tabakta da yoktur. Gıda güvenliğini iyi anlamalı ve anlatmalıyız.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek