Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 15 Mayıs 2020, Cuma 08:57:08 tarihinde eklendi. 2264 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADİR GECESİ - Ahmet Bostancı

 KADİR GECESİ

 

Kadir kelimesi “hüküm, şeref, yücelik” anlamına gelir. Aynı zamanda, Kur’an-ı Kerim’deki 97. Surenin de ismidir. Kadir gecesi ramazan ayındadır. Bu gecede Kur’an-ı Kerim Peygamberimiz Muhammed (as) indirilmeye başlamıştır. Nitekim Kadir suresinde Yüce Allah şöyle buyurur: Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Mülkün sahibi Allah’tır. Zamanı, mekânı, insanı, yerleri, gökleri, her şeyi yaratan O’dur. Yarattıkları üzerindeki tasarruf ta O’na aittir. Bazı zamanlar ve mekânlar Allah tarafından üstün ve farklı olduğu Kur’an’da haber verilmiştir. Kadir gecesi de diğerlerine göre üstün ve farklı bir zaman parçasıdır. Nitekim yukarıda mealini verdiğimiz Kadir Süresinde bu husus anlatılmıştır. Buna göre bu gece bin aydan hayırlıdır. Bin ay seksen küsür sene eder. Diğer ümmetlere göre ömrü kısa olan ümmet-i Muhammed için bu gece Allah’ın kullarına bir ikramıdır. Yani bir gece de yapılan ibadetle seksen yıllık sevap kazanma imkânı sunulmuştur.

Peygamber Efendimizde(as) hadis-i şeriflerinde: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları affedilir.” Buyuruyor. Hz. Ayşe annemiz peygamberimiz(as)e soruyor: “Kadir gecesinde nasıl dua edeyim Ya Rasülâllah!” cevap olarak peygamberimiz(as): “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affeyle!” buyurdu.

Bu gece de günlük ibadetin dışında, bol bol dua edilir. İstekler Allah’a arz edilir. Tövbe – istiğfar edilir. Salavat getirilir. Kaza namazı kılınabilir. Kur’an okunur. Çünkü Kur’an-ı Kerim Allah katından Peygamberimiz(as)e bu gecede indirilmeye başlamıştır.

Allah (cc) Kadir gecesinin kadrini bilmeyi, hepimize ihya etmeyi nasip eylesin.

Kadir geceniz mübarek olsun…

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek