Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 06 Ekim 2021, Çarşamba 09:29:35 tarihinde eklendi. 1127 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

5 MARKET ÜLKEYİ BATIRACAK - Metin ATLI

Biliyorsunuz ülkemizde acayip pahalılık var. Özellikle gıda fiyatları çok zamlandı. Ülkemizin yarısı asgari ücretle çalışıyor. Paran yetmezse senede 2 pantolon alırken 1 pantolon alabilirsin. Hatta yama yapıp 2 senede 1 pantolon da alabilirsin. Ama aç kalamazsın ki. Bir kalıp peynirde mi almayacağız?
5 MARKET ÜLKEYİ BATIRACAK

 

           Ülkemizde gıda fiyatları bir yılda yüzde 30-40 dolayında arttı. Sadece gıda fiyatları değil hemen her şeyin fiyatı bu kadar arttı. Tamam da niye bu kadar arttı ki. Ülkemiz çok şükür iyi yönetiliyor. Enflasyon düşük, devletimiz emekliye memura çok güzel zamlar yaptı. O zaman bu pahalılık neden. Bir sebep yok ki. Merkez Bankası Başkanımız demiş ki.“Bir sebep yokken bu dolar neden arttı anlamıyorum”. Aynen böyle demiş. O anlamıyorsa vay halimize. O zaman senin bilip te söyleyemediğini ben söyleyeyim.  Enflasyonu düşürmeden faizi düşürdün dolar ondan yükseldi, bu kadar basit. Yine düşür, yine yükselecek”.

             Biz bunlara kafa yorarken sayın devlet büyüklerimiz bu pahalılık olayını anında çözdü. Bu zamları bu malum 5 market yapmıştı. Öğrendik ki bu marketler domatesi tarlada 2 liraya alıyor ama marketlerinde bize 6 liraya kakalıyordu. Vay insafsızlar. Olur da bu kadar olmaz ki. Sonra da diyorlar. Yok mazot fiyatı artmış, yok kamyonların fiyatı artmış, yok köprülerden otoyollardan geçiş ücretleri artmış. Hep bahane, hep bahane. Neyse ki bu hayat pahalılığının sebebini bulduk. Şimdi sıra geldi bu işi çözmeye. Ne yaptık. Televizyonlarda görüyorsunuz. Müfettişlerimiz marketleri didik didik ediyorlar. Bütün etiketlere tek tek bakıyorlar. Az sabredin 5-10 güne kalmaz fiyatlar en az yarı yarıya düşecek ve biz de gönül rahatlığı ile marketlerden fileler dolusu alışveriş yapabileceğiz. Az sabredin.

            Aslında tek tek marketlere girip neden böyle araştırıyorlar onu da pek anlamadım. Yahu bunun daha kolay bir yolu var. Madem bu kadar yüksek karla satıyorlar her şirketin geliri gideri belli. Yıllık gelir 2 milyonsa ve giderde 1 milyonsa yüzde 100 karla satıyor demektir. O zaman binersin tepelerine olur biter. Neden böyle yapmıyorlar. Etiketlere bakarak ne anlıyorlar.

             Ben şunu da anlamadım. Pahalılık sadece bu 5 büyük zincir markette değil ki. Mahalle bakkalına gidiyorsun fiyatlar yüksek, pazara gidiyorsun fiyatlar yüksek. O zaman bu işte bir gariplik yok mu? Bunun nedenini de sağolsun AKP ye oy veren bir arkadaş gayet güzel izah etti. Dedi ki “Yahu bunda anlamayacak ne var. Marketler böyle fahiş fiyatla mal satınca pazarcısı, mahalle bakkalı da bunu fırsat bildi. Onlarda fahiş fiyatla satıyorlar”. Bu kadar basit bir şeyi ben neden düşünüp bulamadım diye kendime de biraz kızmadım değil yani.

Sonra geçen sene aklıma geldi. Hani o zaman da fiyatlardan çok şikayet olmuştu ya. Hükümetimiz o zaman da sebebini anında bulmuştu. Sebep stokçulardı. Soğanları, patatesleri tarladan ucuza alıyorlar, stokluyorlar, piyasada soğan- patates kalmayınca fiyatlar artıyor ve bu yüksek fiyattan bize satıyorlardı. Dediler ki fiyatlar bundan pahalı. Yoksa bizim ülkemizde pahalılık yok, her şey çok ucuz. Soğan depolarına baskınlar yaptılar. Yandaş medyada depolarda soğanlar gösterildi. Bir iki tanzim satış yeri açtılar. Burada zararına patates soğan sattılar. Sonra dediler ki bakın fiyatları düşürdük. 2 ay böyle zararına satışa devam ettiler. Sonra yaz geldi, doğal olarak meyve sebze ucuzladı ve gördünüz mü dediler bu işi nasıl çözdük. Sonra ne oldu. Maalesef kış gene geldi. Pahalılığı yine stokçulara yükleseler kimse yemezdi. Yeni bir günah keçisi buldular. 5 büyük market.

             Çok klasik bir laf var. Milletin aklınla oynamayın diye. Keşke sorunlar bu kadar kolay çözülseydi. Hükümet şu an sorunları çözmekle falan uğraşmıyor. Bir sorun gündeme geldiğinde ya bu sorunu inkar ediyor, ya da bir suçlu icat edip suçu ona yüklüyor. Yurt sorunu gündeme geldi. Hükümet sorun falan yok, uyduruyorlar dedi.  Ne oldu. Yok demekle yurt sorunu çözüldü mü şimdi.

             Ya da sorun yok diyemiyorlarsa bir suçlu buluyorlar.Bütün suçu ona yükleyerek kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Medya da ellerinde. Her yerde bunu anlatıyorlar. Peki şimdi şu soruyu soralım. Gerçekten Türkiye’deki pahalılığın tek sebebi bu 5 market mi? Öyleyse elektrik neden pahalı? Madem öyle benzin, doğalgaz, ev, araba neden bu kadar pahalı? Doları, altını bu 5 market miyükseltiyor?

              Pahalılığın sebebi 5 market mi yoksa 5’li çete denen şirketler mi?  1 liralık köprü için biz bu şirketlere 3 lira ödüyoruz. Geçiş garantili ödüyoruz. Amerika’ya Türk Evi açtık. Buraya harcanan parayla bütün öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılayabiliyorduk. Amerika’ya 300 kişiyle, 4 uçakla gittik. İsraf diz boyu. Ziraat Bankası’nın bir tek Demirören’den 1 milyar dolar alacağı var ama üstüne gitmiyor, çiftçinin traktörünü haczediyor. Zengin şirketlerin vergi borçları siliniyor. 128 milyar dolar kaç TL’ den satıldı bilinmiyor. Tohumculuğumuz yabancı şirketlerin elinde. Yağ fabrikalarımızı yabancılar satın aldı. Avrupa tarımı kooperatifçilikle kalkındı,biz kooperatifleri batırdık. Sonra da diyoruz ki neden pahalılık var. Sen bunları çözme,git soğan depolarına kameralarla baskın yap. Sen bunları çözme, git marketlere kameralarla baskın yap. Sonra bakın ben bu işi çözüyorum de.

Ey hükümet.  Geçen sene kışın da çözüyormuş gibi yaptın. Sonra bahar geldi, sebze meyve biraz ucuzladı. Bu kışın tekrar geleceğini düşünmedin mi? Bu kışın herkes için çok uzun ve zor geçeceğini göremiyormusun?Çözüyormuş gibi yapıp milleti kandırmayın. Çözün. Eğer çözümünü bilmiyorsanız, yapın bir erken seçim, bırakın çözümü bilenler gelsin.

 

 

 

 

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek