Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu yazı 31 Ekim 2014, Cuma 09:21:41 tarihinde eklendi. 665 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

(2) TİCARETTE DÜRÜSTLÜK - Ahmet Bostancı

(2)                                       TİCARETTE DÜRÜSTLÜK

 

     Yüce Allah: “Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline!. Bu (hilekarlar) büyük bir günde tekrar diriltileceklerini zannetmiyorlar mı?.” (1) buyuruyor. Bu ayet-i Kerime insanları aldatan, başkalarının sırtına basarak yükselen, insan emeğini sömüren, ticarette haksızlık yapanların kıyamette Allah’ın huzurunda yaptıklarının hesabını vereceğini ve azaba çarptırılacaklarını haber vermektedir. Kendiside bir tüccar olan Sevgili Peygamberimiz(as), hile yapan ticaret erbabına hitaben: “Bizi aldatan bizden değildir.!” (2) Buyurarak hilekarları dışlamaktadır.

   Bir insanın çalışarak alın teri, el emeği, göz nuru, sarf ederek hayatını sürdürmesi, çoluk-çocuğunun nafakasını temin etmesi esas kabul edilmiştir. Harama el uzatmadan, meşru yoldan kazanç temin etmesi, Allah ve Rasülü tarafından övülmüştür. Haksızlık ve aldatma içeren her türlü ticaret reddedilmiş ve yasaklanmıştır. Bir hadis-i şerifte Efendimiz (as): “Yediği haram, içtiği haram, giydiği haram bir adamın duasına Allah cevap verir mi!?”(3) buyurarak haram yiyenlerin dua ve ibadetlerinin Allah katında kabul edilmeyeceğini haber vermektedir.

     Mü’min, her şeyden önce güvenilir kişi demektir. Öyleyse mü’min, alırken, satarken, üretirken hilesiz hareket eder. Helal kazanç uğruna verilen mücadelenin ibadet olduğu bilincindedir. Sofrasına, evlatlarının kursağına haram lokma koymaz. Cenab-ı Allah’ın Kur’an’da: “Ey İman Edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin.” (4) emrine karşı gelmez.  “Dürüst ve güvenilir ticaret yapan kıyamet gününde peygamberler, sıdıklar ve şehidlerle beraber olacaktır.” (5) Müjdesine nail olmak için dürüstlükten ayrılmaz.

   Bir hadis-i şerifle bitiriyorum.”En temiz ve helal kazanç, ticaret yapanların kazançlarıdır. Onlar ki konuştukları zaman yalan konuşmazlar, kendilerine bir şey emanet edilince emanete hıyanet etmezler. Söz verince sözlerinden dönmezler. Satın aldıkları zaman malı kötülemezler. Sattıkları malları gereksiz yere övmezler. Borçlandıkları zaman, borçlarını zamanında öderler. Alacaklı olduklarında ise kolaylık gösterirler.”(6)

 

dipnot

1-mutaffifin: (1-2)

2-tirmizi (buyu)

3-müslim (zekat)

4-nisa:29

5-tirmizi(buyu)

6-ettergib-etterhib: 2,(586)

 

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ahmet Bostancı Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek