Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 17 Haziran 2014, Salı 09:07 tarihinde eklendi. 4113 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Topçu Baba’yı Anma Şenlikleri büyük ilgi gördü

Kırklareli’nin Kofçaz İlçesine bağlı Topçular Köyü’nde Topçu Babayı Anma Kültür ve Sanat Derneği’nce düzenlenen Anma Şenlikleri büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Topçu Baba’yı Anma Şenlikleri büyük ilgi gördü

Etkinlik için yalnızca Lüleburgaz Hacı Bektaş Veli Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce Lüleburgaz İlçe Merkezinden 8 adet otobüs kaldırılırken, yakın il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçi Topçular Köyü’ne akın etti.

14 Haziran Cumartesi günü düzenlenen 16. Topu Baba Şenlikleri için sabah erken saatlerde Topçular Köyü’ne akın eden yaklaşık 4 bin kişi, Topçu Baba’nın Türbesini ziyaret edip dua okudu. Daha sonra ormanlık alanda ailece piknik yapan ziyaretçiler, Topçu Baba’yı Anma Kültür ve Sanat Derneği’nce piknik alanında düzenlenen etkinlikte bir araya geldiler. Etkinliğe Kofçaz Kaymakamı Mehmet İlidi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Çağlayan, Belediye Meclis Üyeleri, Topçu Babayı Anma Kültür ve sanat Derneği Başkanı Feride Urdal, Lüleburgaz Hacı Bbekktaş Veli Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Avukat İlhan Durmuş ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

Etkinlikte 136 küçükbaş, 3 büyükbaş ve 20 tavuk kesilerek Topçu Baba’ya kurban edildi.

Etkinliğin açılında konuşan Topçu Baba Kültürünü Anma ve Yaşatma Derneği Başkanı Feride Urdal, Topçu Baba'nın insanlığı, barışı ve kardeşliği esas alan Bektaşi felsefesinin ve inancının bölgemizdeki temsilcisi olduğunu söyledi. Urdal ‘O candır, bir Bektaşi babasıdır. Bu gün buraya Topçu Babamızı bir defa daha anmak, temsil ettiği inanç ve felsefeyi tekrar hatırlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Anadolu'nun Türkleşmesine, Türk dilinin gelişmesine Müslümanlığın bu coğrafya da yayılmasına büyük katkılar sundu. Ünü sadece Anadolu ya değil Trakya ve bütün balkanlara yayıldı. Hünkara bağlı dedeler ve babalar görev alıp canla başla çalıştılar. Balkanlar da Bektaşilik sevgi inancı oldu. İşte Topçu Baba bu inanç erenlerinden bir Can'dır’ dedi.

Topçu Baba'nın asıl kimliğinin Şeyh Mahmut olduğunu belirten Kofçaz Kaymakamı İlidi ise ‘"Topçu Baba hakkında çok fazla bilgi olmakla birlikte genel olarak Osmanlı Uç beyi ve Bektaşi dervişi olarak bilinmektedir. Ayrıca bir rivayete göre topuğuyla bir hamlada susuz kalmış askerlerine su çıkartan ermiş bir şahsiyet olduğu da söylenmektedir. Bugün burada bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum’ dedi.

Konuşmaların ardından  TRT sanatçısı Hüseyin Yaltırık sahnede türkü söylerken, Çorlu Kırklar Cem Evi Sema gösterileri sundular. Daha sonra sahne alan sanatçı Gülcan Koç Sema gösterileri eşliğinde türküler okudu. Alanı dolduran binlerce kişi dostluk ve kardeşlik türküleri söylediler.

Akşam saatlerinde ise Topçu Baba için kurban edilip pişirilen etler yendi ve etkilik sona erdi.

 

Gökhan KAN

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek