İlçe Emniyet Müdürü Osman Ünal’a veda
Turhal Kaynak hayatını kaybetti
Serbülent Avcu’dan “GELİN CHP’YE YENİDEN ÜYE OLUN” çağırısı
Alman ve İspanyol bisikletçilere Türk misafirperverliğini gösterdiler
Bu yazı 31 Aralık 2021, Cuma 09:34:43 tarihinde eklendi. 1307 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SALAVAT DUALARI - Ahmet Bostancı

SALAVAT DUALARI

 

SALAVAT DUALARI

“Salavat” genel manada Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’i (asm) anmak, O’na selam göndermektir. Kelime olarak ise tebrik ve dua anlamına gelir. Istılahta ise, Peygamber Efendimize (asm) yapılan özel dua ve niyaz demektir. Namazda ve diğer ibadetlerimizde okunan duaları, hem okuyarak hem de tavsiye ederek bize öğreten Efendimiz (a.s.)'dır.  Hanifi mezhebine göre, namazda son oturuşta, Etteıhıyyatü duasından sonra salavat dualarını okumak sünnettir.
-Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Kema sallayte ala İbrahime ve ala ali İbrahime inneke hamidün mecid.
Manası:
Ey Allah’ım,  İbrahim’(as) e ve ailesine merhamet ettiğin gibi Muhammed (as) e ve ailesine merhamet et. Şanı yüce ve övülmeye layık olan elbette sensin.
-Allahümme barik ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Kema barekte ala İbrahime ve ala ali İbrahime inneke hamidün mecid.
Manası
: Ey Allah’ım, İbrahim (as)i ve ailesini kutlu kıldığın gibi Muhammed (as)i ve ailesini kutlu kıl. Şanı yüce ve övülmeye layık olan elbette sensin.
Burada İbrahim (as) in adı neden geçiyor?
"Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; Duamı kabul buyur!
” (İbrahim:40)
“Arkadan gelecekler içinde iyilikle anılmayı bana nasip eyle!” [Şuarâ, 84]   diye dua etmiş, Allah Teala O’nun duasını kabul etmiştir.
SALAT VE SELAMI DİLDEN DÜŞÜRMEYELİM…
-"Muhakkakki Allah ve melekleri Peygambere salat ederler, ey iman edenler siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin."
(Ahzab,56) ayeti kerimesinde açıkça salavatın önemi zikredilmiştir. Peygamberimiz(as) buyurdu ki:
 -"Yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişiye yazıklar olsun.”
- "Kim bana bir salât getirirse, Allah ona on salât (mağfiret) eder."
(Tâc, V / 145).
Salavat: Kabul olan bir duadır. Allah'ın insanlığa en büyük hediyesidir. Ruhu parlatıp aydınlatır. İnsanın ağzının güzel kokmasını sağlayan bir ıtırdır. Cenneti ve Sırat Köprüsünü aydınlatan bir nurdur. Peygamberimiz(as) kendisine salavat getirene şefaat edecektir. İlahi bir zikirdir, Namazın kemal şartıdır.  Mümini Rabbine yakınlaştırır. Cehennem ateşine karşı bir siperdir. İnsanın kıyamet ve berzahtaki dostudur.  Manevi güvencedir. Mizanda ağır gelen en sevimli ameldir. Fakirlikten, nifaktan ve münafıktan korur. Namazın süsüdür. En etkili manevi ilaçlardan bir tanesidir. Allah nezdinden bir rahmettir. Günahlardan temizlenme vesilesidir. Resulullah la (Sav) irtibatı koparmamaktır. Efendimiz (as): “Cuma günleri bana çok selat-selam gönderin (Allahümme salli ala muhammedin ve ala ali Muhammed) deyin. Melekler selamınızı bana arz eder. Bende size karşılık veririm.” Buyuruyor. 
Ayrıca duanın başlangıcında; besmele (bismillah…), hamdele (elhamdülillah…) ve salvele (salat ve selam) vardır.   Hayırlı Cumalar dilerim…   Ahmet Bostancı

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek