Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 06 Ocak 2015, Salı 09:20 tarihinde eklendi. 1426 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GAZDAŞ:”Doğal gaz değil baca zehirler”

Trakya bölgesinin temiz, güvenli ve ekonomik yakıt doğal gaz ile buluşması için var gücüyle çalışan GAZDAŞ, tüketicilere gazın güvenli kullanımıyla ilgili önemli hatırlatmalarda bulundu. GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, bölgede kış aylarının düşük hava sıcaklığı ve lodos rüzgârlarıyla geçtiğine dikkat çekerek vatandaşları güvenli kullanım konusunda uyardı.
GAZDAŞ:”Doğal gaz değil baca zehirler”

Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz ve Çerkezköy dahil 17 yerleşim bölgesinde uluslararası standartlarda hizmet veren GAZDAŞ, toplam abone sayısının 200 binin üzerindeki bağımsız birime ulaşarak, bugüne kadar 150 bin haneyi, ekonomik, güvenli ve temiz bir yakıt olan doğal gazın konforu ile tanıştırdı. Vatandaşların öncelikle sağlık ve güvenliğine önem veren GAZDAŞ’ın Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, kış aylarında rastlanan karbonmonoksit (CO) gazı zehirlenmelerine karşı alınacak önlemlere dikkat çekti.

Bacaların ve cihazların düzenli kontrolü ve temizliği büyük önem taşıyor”

Trakya bölgesinde kış aylarında düşük hava sıcaklığı ve lodos rüzgârlarının etkili olduğuna dikkat çeken Akaslan, bölgede, kamuoyu tarafından baca zehirlenmesi olarak bilinen karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine rastlandığını hatırlatarak, üzücü olayların yaşanmaması için uyarılarda bulundu.

Akaslan, ısınmada kullanılan başlıca fosil yakıtlardan, kömür, doğal gaz, gaz yağı ve tüp gazının yapısındaki karbonun tam yanma gerçekleşmemesi durumlarında bir atık olarak karbonmonoksitin ortaya çıktığını hatırlatarak, "Doğal gazın yüzde 70-90 oranında büyük bir bölümü metan gazı adı verilen ve zehirsiz olan hidrokarbon bileşiği oluşturuyor. Doğal gaz zehirlenmesi diye bir şey yoktur. Bu zehirlenmeler eski tip bacalı kombilerde bina bacasının çekmemesi sonucu ortaya çıkan baca zehirlenmelerdir. Zehirlenme riskini yükseltecek tesisat sorunlarına ve kullanım hatalarına dikkat edilmeli. Doğal gaz kullanılan evlerde gaz çıkışlarının gerçekleştiği cihaz ve bacaların düzenli bakımının yapılması, sağlık ve güvenlik açısından büyük önem taşıyor.”  ifadesini kullandı.

Doğal gazın konutlarda sağlıklı ve güvenli kullanımı konusunda halkımızın bilgilendirilmesine büyük önem veren GAZDAŞ, 7 altın kuralı tüm aboneler ve kamuoyunun bilgisine sundu.

İşte GAZDAŞ’tan açıklanana 7 altın kural; “Doğal gaz tesisatlarının kontrol ve bakımınızı düzenli olarak yaptırınız. Kontrol ve bakımların mutlaka yetkili “Doğalgaz Sertifikalı Firmalar” tarafından yapılması gerekmektedir. Cihaz bakımlarını ise Yetkili Servislere yaptırılması gerekiyor. Ayrıca doğalgaz kullanıcılarının Sertifikalı Firma listesine www.gazdas.comadresinden de ulaşabilir. Doğal gaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli ve yetkisiz kişilere de müdahale ettirilmemelidir. GAZDAŞ onayı olmayan doğal gaz tesisatını kesinlikle kullanmayınız.  Tesisatlarınıza GAZDAŞ’ın bilgisi dışında müdahale etmeyiniz. Mahal içinde yaptırmak istediğiniz her türlü doğal gaz tesisatı değişikliği için yetkilendirilmiş firmalar ile çalışınız ve yeni projenin mutlaka GAZDAŞ’tan onaylı olmasına dikkat ediniz. GAZDAŞ onaylı projede, yetkisiz usta ve firmalara yaptırdığınız en küçük bir değişikliğin bile sizin ve çevrenizdekilerin hayatını tehlikeye attığını ve suç olduğunu unutmayınız.   Baca bakım ve kontrollerinizi düzenli olarak yaptırınız. Menfezleri her zaman açık tutunuz. 1 metreküp doğal gazın yakılabilmesi için yaklaşık 10 metreküp taze havaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yanma havası bu cihazların konulduğu mahallere yerleştirilen havalandırma (ventilasyon) menfezleri vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bacalı ve bacasız (fırın, set üstü ocak) cihazların bulunduğu mekânlarda, yanmanın ihtiyaç duyduğu oksijen girişini sağlamak için mutlaka havalandırma menfezi bulunması gerekir. Menfezlerin her ne sebepten dolayı olursa olsun iptal edilmemesi veya işlevsiz hale getirilmemesi (Kapatılmaması) hayati önem taşımaktadır. Havalandırma menfezleri ile atık gaz bacaları arasında, atık gazın rüzgarın etkisiyle içeri girmesini engellemek için asgari 1,5 metre emniyet mesafesi bulunmasına dikkat edilmelidir. Havalandırma menfezleri ayrıca, bulunduğu mahallin sürekli taze hava ile havalanmasını sağlayarak, muhtemel doğal gaz sızıntılarının ise doğal olarak menfezden dışarı atılmasını sağlarlar.       Doğal gaz cihazı bulunan ortamlarda karbonmonoksit dedektörleri kullanılmasını öneriyoruz.  Bu dedektörler, karbonmonoksit seviyesinin belli bir düzeyi aşması durumunda alarm çalarak, orada bulunanlara ikaz vermektedir. Dedektör kullanılması karbonmonoksit seviyesinin belli bir seviyeyi aşması durumunda verilen alarmla risk ortadan kaldırılabilir. Sadece yapılması gereken, alarm duyulması durumunda kapıyı ve pencereyi açıp ortamı havalandırıp, gaz akışını keserek ortamı bir süre terk etmektir. Şüphelendiğiniz her durumda GAZDAŞ’ın 7/24 saat 187 nolu Acil Arıza Servisini veya mesai saatlerinde 444 9 429 nolu Çağrı Merkezimizi mutlaka arayınız.

 

Haber Merkezi 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek