Kırklareli’nin Lüleburgaz ve Pınarhisar ilçesine bağlı köylerde yaşayan çiftçiler 26 Mayıs 2025 Pazartesi günü Lüleburgaz’da Arazi Toplulaştırmasına Hayır demek için bir araya gelecek.
Lüleburgaz Esnaf Kefalet Kooperatifi Düğün Salonu’nda yapılacak olan toplantı saat 13;00’te başlayacak.
Toplantıya konuşmacı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Tarım Yazarı Çiftçi Abdullah Aysu, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca katılacak.
Arazi Toplulaştırması Toplantısı’na Lüleburgaz’a bağlı Düğüncübaşı, Ovacık, Oklalı, Çengelli, Alacaoğlu, Emirali, Sakızköy, Çeşmekolu, Hamitabat, Tatarköy, Celaliye, Karaağaç, Ertuğrulköy, Yenitaşlı, Eskitaşlı, Hamzabey ve Ceylanköy’den muhtarlıkların önünden, Pınarhisar’a bağlı Kaynarca Beldesi ile Poyralı, Cevizköy ve Osmancık köyünden üreticiler katılacak.
Toplantıya katılacak olan köylerin muhtarları yaptıkları açıklamada; “Üretici köylüleri, topraktan beslenen şehirlileri ; Tüm Halkımızı TOPRAĞIMIZA, AŞIMIZA, TRAKYAMIZA sahip çıkmak için yanımızda olmaya çağırıyoruz: Tarımda verimlilik artacaksa üretici köylüyle artacak. Tarımda ve gıdada TEKELLEŞME gelecek neslimizi aç bırakır. Arazi toplulaştırması, üretici köylüler içinse neden ZORUNLU? (ZORLA) Her köyde referandum düzenlensin. HALKA RAĞMEN YİNE DE YAPACAKSAN : Tarım arazileri köyün herbir yanıma dağıtılmasın. Aynı bölgede yani adada birleştirilsin. İhtiyacımız yok ama yine de ihtiyaç var diyorlarsa çiftçinin tarlasından kesilmesin. İstimlak bedeli ödensin. Yıllarca ecrimisil ödeyerek işlenen tarlalar, bu güne kadar rayiç değeri üzerinden hak sahibine veriliyordu. Toplulaştırma ile ancak büyük şirketlerin satın alabileceği ihalelerden vazgeçilsin. Üretici köylüler bu arazilerde halkın gıdasını üretmeye devam etsin. Her köy için oluşturulan 7 kişilik komisyon, memurlar yerine tamamı üretici köylülerin seçtiği kişilerden oluşsun. Arazilerin derecelendirilmesi bilimsel kriterlere göre yapılsın. Köyün dört yanından alınan numunelerin analizi doğru sonuç vermez. Sıcak su kaynaklarını, kapalı sulama sistemini, temiz derelerin suyunu üretici köylü kullansın. Şirketlerin arazilerinin bu kaynakların hemen yanı başına taşınmasından vazgeçilsin. Tarım arazilerini satın alan zenginlerin bu arazileri çitlerle çevirip tarımdan koparmasana ve betonlaştırmasına göz yumulmasın. Şirketlerin talebiyle yapılan yolların verimli tarım arazilerinden geçirilmesinden vazgeçilsin. Betonun, asfaltın yenilmeyeceğini anladığımızda çok geç olacak. Tarım arazileri uluslararası büyük şirketlerin eline geçtiğinde paramız olsa bile sağlık tarım ürünlerine, gıdaya ulaşmamız mümkün olmayacak. TEKELCİ GIDA ŞİRKETLERİNE DEĞİL, ÜRETİCİ KÖYLÜYE DESTEK VERİLSİN! TOPRAK İŞLEYENİN, SU KULLANANIN! TOPRAĞIMA, AŞIMA DOKUNMA! TRAKYAMA KIYMA. “ dediler.
Ertan Bayer