Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 31 Mart 2022, Perşembe 09:14:09 tarihinde eklendi. 1115 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

RUSYA İLE ALTIN FIRSAT (2) - Servet Şenyiğit

RUSYA İLE ALTIN FIRSAT  (2)

 

Bir önceki, 28 Mart 2022 tarihli yazımda, Rusya’ya uygulanan ambargo ve yaptırımları Türkiye fırsata çevirebilir ve çevirmelidir diye yazmıştım.

 Finans açısından baktığımızda; İstanbul’un Finans Merkezi olabileceğini görüyoruz. Türkiye’nin önünde gelişen ve yeniden şekillenen Yeni Dünya Düzeni’nin finans merkezi olma fırsatı durmaktadır. Türkiye Asya ekonomileri ile Batı ekonomileri arasında kesintisiz ticareti ve parasal akışı sağlamada öncü ülke olabilir, böylece döviz dar boğazından da çıkar. Türkiye, başta Rusya, Çin ve komşu ülkeler olmak üzere milli paralarla ticaret uygulamasına geçmeli ve Rusya ile Çin’ in geliştirdiği para transfer sistemine katılmalıdır.

Yaptırımcı ABD ve AB hava sahalarını kapattığına göre, İstanbul Havalimanı Rusya’nın dünya ile hava trafiğini sağlayan bir ulaşım merkezi konumuna gelebilir. Türk Hava Yolları, dünyanın en güçlü hava yolları arasında en öne geçer. Türkiye dünya ölçeğinde bir lojistik merkezi konumunu kazanır.

 Türkiye, turizm alanında şahlanış dönemine girebilir. Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Avrupa’ya giden Rus ve Ukraynalı turistleri Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ağırlamanın koşulları doğmuştur. Turizmde on milyonlarca yeni turisti ağırlamak için, Türkiye konukseverlik birikimini ve donanımını başta Akdeniz ve Ege olmak üzere bütün turizm bölgelerimizde örgütlemeli ve özellikle Çinli turistleri çeken tarihi ve doğal zenginlikleriyle ünlü turizm alanlarımızı yeniden düzenlemelidir.

 Ulusal savunma sanayimiz dünya ölçeğinde gelişmiş yeteneğe ulaşır. Rusya, dünya savaş sanayisinin en ileri iki ülkesinden biridir. Türkiye’nin Rusya ile savunma sanayisi alanındaki işbirliğini geliştirmek için koşullar var. Bu konuda Rusya Federasyonu bünyesindeki 80’den fazla şirketin çatı kuruluşu olan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla kurulan Birleşik Gemi İnşa Şirketi (USC) ile Türkiye arasında işbirliği. Bu kurum, Rusya’da denizaltılar dahil her türlü askerî ve sivil gemi inşasını yürütüyor. Savunma sanayisindeki işbirliği, Türkiye açısından yüksek teknoloji kazanımını da içermektedir. Bu işbirliğine Çin sermayesinin katılması olanaklarını da araştırılabilir ve uygulamaya konulabilir. Gurur duyduğumuz savunma sanayimizi dünya ölçeğinde bir konuma ulaştırma şansını kullanmalıyız.

 Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan buğday gibi tahıl ürünleri ve Ayçiçek yağı ile taş kömürü gibi enerji ürünleri satın almaktadır. Bu alanlarda dışalımımızı güvence altına alabiliriz, bunu sağlayabiliriz.

Türkiye olarak bu fırsatlar çok iyi değerlendirilmeli, uygulamaya konulmalıdır. Hem tüm komşularımızla barış içinde yaşarız, hem de ülkemiz ve hepimiz rahat yaşayabiliriz.

servetsenyigit@gmail.com

...

 

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek