Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu yazı 08 Mayıs 2020, Cuma 10:49:22 tarihinde eklendi. 2250 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

RAMAZAN MEKTEBİ - Ahmet Bostancı

RAMAZAN MEKTEBİ

 

Ramazan on bir ayın sultanı. İnsanı eğiten, pişiren, olgunlaştıran, temizleyen… mekteptir!. 


Ramazan, Kur’anın indiği aydır. Bizlere Kur’an’ın ve Orucun şefaatini kazanabilme fırsatı sunmaktadır. Kur’an’ ki; insanlığa gönderilen son ilahi mesajdır. Yol göstericidir. Hakkı batıldan, doğruyu yanlıştan ayıran ilahi rehberdir.  İnsanlığa dünya ve ahiret mutluluğunu gösteren kılavuzdur. Ramazan ise; Kur’an’la irtibatımızı arttırma fırsatı sunan bir zaman dilimidir. İlk inen ayeti “oku” emriyle başlayan Kur’an’ı Allah ile konuşur gibi, sanki bana inmişçesine manasını ve tefsirini de okuyalım.  Bize ne demek istediğini anlamaya çalışalım. Zor, anlaşılmaz değildir, kolaydır. Sonra O’nu hayatımıza rehber yapalım.
 Oruç; sadece mideyle tutulmaz. Yemek, içmekten mahrum olmak işin en kolay tarafıdır. Aslında el, ayak, göz, dil… bütün azalar kontrol altına alınır. Zararsız hale getirilir. Nefis eğitime alınır, terbiye edilir, kötülük yapması engellenir.  Oruç; nefse “dur” demesini öğretir. Kişiyi iradeli, kararlı hale getirir. Nimetin kıymetini bildirir. Fakirlerin, aç insanların halini anlamaya vesiledir. Kişiye ruh ve beden sağlığını kazandırır. Sabrı, metaneti öğretir. İnsanı zor olumsuz şartlar için hazırlıklı hale getirir. “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş.”  “Cennet kapılarının açıldığı cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların bağlandığı” mübarek Ramazan ayı manen arınma mevsimidir. “Kim yalanı, yalanla iş görmeyi ve cehaleti terk etmezse, Allah’ın onun yeme - içmeyi terk etmesine ihtiyacı yoktur.” Buyuran peygamberimiz(as); organlarında orucu olduğunu hatırlatmaktadır. Ağızdan dökülen kötü sözler, ellerin klavyeye dokunarak paylaştığı çirkin ifadeler gerçek orucun ruhuna uygun düşmez.

Çocuklarımıza eğitim fırsatı sunan aydır ramazan. Yaşına göre oruca ve namaza alıştırabileceğimiz, onlarla birlikte Allah’ın emri olan günlük namazlarımızı ve peygamber (as) efendimizin sünneti olan teravihi kılabileceğimiz, bu konulardaki bilgi eksikliğimizi giderebileceğimiz fırsatlar sunmakta. Ayrıca çocuklarla sahura kalkmak, iftar sofrasında dualarla, besmelelerle beraber olmak hem büyükler, hem de çocuklar için ayrı bir eğitimdir, güzelliktir, berekettir.

Ramazan infak ayıdır. Sosyal yardımlaşma mevsimidir. Zekât, fitre ve hasenelerle mala esaretten kurtulma eğitimidir. “mal bana hükmedemez, ben ona hükmederim” diyebileceğimiz hürriyetimizi ele alma eğitimidir. Malın, mülkün, nimetin gerçek sahibinin Allah olduğunu, insanın ise emanetçi olduğunu öğretir. Ayrıca garipleri sevindirme, hayır dualarını alma zamanıdır. “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.” anlayışını hakim kılan gönülleri birleştiren aydır.

Ramazan mektebini başarıyla bitirip, bayramı hak edene ne mutlu!...

 Bu ayda elde edilen kazanımları tüm aylara yayabilene ne mutlu!...

Dünyası ramazan olanın ukbası bayram olur…

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek