Topçu Baba Derneği’nden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ziyaret
KTSO’dan Milletvekili Sarıçam’a ziyaret
SEÇİM BİTTİ YANKILARI SÜRÜYOR
Bu haber 11 Eylül 2013, Çarşamba 09:28 tarihinde eklendi. 1377 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Turgut Dibek Kayalı Barajı’nı Meclis’e taşıdı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nın cevaplaması ile ilgili 28 Mayıs 2013 tarihinde soru önergesi vermişti.
Turgut Dibek Kayalı Barajı’nı  Meclis’e taşıdı

Ertan BAYER –Dibek, soru önergesinde “Kırklareli Kayalıköy Barajı 1986 yılında işletmeye açılmıştır. Barajın toplam depolama hacmi 150 milyon m3 olup 135 bin dekar net sulama sahasına sahiptir. Kırklareli’nin 11 köyünün, Edirne’nin 3 köyünün arazisi sulama sahasında kalmaktadır. Kayalıköy sulama sahasının büyük bölümü KANALET sulaması olarak inşa edilmiştir. Sulama sahası engebeli olduğundan vatandaş kanalet sulamasından yararlanamamaktadır. 24 yıldır ortalama barajın sulama oranı yüzde 30’u geçmemiştir. Bu nedenle 9 bin 500 hektar alan sulanamamış, sadece 4 bin hektar alan sulanabilmiştir. Baraj da her yıl yeterince su bulunmakta, hatta barajdan Ergene nehrine su aktarılmaktadır. 1998 yılında Baraj sulama tesisleri Sulama Kooperatifine devredilmiştir. Diğer taraftan, 1999 yılında kısmen işletmeye açılan ve 114 milyon m3 su depolayan Kırklareli Barajının büyük bölümü kanalet sistemi ile sulanacak şekilde yapılmıştır. 13 bin 600 hektar sulama sahasının büyük bölümü sulanamamaktadır. Arazinin engebeli ve eğimli olması kanalet sulamasına uygun olmadığından; çiftçi, sulamayı pahalı ve zahmetli olmasından dolayı tercih etmemektedir. Baraj da her yıl yeterince su bulunmakta, hatta barajdan Ergene nehrine su aktarılmaktadır. Buna göre, Kayalıköy ve Kırklareli Barajlarının sulama sisteminin borulu yağmurlama şebekesine dönüştürülerek daha az su tüketilecek ve daha ucuz sulama yapılacak bir sisteme geçilmesi düşünülmekte midir?, Bakanlığınızca yoğun su kaybı yaşanan ilkel sistemin terk edilip, borulu yağmurlama şebeke sistemine geçilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?, Kayalıköy ve Kırklareli Barajlarında çok düşük olan sulama oranının arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Sulama sahasındaki arazilerin sulanamama kayıplarından hangi kurum ve kuruluşlar sorumludur?, Kayalıköy ve Kırklareli Barajları göl sahaları balıkçılık için çok elverişli olduğu halde neden bu konuda teşvik edici önlemler alınmamaktadır?” şeklinde soru sormuştu.

 

  

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek