Murat Mahir Altan, gece gündüz çalışıyor
Çanakkale Zaferi 109 yaşında
Ayçiçeği üretiminde bilinçsiz ilaçlama arıları öldürüyor
Bu yazı 14 Temmuz 2021, Çarşamba 09:28:01 tarihinde eklendi. 1205 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜRK HAVA KURUMU - Metin ATLI

Biz eskiden kurban derilerimizi Türk Hava Kurumu’na (THK) bağışlardık. Koçu kestikten sonra derisi içine bir hortum yardımıyla hava üflenir, et ve derinin birbirinden ayrılması kolaylaşırdı. Kasap küçük bıçak darbeleriyle etle deriyi birbirinden ayırır, deride en küçük bir delik veya çizik olmamasına özen gösterirdi. Deri tamamen çıkarıldıktan sonra bozulmasın diye tuzlanırdı. Sonra deriler köy meydanında toplanır, akşam üzeri Türk Hava Kurumu kamyoneti gelir derileri götürürdü. Bu bir gelenek olmuştu.
TÜRK HAVA KURUMU

 

                  Neden THK’ya bağışlardık?  Çünkü ülkemizde bir yangın çıktığında yangını bu kurumun uçakları ve pilotları söndürüyordu. Taa 1925 yılında Atatürk’ün emriyle kurulmuştu. Son 25 yılda 2 binden fazla yangına havadan müdahale etmişti. Yurtdışında da pek çok yangının söndürülmesine yardımcı olmuştu. Peki şu an bu kurum ne durumda? Atıl durumda. Uçakları hangarlarda çürüyor. Kurumun durumu içler acısı. Neden? Çünkü artık ülkemizde yangın söndürme işi bu kurumdan alındı, bir Rus firmasına verildi.  

                  THK’ya ait 5 adet yangın söndürme uçağı var. Ancak 3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtı. İhale şartlarına yangın söndürme uçağının en az 5 ton su alma kapasitesi olması zorunluluğu konuldu. THK uçaklarının kapasitesi 4,9 tondu. Böylelikle THK devre dışı kaldı. Sonra ihaleyi THK-CMC ortaklığı kazandı. THK buradan sadece çok küçük bir komisyon alacaktı. Asıl geliri ise CMC şirketi alacaktı. Şirketin sahibi Azeri kökenli Fizuli Mollayev’di. 

                      Bu yıl Rusya’dan 3 uçak kiralandı. Bu uçaklara günde 1,3 milyon TL kira bedeli ödeniyor. Yangın çıksın çıkmasın hergün bu para bu şirkete ödeniyor. Peki THK’nın 5 tane uçakları 3 yıldır hangarlarda beklerken biz neden bu işi yabancılara verdik? Ama biz 5000 litre kapasiteli istiyorduk. THK’nın uçakları 4900 litre kapasiteli. Bu mu yani. Gerçekten sebep bu mu?

                    THK’nın yönetimini de beğenmeyip 2019 da kayyum atadık. Bakan Pakdemirli  ‘THK’nın uçakları yağ kaçırıyor, değil yangın söndürmek uçamıyor bile’ dedi. Kayyum başkanı da ”Bizim uçaklarımız gayet iyi durumda” dedi. Adam kayyumken bunu söyledi. Hangimiz arabamız yağ kaçırıyor diye arabamızı garaja çekip araba kiralıyoruz. Yağ kaçırıyorsa tamir ettirin sayın bakan. Uçaklar eskidiyse yenisini alın sayın bakan. Mollayev Rus uçağını satın alacak, bunun için bankadan kredi çekecek, Türkiye’den gelecek garanti kira parası ile taksitlerini ödeyecek, üstüne para kazanacak, üstüne banka taksiti bitince de uçak ona kalacak. Ne güzel iş. 

                 Demek ki bu uçakları biz devlet olarak satın alsak bize çok daha ucuza mal olacaktı. Neden böyle yapmadık. Hep diyorlardı mantığımız almıyor ama bir bildikleri vardır, ondan öyle yapıyorlardır. Ama bugün bu kadar ekonomik kriz yaşıyorsak hep bu yanlış alınan kararlar yüzünden. Demek ki bir bildikleri yokmuş. Türkiye hep zarar etti ama Mollayev gibi adamlar da hep para kazandı. 

                         Lafa gelince yerli ve milli lafı ağzımızdan düşmüyor. Ama icraata gelince tam tersi yapılıyor. Yerli ve milli neyimiz varsa ya satılıyor, ya da devre dışı bırakılıyor. Neden? Bizim yerli ve milli THK varken biz neden bu kadar parayı Ruslara veriyoruz? Bizim çok mu paramız var?

                             Eskiden Kurban derilerini toplamaya tek yetkili kurum THK idi. Artık tek değil. Eskiden fitre paralarımızı da bu kuruma verirdik. Ama bu kurumun fitre toplaması da yasaklandı. Yerli ve milli bu kurumumuza bu kadar bedel ödetmek neden? 

                        Evet. Bu yılda derilerimizi tuzlamayı ihmal etmeyelim. Tuzlayalım ki deri bozulmasın, tuzlayalım ki deri kokmasın. Hatta bu yıl her zamankinden fazla tuz kullanalım. Çünkü bu ağır kokuya artık tuz da fayda etmiyor.  Tuzu bol bol kullanalım. 

                          Rus firmasına kurban derisi toplama yetkisi verilecek mi bilmiyorum. Eğer verilerse ben kurban derimi bu yıl Rus firmasına bağışlamayı düşünüyorum. Ne de olsa artık ülkemizin yangınlarını onlar söndürüyor. Ülkemize bu kadar güzel hizmetleri olan bu Rus firması varken kurban derilerimiz başkasına mı gitsin? 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Metin ATLI Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek