Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 27 Kasım 2014, Perşembe 09:21 tarihinde eklendi. 1849 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yağlı Tohumlar Başkanı Rahim Kurt’tan sert yanıt

S.S. 261 Sayılı Lüleburgaz Yağlı Tohumlar Başkanı Rahim Kurt, sessizliğini bozup Başkan Adayı Ertuğrul Koç’un yönelttiği sorulara sert yanıt verdi.
Yağlı Tohumlar Başkanı Rahim Kurt’tan sert yanıt

Başkan Kurt “Ayçiçeği alım fiyatını etkileyen ondan fazla unsur vardır. (İthal ayçiçeği fiyatı, ithal ham ayçiçeği yağı fiyatı, iç piyasa hamyağ maliyeti, döviz kuru, mevcut gümrük vergileri ve olabilecek değişiklikler, dünya ve Türkiye rekoltesi. Türkiye’deki enflasyon, buğday/ayçiçeği paritesi, ayçiçeği üretim maliyeti, destekleme ve pirim ödemeleri, diğer bitkisel yağ fiyatları ve üretici beklentileri vb.) Bu unsurlar bazen haftalık, bazen günlük, bazen saatlik değişmektedir. Çiftçinin alın terini daha iyi değerlendirmek ve daha iyi fiyat verebilmek için tüm ciddi kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi fiyat tespiti hasat başlangıcında yapılmakta ve malumları olduğu üzere piyasalarda bir gelişme olduğunda aradaki fark üreticilerimize ödenmektedir ve bu işlem kurulduğu günden beri aynı şekilde devam etmektedir. Bugünkü ekonomik sistemde de doğru olan budur.

Trakya Birlik 1983 yılından beri tohum sektöründe vardır ve dünya tohum üretiminde ve satışında ilk 3’te olan bir tohum ıslah şirketinin Türkiye bölümünün yaklaşık 1/3 ortağıdır. Ve bu şirket Türkiye’de ihtiyaç duyulan ayçiçeği tohumunun yarısına yakınını üretip pazarlamaktadır. Ayrıca bununla da yetinilmeyip 16 Nisan 2009 tarihinde Birlik ve Kooperatiflerin ortaklığı ile %100 Trakya Birlik sermayeli ve sahipli bir tohum ıslah şirketi kurulmuş ve halen Hight oleik ve Orabanja dayanıklı ayçiçeği tohumlarını ortaklarımıza diğer firmalardan %30 oranında ucuz ve kredili olarak sunmaktadır. Diğer taraftan şirketimiz yeni kurulmuş olmasına rağmen gerek ayçiçeğinde gerek buğday, arpa, tritıkale, yulaf ve pirinç tohumluklarında da piyasada vardır. Ve piyasada umulanın üzerinde Pazar payına sahiptir. Özellikle buğdayda ve ayçiçeğinde rekabetçi fiyatlar ile piyasaları regüle etmeye çalışmaktadır.

Trakya Birlik ana faaliyet konusu olmamasına rağmen ortakların girdi ihtiyaçlarını temin etmek ve üretimin sürdürülebilirliliğini sağlamak için faaliyet bölgesindeki ortakların gübre ihtiyaçlarının %40’a yakınını yem ihtiyaçlarının %50’ye yakınını tohum ihtiyacının %60’ını ilaç ihtiyacının da yarısına yakınını uygun fiyatlar ile ve en öznemlisi uzun vadeli kredi ile ortaklarına sunmaktadır. Bu oranların faaliyet bölgesindeki çiftçiler ile ortakları karşılaştırıldığında ne kadar yüksek olduğu açıkça görülecektir. Trakya Birlik fiyatlarının kaptı kaçtıcı peşin fiyatlarla değil, benzer kuruluşlarla uzun vadeli satışlarla karşılaştırılması halinde ne kadar uygun fiyat ve şartlarda satıldığı açıkça görülecektir.

Trakya Birliğin faiz oranlarını sözle değil reel işlemlerle karşılaştırmak gerekir. Şu andaki banka faizlerine göre %50 ucuzdur. Bunu en iyi bankalardan veya benzer kuruluşlardan kredi kullananlar bilirler.

Daha önce de hatırlatıldığı üzere Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nun keyfi kararları ile değil 4572 sayılı kanun ve ona bağlı olarak çıkarılan Ana Sözleşme ve Birlik Genel Kurul kararları doğrultusunda Yönetim Kurulunca yönetilmektedir. Ortaklardan yapılacak sermaye kesintisi oranları, çıkan ortaklara sermaye ödeme şekli ve sermayenin TL bazında değerlendirilmesi şekli kanuna bağlı olarak çıkarılan Ana Sözleşmede açık ve net olarak belirtilmiştir. Birlik bunlara uymak zorundadır. Kaldı ki Trakya Birlik tarihinde Ana Sözleşme cevap vermesine rağmen çıkan ortak alacağı ilgili Kooperatif Genel Kurulu’nun yapılmasını müteakip asla 1 ayı geçmeksizin ortaklara ödenmiştir.

Trakya Birlik tarihi boyunca borsalarda oluşan fiyatların altında fiyat vermemiştir. Verse bile bunu mutlaka kesin fiyatla telafi etmiştir, ayrıca elde ettiği kazançları da risturn olarak Kooperatife ve dolayısıyla ortakların sermayelerine aktarmıştır. Ancak bunlar fiili ödeme gibi görünmediğinden fark edilmemiştir. Fiilen ortaklara kar payı dağıtımı konusunda bakanlık ve hükümet nezdinde gerekli kanun değişikliği yapılması için yoğun bir şekilde Ankara’da girişimlerimiz sürmektedir. İnşallah meclisten geçecek ilk torba yasasında da bu konudaki talebimiz gerçekleşecektir.

Adı geçen 810 TL/Ton avans fiyat 2010-2011 işyılı avans fiyatıdır, o yıl borsalarda %40 bazlı ayçiçeği; Edirne borsasında 905 TL/Ton, Uzunköprü Borsasında 900 TL/Ton, Adana Borsasında 895 TL/Ton iken Birliğimiz kesin alım fiyatı borsa ortalamalarının üzerinde 920 TL/Ton fiyat belirlenmiştir. Borsa fiyatlarının 1.100-1.150 TL/Ton olduğu yıl 2011/2012 işyılıdır. O yıl da Birliğimizce 1.185 TL/Ton olarak piyasaların üzerinde kesin fiyat verilerek üreticimiz mağdur edilmemiştir.

Birlik ve kooperatiflerde istihdam edilecek personelin hangi şartlarda alınıp çalıştırılacağı yine kanun, anasözleşme ve birlik genel kurulundan geçen personel yönetmeliğinde açıkça belirtilmiştir. Ve bu alımlar bu çerçevede teknik sınıflar ve mühendisler sınavla ve başarılı olanlar alınmıştır. Diğer alımların tamamı ortak ve bölgemiz çocuklarındandır” dedi.

“Bunlar iftira ve karalamadır”

Koç’un iddialarının tamamen karalama ve iftiradan ibaret olduğunu belirten Başkan Kurt “Çiftlikköy Alım Merkezi’ni 5 km ileriye taşıdık. Bundaki amacımız da daha fazla köy ve üyemize hizmet verebilmek adınadır. Çiftlikköy’de satılan alım merkezi yerimiz 11 dekar olup 240 bin TL bedelle satılmıştır. Kayabeyli’de alınan yeni alım yeri 20 dekar olup 193 bin TL bedelle alınmıştır. Satılan Çiftlikköy alım merkezi en son alım döneminde 900 Ton Ayçiçek ürünü almıştır. Az ileri taşınan Kayabeyli Alım Merkezinde en son Ayçiçek alım miktarı ise 2 bin 900 Toh olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi alım merkezinin taşınması isabetli olmuştur. Ertuğrul Koç’un Çiftlikköy ve Kayabeyli hakkında söyledikleri iftira ve karalamadır.

Yetki üyelerimizindir

30 Kasım’da yetki üyelerimizin olup, bize yetki verilmesi halinde istikrarlı hizmetlerimiz devam ettirilecektir” dedi.

 

Gökhan KAN

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek