Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 19 Nisan 2022, Salı 09:27:09 tarihinde eklendi. 1077 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU ÜRETİMDEN GEÇER - Servet Şenyiğit

TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU ÜRETİMDEN GEÇER

 

Ülke üretemezse, kendisini yönetici sananlar sıcak parayla ülkeyi yönetmeye kalkar ve bugünkü gibi dış borcu 500 milyar doları bulur. Bunun yıllık ödenmesi gereken miktarı da düşünürsek ne kadar ürkütücü olduğunu daha net görürüz.

Dünyada, gıda konusunda kendine yeten yedi ülkeden biriyken, samanı, buğdayı, mercimeği, ayçiçeği yağını dışardan alan bir ülke haline getirildik. Sıcak para ekonomisiyle ülkeyi yönetmeye kalkarsanız bu sonuç kaçınılmaz olur. Üreticinin üretmesine gerek yok dışardan alırız mantığıyla ülke sorunlarına çözüm getiremezsiniz.

Üretim derken yalnızca tarım ekonomisini düşünmemiz yetmez. Hammadde sinden sanayi üretimine kadar bir bütün olarak düşünmemiş gerekir. Örneğin, Enerji üretiminin hammaddesi kömürü ele alalım; Türkiye her yıl 39 milyon ton kömür dış alımı yapıyor. Ukrayna , Rusya ve Güney Afrika’ dan alınan bu kömür yerine Zonguldak havzasında bulunan 1.5 milyar ton kömürü değerlendirirsek olayın boyutlarını anlayabiliriz. İşsizliğin tavan yaptığı ülkemizden söz ediyorum. 39 bin işçinin çalıştığı Zonguldak havzasında şu an yedi bin işçi çalıyor. Hem yurt dışından kömür almayacağız hem de 30 bin den fazla kişiye istihdam sağlayacağız. Ekonomistler ülke ekonomisine katkısını hesaplarlar artık. RTE ve danışmanlarının hesaplayamadıkları belli.

Tarım ekonomisinden de bir örnekle sürdüreyim yazımı; Türkiye’ deki gübre fabrikalarının üretim kapasiteleri 6,6 milyon ton. Yurt dışından ithal edilen gübre miktarı 3 milyon ton.  Ülkemizdeki gübre fabrikalarının var olan kapasitelerini çalışma kapasitelerine ulaştırırsak istihdam ve ülke ekonomisine katkılarını da RTE ve danışmanlarının hesaplamaları ve halkımıza açıklamaları gerekir diye düşünüyorum.

Örnekleri çoğaltmak kolay. Türkiye’nin çıkış yolu var, yeter ki liberal ekonomi dediğimiz dışa bağımlı sıcak para ekonomisinden vazgeçelim. Kendi gücümüze inanalım ve güvenelim. Türkiye ürettiği zaman dışa bağımlılıktan kurtulacaktır ve kalkınarak refaha erişecektir.

Mustafa Kemal ATATÜRK, satarak değil, üretim tesisleri açarak Türkiye’nin kalkınmasını sağlamıştır. Domates, limon dış satımı yaparak ülkesine ağır sanayi tesisleri kuran dünya da ikinci bir ülke gösteremezsiniz. . Bunun da tek çözümü kamu ekonomisinin önderliğindeki karma ekonomi sistemidir.

 servetsenyigit@gmail.com

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek