Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 21 Haziran 2013, Cuma 09:08 tarihinde eklendi. 1002 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Dibek’in soru önergesine cevap geldi

CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, 17 Nisan 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vermişti.
Dibek’in soru önergesine cevap geldi
Ertan BAYER –Dibek soru önergesinde; “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Destekleme Yönetmeliği ve Ödül Yönetmeliği’nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin karar dün Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 1987 yılından beri Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve inkılâpları, Türk kültürü, Türk tarihi ve Türk dili gibi konularla ilgili yapılan araştırma, proje, yüksek lisans ve doktora çalışmalarına fon sağlanıyordu. Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşların proje ve çalışmalara verdiği desteğin önü kapatılmış oldu. Diğer taraftan AKP’nin hazırlamış olduğu ve Meclis Başkanlığına sunduğu Anayasa taslağının giriş bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmemiştir. Aynı zamanda, Di­ya­net İş­le­ri Başkan­lı­ğı Din Hiz­met­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün hazırlamış olduğu 18 Mart Ça­nak­ka­le De­niz Za­fe­ri­’nin yıl­dö­nü­mü nede­niy­le her yıl oku­tu­lan hut­be­de, 2012’de olduğu gibi bu sene de Ata­türk’ten bahsedilmemiştir.  Buna göre, Bu üç örnek birlikte değerlendirildiğinde, halkımızda oluşan AKP’nin Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e karşı olduğu kanaati kuvvetlenmeyecek midir?,  Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Destekleme Yönetmeliği ve Ödül Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmasının gerekçesi nedir?, Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve inkılâpları, Türk kültürü, Türk tarihi ve Türk dili gibi konularla ilgili yapılan araştırma, proje, yüksek lisans ve doktora çalışmaları neden artık desteklenmeyecektir?, Çanakkale Zaferi yıldönümünde Diyanet tarafından okutulan hutbelerde iki senedir neden Atatürk’ün adı geçmemektedir?”  sorularını sormuştu.
Dibek’in soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç cevap verdi.
Arınç’ın cevabı şöyle “Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bakanlığım sorumluluğundaki Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile bünyesinde yer alan kurumlardan alınan bilgilere göre; Atatürk Kültür. Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Anayasanın 134'üncü maddesine dayanılarak çıkarılan 2876 sayılı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunuyla kurulmuştur. Yıllar içerisinde meydana elen gelişmeler ve ortaya çıkan ihtiyaç sebebiyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. 664 sayılı Atatürk Kültür. Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılmıştır.Aynı paralelde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Bağlı Kuruluşları Ödül Yönetmeliği ile Atatürk Kültür. Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Destekleme Yönetmeliği dayanakları olan 2876 sayılı Kanununun mülga 106 ve 107'nci maddelerinden dolayı yürürlükten kaldırılmıştır. Anılan yönetmeliklerle aynı amaca hizmet etmek üzere 664 sayılı KHK'nın verdiği yetkiye dayanılarak Bilimsel Araştırma ve Çeviri Projesi Yönergesi hazırlanmış. Yönetim Kurulu tarafından 14.03.2013 tarihinde Destekleme ilke Kararları alınarak yürürlüğe konulmuştur. Yapılan bu çalışmalar. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK'ün daha çok sevilmesine, düşüncelerinin ve liderliğinin halkımızın gönlünde daha çok yer etmesine katkı sağlayacaktır. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu; Atatürkçü düşünce Atatürk ilke ve inkılâpları, Türk kültürü Türk tarihi ve Türk dili gibi konularla ilgili yapılan araştırma, proje, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını desteklenmeye devam etmektedir. 15.03.2013 tarihinde okunan "Şehitlik ve Çanakkale" başlıklı hutbede Çanakkale Zaferi'nin milletimiz açısından önemi ifade edilmiş ve bu zaferden alınabilecek ibretler üzerinde durulmuştur. Ayrıca mezkûr hutbede tarihimizdeki sayısız zaferlerin kazanılmasının temelinde yer alan dini-manevi değerlerimizden şehitlik konusu işlenmiştir. Söz konusu hutbede Atatürk'ün isminin anılmadığı şeklindeki iddialarla konuyu Atatürk karşıtlığı gibi bir noktaya inhisar etmek, bu gibi durumlarda kasıt aramak iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, gerek hutbe ve vaazlarda, gerekse diğer hizmet alanlarında kendi kanununda belirtildiği üzere; İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili konuları işlemekte ve toplumu din konusunda aydınlatma vazifesini deruhte etmektedir. Bununla birlikte Başkanlık, okunan hutbelerde, yapılan vaazlarda, icra edilen kandil vb. programlarda vatanımıza ve milletimize hizmet eden herkesi hayırla yâd etmektedir”.
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek