Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 19 Nisan 2021, Pazartesi 09:35:55 tarihinde eklendi. 1314 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MONTRÖ VE KANAL İSTANBUL - Servet Şenyiğit

Emekli amirallerin bildirisiyle gündeme gelen Montrö ve Kanal İstanbul konuşulurken olay uluslararası boyutlara ulaştı ve Karadeniz ısınması artarak sürüyor. Ukrayna ve Rusya arasında çatışma boyutlarına varan gerginlik, ABD’nin Ukrayna tarafında olması ve Karadeniz’e iki savaş gemisi yollayacağını açıklaması yurdumuzdaki tartışmaları da alevlendirdi.
MONTRÖ VE KANAL İSTANBUL

 

Bazı aklı evveller Montrö Sözleşmesini okumadan ahkam kesiyorlar. Neymiş efendim? Emekli amirallerin bildirisinden sonra, ABD savaş gemilerinin geçişi için amiraller gözaltına alınmış. Bu kadar cehalete de pes doğrusu.  Derken ABD savaş gemisi göndermekten vazgeçti. Aklı evveller hemen sahne aldılar yine.  Bu kez de ABD, 104 emekli amiralin bildirisinden korktuğu için vazgeçti yalanını yayınladılar.

Boğazlardan geçmek isteyen ve Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler için 15 gün önceden haber vermek, Karadeniz’de 21 gün kalabilmek  ve belirli tonaj sınırlamasına uymak zorunluluğu ABD’nin tekerine çomak sokmaktadır. ABD’nin rahatça dolaşamadığı , üs kuramadığı , istediği gibi at oynatamadığı tek denizin Karadeniz olduğu da unutulmamalıdır.

Gelelim Kanal İstanbul’a, parasal açıdan, doğa dengesi açısından, askeri açıdan , sosyolojik açıdan elle tutulur ve savunulur hiçbir yeri olmayan bir katliam proje. Tarla sulamak için DSİ tarafından yapılan su kanallarını düşünün ve bu kanalların devasa boyuttaki Kanal İstanbul olarak hayal edin. Böyle bir beton kanal İstanbul Boğazı’ na kesinlikle alternatif olamayacağını akademisyenlerde belirtiyorlar zaten.

Ne diyor RTE? “Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağ tamamen yanlıştır. Türkiye’nin milli egemenlik haklarını tahkim edecek bu projeye karşı çıkanlar, en büyük Atatürk ve Cumhuriyet düşmanıdır.” Yaftayı boynumuza astı da, Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağın neresi ve neden yanlış olduğunu da açıklamak zorunda.

Kanal İstanbul’un 1950 yılında ABD projesi olarak gündeme geldiğini ve bugünkü haritaya çok benzeyen haritasının bile çizildiğini biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğu ülkelerinin Avrupa ve Türkiye’ye yapabilecekleri olası bir askeri saldırıya karşı ABD savunma projeleri geliştiriyor ve “Karadeniz Marmara Denizi Kanalı” oluşturulması düşünülüyor. Bu günkü Kanal İstanbul ağababası ABD’dir ve RTE ABD’nin çıkarlarına hizmet etmektedir.

servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek