KATİL EV ARKADAŞI ÇIKTI
Gerenli,  CHP Kadın Kolları’yla buluştu
Pazar günü Zübeyde Hanım Parkı’nda çekim yapıldı
Emrah Kutlu, Kent Konseyi Başkanlığı’na aday oldu
Bu yazı 26 Ekim 2021, Salı 10:03:51 tarihinde eklendi. 2754 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kongre Meydanı! - ÖZGÜR TERZİOĞLU

“Kongre” kelimesinin anlamı tam olarak nedir? Çok merak ettim. Küçük bir araştırma yaptım. Genel olarak deniliyor ki birçok ülkeden yöneticilerin, elçilerin, delegelerin katılmasıyla yapılan toplantılar için kullanılıyor. Büyük bir kurultay olduğu zamanlar Kongre deniliyormuş… Peki, Lüleburgaz’da altı otopark olan alana biz neden Kongre Meydanı diyoruz? Bu söylemi dilimize hangi zihniyet, ne amaçla doladı? Mantığı nedir? Kongre Meydanı dediğimiz alan gerçek anlamda bir kent meydanı mı? Kendimizi mi kandırıyoruz? İstanbul’da üç büyük meydan var. En bilinenleri Taksim, Beyazıt, Sultan Ahmet meydanlarıdır. Diğer ülkelerde ki meydanları incelediğimiz de Rusya’da ki Kızıl Meydan, Londra’da ki Trafalgar meydanı, Çin’de ki Tiananmen meydanı, ABD Times meydanları bulunmaktadır. Daha birçok ülkenin çeşitli şehir ve bölgelerinde meydanları bulunmakla birlikte bu geniş alanların bir hikâyesi ya da etrafında ki tarihi yapılar ile iş merkezleriyle dikkat çekmektedirler. En nihayetinde Meydan kelimesi ortada kalan geniş alan, gün içerisinde insanların toplanarak eylem yaptığı, buluştuğu bölgelere denilebilir.
Kongre Meydanı!

 

Lüleburgaz’da en bilinen Çeşme Meydanıdır. Aslında ilçe büyüklüğünde bir yer için uygun tanımdadır. Yolların kesişim noktasında eski Lüleburgaz’ın ticari noktalarından birisidir. Hala hareketli bir bölge olarak önemini korumaktadır. Üst mahallede İkinci Çeşme Meydanı denilen bir alanımız daha var. Orası da aslında yolların kesim noktası olması nedeniyle meydan deniliyor. Oranın da kendine göre küçük çaplı bir esnaf hareketliliği var. Yine Altı Yol ’da benzer bir görüntü veriyor. Geçen yazımda belirttiğim Sakız köy Meydanı! Sokullu Camii sınırlarında kalan ve yine otopark olarak kullanılan alanı da meydan olarak düşünülebiliriz. Tabii bu saydığımız Meydanlar hep kasaba ölçeğinde ki alanlar ve hepsi de eski Lüleburgaz’ı bizlere anlatmaktadır. 2000 li yıllara girdiğimizde kasabadan kente garip bir hareketlenme olmaya başladığında bahçeli, Lüleburgaz’a özgü iki katlı müstakil evler yıkılırken ikinci sınıf apartman daireleri inşa edilmeye başladığı yıllarda Kongre Meydanı da hayatımıza sokuldu. Lüleburgaz Çarşısının göbeğine kocaman bir çukur açılışını izledik. Gerçekten de Lüleburgaz’ın altı nehirmiş o zaman anlamıştık. Belki de hiç müdahale edilmeden park olarak bizlere hizmet verilseydi eğer daha mutlu olurduk. Zamanın da neden Kongre Meydanı diye bir yer yapılmak istenildi ve bugün neden yıkılıp yerine yenisi yapılmak isteniliyor? Lüleburgaz’ın sorunlarını çözmek için neden alternatif düşünceler geliştirilemiyor? Bu saydığım durumlar en nihayetinde siyasi bir beceridir. Geniş çaplı düşünemeyen, görüş açısı dar politik algının anlamsız kararları neticesinde kentimize daha derin bir delik açılacağını yeni dönem stratejik plandan öğreniyoruz. Kongre Meydanı denilen alanı tekrardan yıkıp yerine daha derin, daha fazla araç kapasitesine sahip alan yapma düşüncesi bölge esnafına güzel gözükse de böyle bir proje en az iki yıl içerisinde tamamlanır. Bu iki yıl boyunca otoparkta duran araçlar nereye park edecekler? Emrullah Efendi Okulunu mu yıkacaksınız, yoksa Stadı mı? Bu iş dere mevzusuna döner benden söylemesi. Alternatif bir yolun açılması belki de Lüleburgaz’ın büyük sorunlarını çözecektir.

Geçen yazılarımda belirttiğim gibi Lüleburgaz’ın Master Plana ihtiyacı vardır. Bu plan doğrultusunda Eski Lüleburgaz’a neşter vurulmalıdır. Günü kurtaran politikalar üreterek, kavşak yaparak, kaldırım keserek sorunlarımıza geçici olarak müdahale edebilirsiniz, lakin kentimiz her geçen gün yayılarak büyüyor. Nüfus arttıkça mevcut çarşımız, yollarımız ve otoparklarımız yetersiz hale gelmeye başlamıştır. Bunlara karşı pratik çözümler değil Alternatif fikirler üreterek hayata geçirmek gerekmektedir. Alternatif yollar açmayı öğrenmeliyiz. İşe; İstasyon Caddesiyle Sakız Köy meydanını gidiş-geliş bulvar yolu olarak birleştirilmesiyle başlanabilir. Çalışmaları kimseyi rahatsız etmeden, kalbini kırmadan yapabilmek için “Değer oluştur” mantığında gitmekte fayda vardır. Değer oluşturmak bile başlı başına ayrı bir yazı konusudur. Alternatif yol çalışması ile birlikte yolun etrafında geniş araziler kalacaktır. Bu geniş arazilerde yeni belediye binası, kent meydanı, otoparklar, iş merkezleri, kapalı çarşılar gibi yeni Lüleburgaz’ı inşa ederken piyasa genişlemesi için yeni kent merkezi ve burçlarının kent ekonomisine katkısını ayrı başlıklarda anlatacağım.

                                      Özgür Terzioğlu

Yazdır Paylaş
Diğer ÖZGÜR TERZİOĞLU Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek