KATİL EV ARKADAŞI ÇIKTI
Gerenli,  CHP Kadın Kolları’yla buluştu
Pazar günü Zübeyde Hanım Parkı’nda çekim yapıldı
Emrah Kutlu, Kent Konseyi Başkanlığı’na aday oldu
Bu yazı 23 Haziran 2020, Salı 09:48:30 tarihinde eklendi. 2463 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KİŞİSEL KAPRİSLE DEVLET YÖNETİLEMEZ - Servet Şenyiğit

KİŞİSEL KAPRİSLE DEVLET YÖNETİLEMEZ

 

      Yunanistan ile Mısır Dışişleri bakanları Akdeniz'deki ekonomik yetki alanlarının paylaşımı için Kahire'de masaya oturdular. Henüz anlaşma sağlanmış değil ancak, olası bir anlaşma Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de elini zayıflatacak ve Türkiye'nin Akdeniz'deki yetki alanına büyük darbe vuracak. Yunanistan'ın dayattığı şartlara Mısır'ın pek sıcak bakmadığı biliniyor. 

 

Anımsanacağı gibi Mısır, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile 2003 yılında yaptığı anlaşmadan 11500 kilometrekare alan kaybetmişti. Yunanistan ile yapılması düşünülen olası anlaşmada da 15000 kilometrekarelik alan kaybedecek. Yunanistan yapılması olası anlaşma ile Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmayı da engellemeye yönelik olacağını açıkça belirtmektedir.     

 

Türkiye, 2013 yılında Kahire Büyükelçisini geri çekmişti. CB RTE kişisel olarak Mursi'yi desteklediğinden Mursi'yi darbeyle iktidardan indiren Sisi'ye karşılık bu hareketi yapmıştı. Tamamen Türkiye'nin aleyhine bir hareketti ve ülke çıkarlarına da aykırıydı. Yunanistan ile Mısır arasındaki görüşmelerden Türkiye lehine bir sonuç çıkmayacağına göre Türkiye yeniden Kahire Büyükelçisi atamalıdır. Bu da ilişkilerin normalleşmesi için atılacak ilk adım olmalı ve Mısır, masaya davet edilmelidir. Bu, her iki ülkenin çıkarınadır. 

 

RTE, Suriye'de de aynı yanlışlığı yapmıştı ve hala yanlışlığı sürdürüyor. Bakanlar Kurulunu Şam'da toplayacak kadar yakın ilişkide olduğu ve Kardeşim Esad dediği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a çok kısa bir zaman içinde Katil Esed demeye başlamıştı ve hala da Katil Esed diyor. Cuma namazını Emevi camisinde kılmayı hayal ediyor. Ortak çıkarları çok fazla olan iki ülke ilişkileri niçin bu kadar olumsuz hale geldi? RTE'nin kişisel kaprisleri nedeniyle. Her iki ülke de aynı topraklarda ABD ve onun on binlerce TIR silah verdiği paralı piyonları PYD/PKK 'ya karşı savaştıkları halde, iki ülke arasındaki olumsuz durum günümüzde de inatla sürdürülüyor.     

 

 Gerek Mısır gerekse Suriye ile yaşanan tek taraflı olumsuzluklar nedeniyle Türkiye'nin ticari kayıpları milyarlarca doları buldu. Hatta dünyayı sarsan KOVİD-19 salgını nedeniyle ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine tıbbi yardım yollayan Türkiye'nin Mısır ve Suriye'ye tıbbi yardım yolladığını duydunuz mu? Müslümanlıklarını sürekli vurgulayarak övünenlerin , iki Müslüman ülkeye tıbbi yardım yollamaması ilginç olduğu kadarda düşündürücüdür. 

 

 Unutulmamalı ki, ülkeler arasında dostluk yoktur, karşılıklı çıkar ilişkileri vardır. Kişisel kaprisleri nedeniyle ülkeler arasında ki ilişkilere zarar verenler tarih önünde hesap vermek zorunda kalacaklardır.                               

 

 servetsenyigit@gmail.com

Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek