Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 12 Ekim 2013, Cumartesi 09:35 tarihinde eklendi. 1404 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hakan Dedeoğlu: Vize’de hayat var

Vize’de gerçekleştirilen çimento fabrikası ÇED toplantısını haber yapmak için bu bölgeye gelen CNN Türk TEMA Vakfı önceki dönem Lüleburgaz Gönüllü Temsilcisi ve CHP Lüleburgaz Belediye Başkan aday adayı Hakan Dedeoğlu ile röportaj yaptı.
Hakan Dedeoğlu: Vize’de hayat var

Hakan Dedeoğlu röportajda “Evrencik Köyü Papazpınarı Mevki’nde bulunan TRAÇİM Çimento Fabrikası’nın ardından bir başka çimento fabrikasının da Vize İlçesi Akpınar Köyü yakınlarına kurulmasının planlandığı iddiası üzerine halk ÇED toplantısına katılmak üzere bölgeye akın etti. Görünen o ki yıllardan beri Vizelileri ve bölge halkını tedirgin eden ÇED toplantıları halen tedirginlik kaynağı olmaya devam etmektedir. Aslında tedirginliğin gerçek kaynağı Trakya’nın toprağıyla, suyuyla, yaşam biçimiyle uyumsuz fabrikaların ortaya çıkışı” dedi.

Vize’ye kuş uçuşu 6 km mesafede bulunan Akpınar Köyü’nün kuzey kısmına yeni bir çimento fabrikası kurulmak istenmesinin  başta köy halkı olmak üzere tüm duyarlı yurttaşların tepkisine neden olduğunu da belirten Hakan Dedeoğlu “CNN Türk’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çimento fabrikasının Akpınar Köyü’nün kuzeyinde yapılmasıyla kuzey rüzgarları ile köy halkı ve çevre yerleşimler için büyük tehlike oluşturacağı gerekçesiyle halkımız tavrını ciddi bir tepkiyle ortaya koymuştur. Biz de yıllardan beri sahip çıkmaya çalıştığımız bu tepkiyi devam ettirmek için buradayız. İktidar, plan dışı kararlarla bölgeyi talan etmektedir. Plan notu değişiklikleriyle her istediğini yapma özgürlüğü iktidarların dahi hakkı olmamalıdır. Bir şeyin haklı olduğunu bildiğin halde, haklıdan yana  çıkmazsan korkaksın demektir. Bu açıdan sorunların takipçisi olmak, bu konu özelinde su havzalarına sahip çıkmak hepimizin sorumluluğundadır.”dedi

ÇED toplantısıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Akpınar Köyü civarında kurularak işletilmesi planlanan “Vize Klinker Üretim, Öğütme, Paketleme Tesisi ve Hammadde Ocakları” projesinin, turizm ile gelişmeyi amaçlayan Vize ve çevresi için büyük bir tehlike oluşturacağını belirterek şunları söyledi:“Yeter artık diyoruz! İğneada’da termik santral, pınarhisar’da çimento fabrikası ve kireç fabrikası, Evrencik’te Avrupa’nın en büyük çimento fabrikalarından bir tanesi çevremizi kuşatmışken, şimdi de hemen 6 km yakınımıza Akpınar köyü kuzey kısmına çimento fabrikası kurulması planlarının ortaya çıkması biz Vizelileri iyice tedirgin etmiştir. Biz Vizeliler olarak gelecek nesillerimize turizm cenneti bir Vize bırakmayı hayal ederken, bu gidişle yaşamanın imkansız olduğu bir yer bırakmak zorunda kalacağız. Ben buradan Vizelilere çimento fabrikalarının zararından ziyanından bahsetmek istemiyorum. Zira Vizeliler bunu en iyi bilen insanlardır. Çimento fabrikaları ve taş ocaklarından en fazla zarar gören ilçelerden biri konumundayız. Proje kapsamında yılda 3 milyon 199 bin 680 ton çimento, 2 milyon ton klinker üretilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Bu üretim devasa boyutta bir üretimdir. Bu üretim için kesilecek olan ağaçlardan ve kaybolma tehlikesi bulunan yer altı suları ile doğaya verilecek olan zararlar ise hayal edilemeyecek bir boyutta olacaktır.”

10 Ekim 2013 tarihinde saat 14.30’da Akpınar Köyü Köy kahvesinde ÇED toplantısına müsaade etmediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, bölgede bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarına ve halka teşekkür etti.    

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek