Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 23 Şubat 2022, Çarşamba 09:23:43 tarihinde eklendi. 1020 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BÜYÜK AVRASYA ORTAKLIĞI - Servet Şenyiğit

BÜYÜK AVRASYA ORTAKLIĞI

 

BÜYÜK AVRASYA ORTAKLIĞI

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Şubat 2022 tarihindeki görüşmesinin ardından iki ülke, tarihi önemde bir ortak bildiri yayınlandı.

Yayınlanan bildiride, her iki başkan; ABD’nin hegemonya hevesine , renkli darbe girişimlerine , demokrasi bahanesiyle iç işlerine müdahale politikasına ve terörü kullanma yöntemine karşı koyarak karşılıklı egemenliğe saygı temelinde yeni tipte bir uluslararası sistem ve gerçek bir demokrasi kurmak için mücadele edeceklerini ilan ettiler.

ABD’nin tek kutuplu dünya liderliğini kaybetmesi ve girdiği her ülkeden yenilerek ayrılması , kovulması karşısında Rusya ve Çin, çok kutupluluğun ilerlemesini , uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini ve adil bir dünya yaratmak için yeni tip bir uluslararası ilişkiler inşa edilmesini istemektedirler.

Bu nedenle de ;beyin ölümünün gerçekleştiğini kendi üye ülkelerinin bile kabul ettiği Kuzey Atlantik Patkı (NATO)’ya karşı,  Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ‘nun güçlendirilmesi çok önemli. Kurulduğundan bu güne dek geçen 70 yılda saldırganlıktan, ölüm ve felaketten başka işlevi olmayan NATO ,ABD ve AB’nin emperyalist emellerini gerçekleştirmek için kurulduğu unutulmamalıdır. NATO askeri bir örgüttür, ŞİÖ ekonomik örgüttür diyenlere de anımsatayım ; ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı (Regional Anti-Terrorist Sructure) genişleyerek sürmektedir.

Çin’in başlattığı Bir Kuşak Bir Yol (İpek Yolu) Projesi, Avrasya kalkınmasında ve ilerlemesinde de çok önemli bir gelişmedir . Atlantik güçleri dediğimiz ABD – AB  ‘ye karşı yük taşımacılığının hızlanması ve içinden geçtiği ülkelerde de üretimin desteklenmesi çok farklı ve yararlı. Avrasya’ nın iki lokomatif ülkesi Rusya ve Çin’in bu konudaki ortak hareketi “Büyük Avrasya Ortaklığı” ‘nın kurulmasıdır.

2014 yılındaki Hendek Harekatı ve 15 Temmuz ABD – FETÖ darbe girişiminden sonra ABD ile ilişkileri kopma noktasına gelen Türkiye’nin tek seçeneği de Avrasya’dır. ŞİÖ’ne de gözlemci olarak katılan Türkiye , her geçen gün artan ticaret hacmiyle de Avrasya’da yerini almalıdır. Rusya , Çin , İran ve Türki Cumhuriyetler ile olan olumlu gelişmeler daha da ilerletilmelidir.  

Çöken Atlantik , yükselen Avrasya. Tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş . Dünya yeni bir döneme girmiştir.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek